Vive Le Voyage

Český Krumlov: de romantische stad van Tsjechië!

De prachtige middeleeuwse stad Český Krumlov ligt in Zuid-Bohemen en maar drie uur van Praag. De stad is een must-visit wanneer je Praag bezoekt! Český Krumlov staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op het moment dat je de stad binnenrijdt, zie je meteen waarom UNESCO de stadskern beschermd. Het grootste gedeelte van de binnenstad is gebouwd tussen de 14e en 17e eeuw, waardoor je verschillende architectuurstijlen; renaissance, gotische en barok tegenkomt. Dit is werkelijk schitterend! De oude binnenstad en het kasteel geven je het gevoel dat je je begeeft in de middeleeuwen. Het middeleeuws feest in het unieke restaurant Katakomby maakt deze beleving compleet. Je krijgt op grote schalen het eten geserveerd en je kan in een middeleeuwse outfit aan tafel plaatsnemen. Maar Český Krumlov is meer dan een prachtige stad, de volgende activiteiten zijn een aanrader om te doen:

Český Krumlov straten

Kasteel van Český Krumlov

Het kasteel van Český Krumlov staat net als de binnenstad sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het kasteel is in de 13de eeuw gesticht door de adellijke familie Krumlov. Daarna is het in handen geweest van de familie Eggenberg en de familie Schwarzenberg. De laatstgenoemde familie heeft er tot 1947 in gewoond, daarna is het staatseigendom geworden. Het kasteel is zo groot dat er verschillende rondleidingen worden aangeboden in het kasteel. Het is een schitterend kasteel om van binnen te zien. Voor mij was het absolute hoogtepunt het Eggenberg baroktheater. Volgens velen mooiste barok theater in de wereld. Het is een uniek theater met beweegbare houten decors en coulissen. Binnen 10 seconden kan met een handbediende katrol het decor worden gewisseld. Vanaf het kasteel heb je ’s avonds en overdag een mooi uitzicht over de stad Český Krumlov. Tip: in het barok theater mogen maar een aantal bezoekers per dag komen, het is aan te raden van tevoren te boeken! Het kasteel is van november t/m maart dicht.

Barok theater Kasteel Český Krumlov

Fotoatelier Seidel

Als je net als ik een liefhebber van fotografie bent, dan is dit de hidden gem van Český Krumlov. Het fotoatelier is één van de oudste én best bewaarde fotostudio’s in de wereld. Het heeft vele jaren gekost om het prachtige gebouw om te bouwen tot een museum. Wat deze fotostudio zo uniek maakt is dat alle apparatuur, foto’s en documenten van de afgelopen 60 jaar in tact zijn gebleven. Het fotoatelier is het hele jaar open (09.00-17.00), behalve op maandag in de maanden januari t/m maart. Ieder uur wordt er een rondleiding aangeboden. De entree bedraagt 100 CZK (3,86 euro).

Fotostudio Seidel

Egon Schiele garden atelier

Egon Schiele is een bekende Oostenrijkse kunstschilder en tekenaar. Zijn werk kan geschaard worden onder jugendstil en het expressionisme. Hij heeft in 1911 samen met zijn jonge vriendin een periode in Cesky Krumlov gewoond en hij schilderde hier een aantal werken. Hij stond bekend om zijn zeer jonge modellen. De inwoners van Cesky Krumlov waren het niet eens met de levensstijl van het stel, waarna zij verbannen werden uit de Zuid Bohemen. Tevenwoordig is het huis waar hij heeft gewoond te bezichtigen en staat geheel in het teken van Egon Schiele. Het atelier is niet het hele jaar open, van juni t/m augustus om 10.00, 12.00, 14.00 en 16.00 uur. De entree bedraagt 30 CZK (1,11 euro). Tip: Ben je van plan om meerdere musea te bezoeken, schaf dan de Český Krumlov kaart aan. Voor 200 CZK (7,36 euro) kan je vier verschillende musea bezoeken.

Egon Schiele garden atelier

Heerlijk lunchen of dineren bij Jakub restaurant

Jakub restaurant staat bekend om haar verse vis. Het menu is voornamelijk gebaseerd op gerechten uit de verse zoetwatervis en zeevis vanuit de omgeving. Ze maken gebruik van lokale producten, telers en boerderijen. Dit proef je ook! Het eten is verrukkelijk en ze weten ook de juiste wijnen erbij te schenken. Een aanrader als je Cesky Krumlov bezoekt!

Jakub Restaurant

Tip: combineer een bezoek aan Cesky Krumlov met een overnachting in de stad Tabor!
Tip: pak de bus van Praag naar Cesky Krumlov en wees op tijd met boeken, want in het hoogseizoen kunnen de plekken snel vol zijn.

De reis naar Zuid-Bohemen is mogelijk gemaakt door Czech Tourism. Bedankt voor de mooie ervaring!

Isabel is co-founder van ViveLeVoyage.nl en online strateeg in de wereld van toerisme & destinatiemarketing. Met haar bedrijf Sherpa’s Stories helpt ze toeristische organisaties het strategische pad uit te stippelen en de unieke verhalen in kaart te brengen. Haar grootste passie is reizen en haar droom is om Antarctica te bezoeken. Ze neemt je graag mee naar verrassende bestemmingen en laat je de onontdekte plekjes zien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.