Vive Le Voyage

9x wat je wil weten over de cultuur in IJsland

cultuur in ijsland

IJsland heeft nog nooit zoveel bezoek van toeristen gehad als dit jaar. Vijf keer zoveel toeristen als inwoners bezochten IJsland. In 2010 waren het nog 500.000 toeristen en dit jaar zijn het 1,6 miljoen toeristen. Een enorme stijging dus, wat vooral komt door de stopovers die airlines aanbieden. Zonder overstapkosten verblijf je een paar dagen in IJsland met zijn hoofdstad Reykjavik, de Blue Lagoon, vulkanen, watervallenijsvlaktes en nog veel meer prachtige natuur. Maar ook de bijzondere cultuur in IJsland maakt dit een geweldige bestemming! Het is er veilig en de IJslanders zijn super vriendelijk. Volgens Condé Nast Traveller is IJsland zelfs de veiligste bestemming op dit moment en dat terwijl ze geen leger hebben.

Het wordt dus eens tijd om ons te verdiepen in de cultuur in IJsland. Ik bezocht IJsland en had gesprekken met de nuchtere inwoners, die mij de volgende weetjes vertelde.

1. Een leuke date of een verre neef?

IJsland heeft ongeveer 320.000 inwoners, wat net iets meer is dan het aantal inwoners van Utrecht. De kans dat je onbewust een afspraakje hebt met een familielid is dus redelijk groot. Om dit te voorkomen hebben studenten een app ontwikkeld die de stamboom van je date, beste vriend(in) of mogelijke verre nicht checkt.

2. Generatie op generatie

Kinderen worden op een onafhankelijke manier opgevoed. Rond hun 12de jaar doen zij werk voor de overheid, zoals het onderhouden van dorpen of de natuur. Zo leren zij hoe ze op jonge leeftijd moeten werken. Op de basisschool leren zij al Engels en Deens, omdat niemand in de wereld IJslands spreekt. Voor een vakantie in IJsland is dit heel fijn, want je communiceert gemakkelijk in het Engels.

Zodra zij op de universiteit zitten, gaan ze allemaal een periode in het buitenland studeren, voordat ze een vast leven opbouwen in IJsland.

3. Namen in IJsland

Iemand Jantje Jansen noemen, zo makkelijk gaat dat niet in IJsland. Allereerst heeft iedereen een bijnaam, zelfs de president. Een baby krijgt na vijf weken een voornaam, omdat de ouders het kindje eerst willen leren kennen voordat zij een levenslange naam toewijzen aan het kind. De namen in IJsland zijn vaak gebaseerd op de natuur, zoals Björk als berkje voor een meisje en Jökull als gletsjer voor een jongen.

De achternamen liggen ook iets anders: de achternaam is de voornaam van de vader plus het woord “son” (zoon) of “döttir” (dochter). In mijn geval is dit Robdöttir en in het geval van mijn broer Robson. In IJsland hebben mijn broer en ik dus niet dezelfde achternaam. Als vrouw, die met een IJslander trouwt, hou je je eigen achternaam. De IJslandse achternaam van mijn moeder? Joopdöttir. In mijn gezin zouden wij dus alle vier een andere achternaam hebben.

4. Het geloof

De IJslanders geloven voornamelijk in de volgende drie termen:

 • Kind
 • Telling the truth
 • Taking care

Alles in het leven van de IJslanders draait hierom. Zij geven nooit op en zorgen met hun creativiteit en doorzettingsvermogen voor oplossingen. Alles komt goed!

cultuur in ijsland

5. Zwembad of pub?

Een zwembad of hotspring is op elke hoek van de straat te vinden. Ze zijn te vergelijken met de pubs in England waar IJslanders de dagelijkse gang van zaken bespreken. De oplossingen voor de problemen in het land komen tot stand in het water.

cultuur in ijsland

6. Schaapje 1, schaapje 2…

In IJsland wonen meer schapen dan mensen. Schapen lopen overal. In mei laten de boeren de schapen vrij en in september, voor de winter, worden ze te paard of te voet weer binnengehaald. Er wordt ook schapenvlees gegeten in IJsland. De smaak van het vlees verschilt: zout als ze vrijgelaten zijn aan de kust en groen als ze vrijgelaten zijn in de bergen.

cultuur in ijsland

7. Visindustrie

Vissen is al heel lang een onderdeel van het leven in IJsland. Vroeger gingen boeren het water op met kleine bootjes om zoveel mogelijk vis te vangen voor de winter. Nu wordt de vis verkocht aan landen in Europa. De afgelopen 100 jaar is de visindustrie veranderd, zo zijn er motorboten ingezet.

cultuur in ijsland

8. Sneeuw als cultuur in IJsland

In IJsland zijn 50 verschillende woorden voor sneeuw. De meest voorkomende is snjór.

9. Reykjavik

Reykjavik is de enige grote stad in IJsland. Voor de rest bestaat IJsland uit kleine stadjes en dorpjes. Deze dorpen zijn pas officieel een dorp als zij een postkantoor hebben.

Weet jij nog meer te vertellen over de cultuur in IJsland? Deel het met ons!

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

4 Comments

 1. Yvonne

  27 november 2016 at 22:29

  Jemig, dat IJsland populair aan het worden is dat had ik in de gaten, maar ZO veel toeristen… leuke wetenswaardigheden trouwens, waarvan ik ook nog geen weet had. :)

  • Demi Bokern

   28 november 2016 at 17:38

   Veel eh! Maar tijdens mijn vakantie in IJsland had ik dit gelukkig niet door. Het is nog net zo mooi en puur! :)

   • Anneleen van der Welle

    8 mei 2018 at 10:40

    Wat een handige info voor mijn werkstuk bedankt!!!!!!!!!!

    • Demi Bokern

     12 mei 2018 at 22:27

     Hi Anneleen, ah wat goed om te horen. Succes met je werkstuk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.