Vive Le Voyage

De Franse Elzas en haar pittoreske dorpjes

Wijn, Munster kaas, Tarte Flambée, oneindige wijngaarden, ooievaars en had ik al de wijn genoemd? Hier staat de Elzas, de meest oostelijke wijnstreek van Frankrijk, om bekend. De pittoreske dorpjes in deze wijnstreek, zijn ook zeker een reden om een bezoek te brengen aan deze regio. Langs de Routes des Vins van maar liefst 170 km, bevinden zich diverse kleurrijke dorpjes en plaatsen zoals Beinham, Riquewehr, Equisheim en Colmar. Ik heb voor je op een rij gezet waarom deze pittoreske dorpjes de moeite waard zijn om af te slaan op de Routes des Vins.

Colmar

In deze stad kan je sterke invloeden van zowel Frankrijk als Duitsland terugzien. Dat is ook niet zo raar aangezien Colmar na de Tweede Wereldoorlog pas weer in handen is gekomen van Frankrijk. Er is dan ook geen gebrek aan cultuur, van de typische oude vakwerkhuizen tot Klein Venetië en Museé Underlinden. De platbodemboot over de rivier Lauch is de ideale manier om Klein Venetië te bezoeken. Dit is ook de wijk waar je volop gezellige restaurants en cafés kunt vinden, maar ook een grote overdekte markt en de bekende toeristen winkels met haar pluche ooievaars en houten poppetjes. Als je geen zin hebt om te lopen of om te varen op de platbodemboot, neem dan het treintje waar je voor €6.50 in 40 minuten tijd de mooiste plekken van Colmar kunt zien. Het treintje vertrekt ieder uur vlakbij het toeristenkantoor. En de shopliefhebber hoeft zich geen zorgen te maken, want die kunnen terecht in Rue des Clefs voor winkels als Un deuz troix en Naf Naf.

Sightseeing in het treintje

Equisheim

Toch wel een van de leukste dorpjes in de Elzas. Dit wordt bevestigt door Les Plus Beaux Villages de France. Deze organisatie heeft Equisheim tot één van de mooiste dorpen van Frankrijk uitgeroepen. Rondom het dorpsplein vind je in de smalle straatje prachtige vakwerkhuizen waar ook diverse winkels en wijnboeren zijn gevestigd. Ook hier kan je in een treintje stappen en dat is zeker de moeite waard als je ook iets wilt zien van de vele wijngaarden die het dorp rijk is. Vergeet niet om af en toe omhoog te kijken want misschien zie je wel een ooievaar op haar nest zitten. Het treintje vertrekt iedere 2 uur op een paar minuten lopen van het toeristenkantoor. Na het ritje in de trein kunnen de liefhebbers van een Tarte au fraise terecht bij restaurant Café Edel.  En voor een Tarte flambé moet je zijn bij Restaurant Kas Fratz in Rue de Paris, een zijstraat van het dorpsplein.

De wijngaarden van Equisheim

Riquewehr

Een van de meest pittoreske dorpjes van de Franse Elzas. Parkeer je auto net buiten de stadswal om het historische centrum te bereiken dat is afgesloten voor autoverkeer.Het leukste is om gewoon zelf door de vele kleurrijke straatjes te wandelen en de winkeltjes te bezoeken waar je uiteenlopende lokale producten kunt kopen of wijn kunt proeven. Geen zin om te lopen, dan kan je ook hier in een treintje stappen om het dorp en de omgeving te verkennen. Sluit je bezoek aan Riquewehr af in de binnentuin van Au tire du Gaulle, gelegen in de hoofdstraat met een Pinot Blanc of Riesling.

Riquewehr

Beinham

De moeite waard om te stoppen als je op weg bent naar Riquewehr. Als je de toegangspoort bent gepasseerd kom je al snel de eerste bont gekleurde ambachtshuizen tegen, maar ook waterputten en binnentuinen waar je bij de plaatselijke wijnboer de heerlijke wijnen uit de Elzas kunt proeven.

Beinham

Sélestat

Dit is één van de grotere plaatsen in de Elzas en staat bekend om haar veelzijdige en oude architectuur. Zoals de barokke klokkentoren die dateert uit 1618, het stadhuis en het station. Het toeristenbureau heeft een wandeling door het Franse Sélestat samengesteld die je langs de meest opmerkelijke plekken van deze plaats brengt.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.