Vive Le Voyage

De leukste winterbestemming: Lapland

Als je een keer niet op ski-vakantie wil, maar toch een leuke winterbestemming zoekt, moet je zeker naar Lapland gaan. Slaap in het ijshotel, maak een trektocht met Husky’s, ga ijsvissen of stap op de sneeuwscooter en race met 80 kilometer per uur over bevroren meren om daarna met een wijntje in de hot tub te stappen met uitzicht op de rivier Muonio. En als je het skieën en snowboarden echt niet kunt missen, dan kun je terecht in het skigebied van Levi en Ylläs.

Sápmi

Lapland is het land der lappen en beslaat een gebied over vier landen: Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland en wordt door de Lappen Sápmi genoemd. Over het algemeen vlieg je vanuit Nederland naar Fins Lapland, maar ook Zweeds Lapland is populair en staat zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. Bekende plaatsen in Fins Lapland zijn Rovaniemi, Kittilä en Muonio.

sapmi

Muonio

Voor mijn  trip naar Lapland vloog ik naar Kittilä, 130 km boven Rovaniemi. Daar werden we opgehaald door een busje van ons Hotel in Muonio, 80 km ten noord-westen van Kittilä aan de Zweedse grens. Vanuit Muonio kun je vele trips maken, ook het beroemde ijshotel is vlakbij. Persoonlijk vond ik het erg prettig dat we alle tripjes via het hotel konden boeken. Op deze manier hoefden we weinig heen- en weer te reizen in de ijzige kou over besneeuwde wegen.

Husky’s 

Hoogtepunt van de trip was toch echt wel de tocht met de Husky’s. Dit zijn zulke lieve honden! Als ze eenmaal weten dat het tijd is om te gaan, kunnen ze niet meer stil zitten. Aan de slee worden 4 tot 6 honden gebonden en als het fluitje gaat, zijn ze niet meer te houden. Wij maakten een tocht van 3 uur door een prachtig sneeuwlandschap. Zo bijzonder om dit met de honden mee te maken, hun enthousiasme en energie zijn overweldigend.

honden def

Snow village Kittilä

Een bezoek aan Snow Village mag niet ontbreken op je trip naar Lapland. Het ijshotel ligt 200 km boven de poolcirkel, op 20 minuten rijden van Ylläs. Je kunt hier slapen op een bed van ijs dat is bedekt met Eland vachten en ontbijten, lunchen of dineren in een van de twee restaurants. Het is echt super koud, maar het gaat natuurlijk om de ervaring!

 

Noorderlicht

Het Noorderlicht heet officieel Aurora Borealis en is vooral goed te zien in februari-maart en september-oktober. Eigenlijk is het geen licht, het hangt samen met uitbarstingen op de zon waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in geslingerd worden. De deeltjes bevatten veel energie die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen.  De kleur van het licht is afhankelijk van de luchtdruk, een lage luchtdruk geeft een groen-gele gloed. Maar de kleur kan ook rood of blauw zijn. Helaas is het van te voren niet te voorspellen of je het Poollicht ook echt kunt zien, je moet een beetje geluk hebben.

Tip 1: De Poolnacht duurt 6 weken: van begin december tot half januari. Ga dus voor of na die tijd om de donkerste periode over te slaan. De zon komt in deze weken namelijk niet op.

Tip 2: Vergeet je bikini of zwembroek niet, want je die ga je zeker nodig hebben in een van de vele sauna’s en hot tubs ;)

bikini

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.