Vive Le Voyage

Emigreren: Hoe gaat dat precies?

Toen ik drie jaar geleden een reis door Azië maakte had ik nooit gedacht er een half jaar later te wonen. Ik droomde na vrijwilligerswerk gedaan te hebben vaak na over leven in een ontwikkelingsland. Tijdens een korte stop in Singapore stuitte ik op een vacature: De Hollandse School was op zoek naar een leerkracht. Singapore is niet bepaald een ontwikkelingsland. Ik besloot het te laten rusten tot ik terug zou zijn in Nederland (dat lukte niet, ik las de vacature iedere dag). Door dit bericht keek ik met andere ogen naar het land. Zou ik naar Singapore kunnen emigreren?

Emigreren, zoiets als reizen… maar dan anders

De Azië reis ging verder. Ik besloot de vacature te laten rusten, dat lukte niet. In mijn reisdagboek lees ik terug dat het me wakker hield. Hoewel ik nog niet gesolliciteerd had, was ik al bezig met de verhuizing. Ik maakte een voorstelling van het leven in Singapore. Hoe zouden mijn dagen eruit zien? Wat ga ik missen? Wat is een verrijking? Wat zijn de consequenties? Hoe verandert mijn leven? Wat zijn de voor- en nadelen? Welke praktische zaken moet ik regelen?

Tip: Bezoek het land, gebruik je voorstellingsvermogen en wees bovenal eerlijk naar jezelf. Kan en wil jij emigreren?

Yay, I got the job!

Ik was er over uit, ik moest en zou die baan krijgen! Eenmaal terug in Nederland besloot ik te solliciteren. Nog geen week later hoorde ik dat ik aangenomen was. Yay, I got the job! De organisatie in Singapore heeft mij begeleid in het emigratieproces. Mijn spullen werden verscheept, ik kreeg een maatje en mijn visum zou geregeld worden. Ik herinner me dat het uitschrijven bij de gemeente gek voelde. Weg uit mijn fijne stadje, Breda. Weg bij mijn voetbalteam, Baronie VR1. Weg, zo’n 10.000 km ver!

Emigreren afscheidsfeestje

Afscheid nemen hoort bij emigreren.

Emigreren kalender

Maak een planning om het overzicht te bewaren.

Afscheid van familie en vrienden

De dag van mijn vertrek komt dichterbij. Door de hectiek leef ik vlak voor mijn vertrek van dag tot dag. De lijstjes en afkruis-kalender helpen me in de laatste anderhalve maand het overzicht te bewaren. Voordat ik bij mijn nieuwe werkgever start boek ik een mini vakantie op Bali. Er gebeurt veel, dat moet ik verwerken. Ik neem afscheid van familie en vrienden met persoonlijke woorden, dikke kroelen en een dansje tijdens het afscheidsfeestje. Deze tijd raak ik nooit meer kwijt!

Emigreren, waar kun je aan denken?

Steeds vaker krijg ik de vraag wat je allemaal moet regelen wanneer je besluit te emigreren. Hieronder lees je mijn lijstje:

  • Gemeente: Uitschrijven. Vaak kun je online een afspraak maken en staat er precies vermeld wat je moet doen.
  • Paspoort: Check de geldigheid. Een nieuw paspoort aanvragen is vaak eenvoudiger als je nog in Nederland woont. Ga voor een Business paspoort voor 10 jaar en ontvang extra pagina’s. Ik moest laatst een nieuw paspoort omdat ‘ie vol was!
  • Huis: Verkopen, onderverhuren of huur opzeggen. Wanneer je huis te koop staat kun je het via een leegstandswet vergunning 2 jaar legaal verhuren (dit was in 2013, handig om te checken… je weet het nooit met de wetten en regeltjes in Nederland).
  • Vaste lasten: Check je financiën, zeg alle contracten op en geef aan dat je verhuist naar het buitenland.
  • Post: Zorg voor een postadres. Je kunt een PO box nemen of post laten bezorgen bij familie/vrienden.
  • Inboedel: Opslaan, verkopen of (een selectie laten) verschepen.
  • Zorgverzekering: Regel een zorgverzekering (als je werkgever dat niet voor je doet). Wij hebben positieve ervaringen met HanseMerkur, een Duitse expat zorg- en reisverzekering.
  • Visum: Check hoe je het land binnen kunt komen, welk visum je eventueel nodig hebt en wat de procedures zijn. Ook handig om te checken  met welke valuta er betaald wordt (wissel vooraf wat geld).
  • Organisatie: Gebruik lijstjes, je agenda, een afkruis-kalender o.i.d. om het overzicht te bewaren.
  • Afscheid: Neem de tijd voor het nemen van afscheid. Je weet vaak niet wanneer je familie en vrienden weer zult zien.

Ps. Ontbreekt er iets? Laat het weten.

Vragen? Stel ze!

Emigreren voelt voor iedereen anders, dat heb ik ervaren. Doe vooral wat goed voelt voor jou. Op dit moment zijn we opnieuw geëmigreerd. Van Singapore naar Siem Reap in Cambodja. Deze stap voelde totaal anders. Benieuwd naar onze verhalen? Lees ze op onze website. Heb je vragen over emigreren (naar Singapore of Cambodja)? Voel je vrij ze te stellen!

Arinda is verslaafd aan reizen, gek op onderwijs en heeft een sterke ondernemingsdrang. Tijdens het reizen wordt duidelijk dat zij een sociale onderneming op wil zetten in een ontwikkelingsland. Haar grootste droom wordt werkelijkheid als ze haar baan als leerkracht in Singapore opzegt. Vanuit Cambodja deelt zij reisverhalen en handige tips van over de hele wereld!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.