Vive Le Voyage

Fez, terug in de tijd in één van de Koningsteden

Fez is naast Marrakech, Meknes en Rabat één van de vier Koningsteden. Een prachtige stad om een aantal dagen te verblijven.

Medina

De oude Medina is de voornaamste trekpleister van de stad. Hier kan je de bekende leerlooierijen vinden en uren dwalen door de smalle straatjes waar de oude ambachten nog steeds worden bedreven. Het is net alsof de tijd ook hier even heeft stil gestaan helemaal omdat gemotoriseerde voertuigen niet zijn toegestaan.  Ze zeggen dat Fez één van de grootste autovrije zones ter wereld heeft. Je moet alleen oppassen dat je niet door een ezel omver wordt gelopen. Deze doen namelijk ook dienst als vuilniswagen.

Vuilnis ezel

 

Er zijn in de Medina twee grote hoofdstraten die parallel aan elkaar lopen en uiteindelijk samenkomen in de Place an Nejjarine. Om het de toeristen makkelijker te maken zijn er kleurroutes met een bepaald thema samengesteld. Zo kom je makkelijk bij de bezienswaardigheden zoals de Medersa Bou Inanie. Een Koranschool met moskee die dateert uit 1350 en 1357. Maar ook de bekende leerlooierijen. Vlakbij de voornaamste toegangspoorten van de Medina zijn de leukste restaurants te vinden.

De Medina

Leerlooierijen

Om de mensen aan het werk te zien in de looierijen moet je door één van de winkeltjes met leren producten. Rond de looierijen lopen veel mannetjes die je graag de weg willen wijzen. Vanaf het dakterras kun je zien hoe het leer wordt bewerkt, schoongemaakt en uiteindelijk wordt gekleurd. De lucht kan alleen wat penetrant zijn.

Leerlooierijen

Ga je vroeg in de ochtend, dan heb je de meeste kans om goed gevulde kleurbaden te zien. Helaas zijn niet alle kleurbaden even mooi.

Leer

 

Buiten de Medina

Heb je genoeg van het geslenter door de smalle straatjes? In Fez zijn er diverse musea. De twee mooiste zijn Nejjarine museum of wood arts and crafts en het Dar Batha Museum. Een andere aanrader is de Joodse Synagoge.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.