Vive Le Voyage

Ga een dag fietsen in Berlijn & ontdek de highlights

Fietsen in Berlijn naar de Branderburger Tor

Als je gaat fietsen in Berlijn ontdek je op een sportieve manier de hoogtepunten van de stad. Je fietst over de Unter den Linden, langs de historische gebouwen en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Als je een beetje doorfietst kan je zelfs nog even winkelen in Mitte.

Fietsen in Berlijn is een goede manier om de stad snel te leren kennen. Binnen een dag heb je de highlights gezien, waardoor je de andere dagen van de stedentrip meer tijd hebt om opzoek te gaan naar het onontdekte. Of in het geval van Berlijn de indrukwekkende geschiedenis van de Koude Oorlog en de Tweede Wereldoorlog. Zo is een bezoek aan de East Side Gallery een aanrader.

Waar kan ik fietsen huren in Berlijn?

Aan de zijkant van Alexanderplatz aan de Grunerstrasse kun je fietsen huren bij Rent a Bike. Het is eigenlijk een stukje asfalt afgezet met hekken, grote borden met ‘Rent a Bike’ en heel veel fietsen. De mannen die daar werken zijn erg vriendelijk, geven je een kaart mee en je hoeft de fiets pas tegen middernacht in te leveren. Eerder mag natuurlijk ook, maar stel dat je dat ene leuke restaurantje onderweg tegenkomt…

Fietsen in Berlijn, een foto van het fietsverhuurbedrijf Rent a Bike bij Alexanderplatz

Rent a Bike heeft geen website, maar ik heb wel de locatie van het fietsverhuurbedrijf in Berlijn. Het huren van een fiets kost bij hen €12,00 per dag.

Fietsen in Berlijn: de route

Vanaf Alexanderplatz fiets je binnen tien minuten naar het eerste historische gebouw: de Berliner Dom. Zelf ben ik altijd onder de indruk van de vele details, waar je op het grasveld voor de kerk van geniet.

Fietsen in Berlijn langs de Berliner Dom

Je vervolgt het fietsen door Berlijn over Unter den Linden, de bekendste straat van Berlijn. Aan het einde van deze twee kilometer lange laan kom je aan bij de Branderburger Tor met ook weer zijn eigen geschiedenis. Een stuk rechts van de poort ligt de Reichstag met de glazenkoepel en het mysterie van de Reichstagbrand in 1933. Wie de brand gesticht heeft is nog altijd onbekend, maar dit was voor Hitler een reden om de noodtoestand uit te roepen en het begin van de nazidictatuur.

Aan de andere kant van de Branderburger Tor ligt het Holocaustmonument. Een monument met 2711 betonblokken, ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder deze betonblokken ligt het museum, die je echt moet bezoeken. De geschiedenis van de Jodenvervolging komt hier keihard binnen. Ik raad je aan om te kiezen voor een audio guide, omdat hierbij indrukwekkende verhalen en de betekenis van het monument worden verteld.

Fietsen in Berlijn en het bezoeken van het Holocaustmonument

Helaas, er zijn mensen die het monument zien als een speeltuin, een plek om te picknicken of een studio om uitgebreid posserende foto’s te maken. Laten we op een respectvolle manier met de ernstige gebeurtenissen van de geschiedenis omgaan!

Nog tijd over?

Mocht je nog tijd overhebben, dan kun je door het Tiergarten Park naar het moderne deel van Berlijn fietsen. U komt bij de Kurfürstedam: een lange straat met veel bekende winkels. Voor de leuke boetieks en gezellige restaurants kunt u beter terugfietsen om de wijken Prenzlauer Berg en Mitte te bezoeken.

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

2 Comments

 1. Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  20 maart 2017 at 10:06

  Super leuk! Wij gaan begin mei een weekendje naar Berlijn en willen dan ook fietsen gaan huren! Nou zijn we er beiden al vaker geweest, dus we willen dit keer eigenlijk de iets minder bekende plekjes op gaan zoeken :)

  • Demi Bokern

   20 maart 2017 at 18:12

   Ah super, mei is helemaal een mooie periode om Berlijn te bezoeken! Rent a Bike is echt een aanrader voor het huren van fietsen;) Minder bekende plekje klinkt goed. Ga je daar een artikel over schrijven? Dan wil ik die zeker lezen, dus let me know!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.