Vive Le Voyage

Camera ready? Slenter door fotogeniek Krakau!

Camera ready? Slenter door fotogeniek Krakau!

Een interessante geschiedenis, een hippe studentenstad en een veel goedkoper alternatief voor Warschau. We hebben het over Krakau. Een originele Poolse stad die perfect is om rond te slenteren. Zo slenter je langs de lekkerste hotspots van Krakau of beter nog: stap binnen om vervolgens met een volle maag te vertrekken. Verdwaal door de Joodse wijk Kazimierz en ontdek de oudste synagoge, de mooie kerken en de gezellige straten vol kleurrijke Polen. En wandel over en rondom de Grote Markt met haar bezienswaardigheden – die ’s avonds sfeervol verlicht zijn – in het oude stadscentrum van Krakau. Vergeet je camera niet, want fotogeniek Krakau smacht er naar om vastgelegd te worden. En geloof mij, jij wilt niet anders dan Krakau vastleggen. Aan de hand van de foto’s deel ik mijn tips voor een stedentrip naar Krakau met jullie!

Camera ready? Slenter door fotogeniek Krakau!

Zo fotogeniek is Krakau

Culinair Krakau

De Poolse scones met jam – genaamd Chalka -, dumplings o.a. met fruit die oorspronkelijk uit Oekraïne komen, de vele ontbijtzaakjes waar jong Krakau zich verzamelt en de vele ‘hipster’ plekken waar jong en oud koffie drinkt, borrelt en danst. Slenterend door Krakau merk je dat de stad niet alleen fotogeniek is, maar ook behoorlijk culinair. 

Zo hebben Kasja en Bart – die zichzelf graag typisch en eigenzinnig kleden – twee restaurants in de Joodse wijk Kazimierz. Heb je zin in een combinatie van de Arabische en Aziatische keuken? Dan is Ranny Ptaszek the place to be! Het andere restaurant van het Poolse stel telt maar liefst 25 smaken hummus. Hummus Amamamusi is de naam. Hummus is tegenwoordig allang niet meer alleen populair in de Libanese keuken. In Krakau – en in het bijzonder Kazimierz – vind je dan ook vele hummus hotspots. 

Meer hotspots in Krakau

Ga terug in de tijd en schiet kiekjes van het 19-eeuwse Krakau. Once Upon a Time – ook in Krakau’s oude Joodse ghetto – is een klein restaurant die volgens velen de geschiedenis beter laat zien dan de meeste musea. Met zo’n elf tafels – waar het kaarslicht brandt en Joodse muziek op de achtergrond speelt – is het een van de kleinste restaurants van de stad. Stap in deze tijdmachine en reis naar de Joodse geschiedenis vol antiek. Reis terug naar de tijd van Schindler’s List, want dit restaurant komt voor in deze film over de Tweede Wereldoorlog. Op de foto zie je vier winkels, die speciaal voor de film zo gemaakt zijn. Deze oude winkels – waarvan de muren inmiddels doorgebroken zijn – behoren tot het Poolse restaurant.

Camera ready? Slenter door fotogeniek Krakau!

Once Upon a Time

Drie andere hotspot-aanraders in Krakau zijn Miodova, Szara Ges en Mlekowóz:

  • Miodova: leuk voor een traditionele lunch met lokale producten. Gelegen in een historisch gebouw in Kazimierz.
  • Szara Ges: heb jij weleens gans op? Bij Szara Ges krijg je het op je bord geserveerd. Voor de afwisseling ligt dit restaurant niet in Kazimierz, maar in het oude stadscentrum. Dranktip: bestel er een Pools wijntje bij! 
  • Mlekowóz: in deze gezellige biertuin ontsnap je aan de drukte na een slenterdag door fotogeniek Krakau. 

De Joodse wijk Kazimierz

Joodse mensen uit de omgeving van Krakau werden in de 15e eeuw gedwongen in Kazimierz te gaan wonen. Toen nog een zelfstandige stad ten zuiden van Krakau en later – vanaf de 19e eeuw – onderdeel van Krakau. Eeuwenlang hebben de Joden hier gewoond. Vandaag de dag wonen er nog maar weinig Joden in de wijk. Toen de nazi’s Polen binnenvielen, kwam er namelijk een einde aan het Joodse leven in Kazimierz. Verlaten en vervallen kreeg deze Joodse wijk een boost met dank aan de film Schindler’s List. De film werd in Kazimierz opgenomen en is nu een van de meest hippe en bruisende wijken van Krakau. Zo’n wijk waar alle generaties – local en toerist – flaneren door de straten, cultuur snuiven en in de vele restaurants en bars samenkomen. Anno 2018 is de Joodse cultuur en geschiedenis ook nog altijd merkbaar in Kazimierz.

Camera ready? Slenter door fotogeniek Krakau!

Dagelijkse leven in Kazimierz

Camera ready? Slenter door fotogeniek Krakau!

Verdwaal door de straten van Kazimierz

Extra tips voor Kazimierz

Hierbij nog wat tips voor een bezoek aan de Joodse wijk Kazimierz: 

  • In het hart van de Joodse wijk vind je de oudste synagoge in Krakau: Stara Synagoga. Het is zelfs een van de oudste synagoge in Polen. 
  • Op zondag is er op het plein een vlooienmarkt. Doordeweeks verandert deze markt in een foodmarkt. 
  • Wil je meer te weten komen over de Joodse cultuur? Bezoek Krakau dan eind juni of begin juli tijdens het Festival van de Joodse Cultuur. Dit festival staat bekend als een van de grootste festival te wereld die de Joodse cultuur presenteert. Joden van over de hele wereld komen dan samen om dit te vieren in de vorm van allerlei festiviteiten.
Camera ready? Slenter door fotogeniek Krakau!

Gebouwen in de Joodse wijk

Oude stadscentrum van Krakau

Zoals in bijna alle steden vind je ook in Krakau de meest populaire en culturele bezienswaardigheden in het oude stadscentrum. Deze bezienswaardigheden zijn gelegen aan of rondom de Grote Markt en zijn zowel overdag als ’s avonds een foto waard.

Camera ready? Slenter door fotogeniek Krakau!

De Grote Markt in het oude stadscentrum van Krakau

Camera ready? Slenter door fotogeniek Krakau!

Grote Markt by night

Het Wawel Kasteel

Op zo’n tien minuten lopen van de Grote Markt vind je het Wawel Kasteel. Het kasteel – met kerken, woningen en verdedigingswerken – is gelegen op een heuvel. Met dank aan deze heuvel heb je ook nog eens mooie uitzicht over de Wisla rivier. Vroeger woonde op deze heuvel een draak en na zijn dood werd het mogelijk om een burcht te bouwen op de heuvel. Aldus een legende. De burcht groeide uit tot een waar kasteel waar Poolse koningen graag verbleven. Een bezoek – en ja, een foto – waard!

Camera ready? Slenter door fotogeniek Krakau!

Wawel Kasteel in het centrum van Krakau

Camera ready? Slenter door fotogeniek Krakau!

Het Wawel Kasteel vanaf de rivier

Extra: waarom staan er stoelen op het Heldenplein?

Herinner jij je nog dat de Joden moesten vertrekken uit de wijk Kazimierz? Zij werden gedwongen om te verhuizen naar de ghetto, genaamd Podgórze. Deze wijk is gelegen aan de andere kant van de rivier, net buiten het centrum van Krakau. Zij werden hier aan het werk gezet en uiteindelijk doorgestuurd naar vernietigingskampen. Deze nare gebeurtenissen van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog is hier nog steeds voelbaar. Zo vind je verspreid over het Heldenplein – het vroegere middelpunt van de wijk – lege stoelen. Joden moesten op dit plein verzamelen met hun meubels. Zij moesten verzamelen om vervolgens naar het strafkamp Auschwitz gebracht te worden. Zij vertrokken, maar de meubels bleven staan. Lege stoelen bleven staan. Het monument met de lege stoelen is er daar om deze mensen te herdenken. 

Camera ready? Slenter door fotogeniek Krakau!

Het Heldenplein in de wijk Podgórze

Net als Kazimierz is ook Podgórze een wijk die populair is geworden door de film Schindler’s List. De fabriek van Schindler – dat omgebouwd is tot museum – is namelijk gelegen in deze wijk. 

Ga jij naar Krakau? Welk deel van fotogeniek Krakau wil jij het liefst vastleggen?

Isabel ging voor de Poolse Organisatie voor Toerisme naar Krakau en de regio Malopolska. Dit blog is gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen. 

Isabel is co-founder van ViveLeVoyage.nl en online strateeg in de wereld van toerisme & destinatiemarketing. Met haar bedrijf Sherpa’s Stories helpt ze toeristische organisaties het strategische pad uit te stippelen en de unieke verhalen in kaart te brengen. Haar grootste passie is reizen en haar droom is om Antarctica te bezoeken. Ze neemt je graag mee naar verrassende bestemmingen en laat je de onontdekte plekjes zien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.