Vive Le Voyage

Ga voor een shortstay in Helmond

Kunst in Helmond

Helmond, bij de meeste mensen niet zo bekend. De stad kent echter een rijke historie op het gebied van architectuur. Van Middeleeuws kasteel tot Kubuswoningen, fabrikanten villa’s en bijzondere nieuwbouwwijken. Helmond bouwt aan haar toekomst! Wel eens gehoord van Vlisco? deze bekende textielfabriek staat in Helmond. Wist je dat zij voornamelijk Afrikaanse kleding van hoge kwaliteit maken voor de welgestelde klasse in Afrika. Helmond ligt middenin het groen en heeft heerlijke terrassen aan het water. Sla een bezoek aan het kasteel niet over en ga voor tijdelijke exposities naar de Kunsthal. Vier de Nacht van Cultuur of bezoek De Cacaofabriek voor een cultureel uitstapje.

Kasteel Helmond

Voor een bezoek aan de grootste waterburcht van Nederland ga je naar Kasteel Helmond. De locatie is perfect, in hartje centrum. Lodewijk Berthout van Berlaer begon met de bouw tussen 1325 en 1350. Pas aan het eind van de 17e eeuw had het kasteel de vorm zoals je het nu ziet. Met het kasteel toonde de familie haar macht en het zorgde voor een sterk strategisch punt voor de verdediging van de noordoost-grens van hertogdom Brabant. Gemeente Helmond kocht het kasteel aan het begin van de 20e eeuw. Het werd grondig opgeknapt en kreeg de functie van stadhuis. Tegenwoordig is kasteel Helmond één van de 2 locaties van Museum Helmond. Ben je op zoek naar een bijzondere locatie voor een evenement, het kasteel is deels te huur. Ga je trouwen? je kunt elkaar heel sprookjesachtig op kasteel Helmond het ja woord geven.

Bezoek Kasteel Helmond

Tip: Zin in een High Tea met vriendinnen? reserveer deze dan in het Kasteelcafe. Dat is dubbel genieten in een sfeervolle en authentieke omgeving.

De Kunsthal – Museum Helmond

Beide museumlocaties Kasteel Helmond en De Kunsthal liggen op loopafstand van elkaar in het centrum. Wat je gelijk opvalt is de hoge cilindervormige entree en de bijzondere bronzen kap van het gebouw. Architect is de Italiaanse Adolfo Natalini die meerdere projecten in Helmond op zijn naam heeft staan. De Kunsthal maakt deel uit van het Boscotondocomplex. Boscotondo is de Italiaanse naam voor rond bos. Huizen zijn in een ronde gebouwd met daarbinnen een plein met bomen. In het moderne museum kun je tijdelijke fotografie-en kunsttentoonstellingen zien. Daarnaast bezit het museum een collectie werken rondom Cobra en Ecole de Paris. Van Bissière, Manessier, De Staël, Appel, Constant en Corneille tot Jorn, Hepworth en Masson.

Werk van Hugo Kaagman in De Cacaofabriek

Bekijk moderne kunst in Helmond. Je ziet hier een werk van Hugo Kaagman

‘Nacht van Cultuur’, 14 t/m 15 oktober 2017

Vier hét Helmondse event ‘Nacht van Cultuur’ op 14 oktober van 19.00-02.00 uur. Bibliotheek Helmond-Peel vormt het decor van de 2de editie. Het evenement wordt georganiseerd door vijf culturele instellingen in Helmond: Bibliotheek Helmond-Peel, Theater Speelhuis, Cacaofabriek, Kunstkwartier en Museum Helmond Je gaat er veel verrassende dingen zien op het gebied van theater, muziek, cabaret, (beeldende) kunst, dans, literatuur, film, kunsteducatie én de Helmondse eigenzinnigheid. Neem een virtueel kijkje in de huiskamers van bijzondere Helmonders. Ga in gesprek met stadskunstenaar Rocco Verdult over vreemde objecten die zich bevinden in een speciale vitrine De Sokkel. Bekijk de videocompilatie van Robert Arnold, The Morphology of desire, bestaande uit filmopnamen van boekomslagen van een bouquetreeks. Voor kinderen is er de kinderparking van kunstenaar Dick Verdult. Erg fijn, de toegang is gratis en het programma is geschikt voor alle leeftijden.
Voor meer informatie kijk op Bibliotheek Helmond-Peel

Overnacht bijHotel Golden Tulip West Ende

Tip: Overnacht in een prachtig monumentaal pand bij Hotel Golden Tulip West Ende

De Cacaofabriek

Van 1894 – 1932 was het een fabriek van cacaopoeder en chocoladeproducten. In 1904 verwierf het bedrijf het predicaat “koninklijk”. Na een overname werd de fabriek in 1932 gesloten. Vanaf die tijd heeft de fabriek diverse eigenaren gehad. Het gebouw werd op allerlei manieren gebruikt, voor pluimveetentoonstellingen tot onderdak voor Spaanse gastarbeiders en als sociale werkplaats. In 2013 werd de cacaofabriek verbouwd tot een groot cultureel centrum. Je kunt er prima terecht voor een cultureel uitstapje. Bezoek een expositie, ga er naar de film of kom voor het poppodium. Vooraf kun je heerlijk eten in de brasserie. Maak je keuze via de agenda van De Cacaofabriek

Bezoek cultureel centrum De Cacaofabriek

Tip: Bewonder vanaf 8 oktober t/m 4 november, de tentoonstelling Fresh Cacao. Je ziet het inspirerende werk van afgelopen zomer afgestudeerde jonge kunstenaars.

Meer ideeën voor een shortstay in Brabant lees je in de blog 7 tips voor een shortstay in Brabant

Ellie ging op persreis naar Brabant voor Visit Brabant. Deze blog is gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.