Vive Le Voyage

Geniet in de Maleisische kustplaats Malakka

Bewonder street art in Malakka

Malakka, in het Maleis: Melaka Bandaraya Bersejarah, is een charmante kustplaats met een rijke historie. Een bezoek is de moeite waard bijvoorbeeld als dagtrip vanuit de drukke hoofdstad Kuala Lumpur (3 uur rijden). Nog beter blijf een nachtje of twee er zijn genoeg leuke guesthouses, hostels of boetiekhotels. Idee, ook vanuit Singapore (4 uur rijden) is een bezoek aan Malakka goed haalbaar. Wat de stad tevens bijzonder maakt is dat je kunt kennismaken met de Peranakan cultuur. Malakka is niet voor niks populair, in 2008 is de stad uitgeroepen tot UNESCO World Heritage Site. Vanwege de strategische ligging en de rijke handelshistorie, vind je hier Portugese, Nederlandse en Engelse invloeden terug. Malakka was een belangrijke handelspoort voor de VOC waardoor Nederland haar stempel heeft gedrukt op deze stad. Ontdek kleurrijk Malakka te voet, per boot of met een kermisachtige riksja.

Begin bij Red square in Malakka

Begin je bezoek aan Malakka bij Red Square

Dit rode plein is een handig punt te beginnen omdat een aantal bezienswaardigheden hier in de buurt liggen. Het eerste wat opvalt is de kleur en architectuur van het Stadthuys. Het pand is door een Nederlandse gouverneur gebouwd. Vlakbij vind je Christ Church, dit is de oudste protestante kerk van Maleisië.  Het hart van het plein wordt gevormd door de Queen Victoria fontein. Even verderop zie je zowaar een vaak gefotografeerde Hollandse molen staan. Daarnaast ligt op loopafstand de 16e-eeuwse Portugese St. Paul ’s kerk en het fort A Famosa. Je bezoek aan Malakka staat garant voor een keur aan geuren, kleuren en historie. Befaamd zijn de heerlijke gerechten uit wereldwijde keukens. Breng daarom ook zeker een bezoek aan China Town om te proeven van vele gerechten.

Hollandse molen in Malakka

De fascinerende Peranakan cultuur

Chinese migranten kwamen in het verleden naar Malakka om te werken in de mijnen  of om handel te drijven. Als gevolg hiervan vonden gemengde huwelijken plaats tussen de lokale inwoners en de Chinezen. Gebruiken werden van elkaar overgenomen waardoor een interessante mix is ontstaan en de basis werd gelegd voor een eigen gemeenschap genaamd Peranakan of Baba Nyonya. In de Peranankan cultuur worden vrouwen namelijk Nyonyas genoemd en mannen Babas. Mocht je ook naar het Maleisische schiereiland Penang reizen dan vind je daar  tevens de Peranakan cultuur terug met name in de culinaire stad Georgetown. Proef van hun heerlijke gerechten op de avondmarkt zoals, laksa nyonya (kokos kerriesoep), ayam pongteh (gestoofde kip) of Nyongya Mee Siam (gebakken rijstnoedels met chilipasta). Wil je meer weten over de Peranakan cultuur? bezoek dan het Baba & Nyongya Heritage Museum.

Slenter door de kleurrijke straten van Malakka

De verleidingen van Joker Street

Hoofdstraat van Malakka is Joker Street ofwel Joker Walk genoemd. Hier vind je van alles naast elkaar van lokale restaurantjes, tot hippe winkels en kunstgalerijen. Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt de straat rond 18.00 uur omgetoverd tot een culinaire avondmarkt. Zorg dat je trekt hebt want er is zoveel te proeven van Aziatische snacks, soepen en complete maaltijden tot desserts. Wie durft  kan in allerlei variaties het stinkfruit durian proberen. De lokale mensen vinden het geweldig om de uitdrukkingen op je gezicht te volgen. Aan het einde van de avondmarkt vind je zelfs een durian winkel. Slenter op je gemak rond en probeer iets van de Japanse tot Zuid-Koreaanse of Taiwanese keukens. Schuif gezellig aan met je maaltijd bij de zitplaatsen die her en der zijn gecreëerd. Mensen vinden het leuk om een praatje te maken en vertellen je graag wat je absoluut moet proeven en waar.

Wandel door de bruisende Joker Street

Boottocht over de Sungai Melakka

Ben je moe geworden van het slenteren door de stad? Dwars door Malakka loopt de Sungai Melakka rivier. Maak een ontspannen boottocht en laat de stad en de mooie omgeving aan je voorbij trekken. Het is leuk om dit zowel overdag als ’s avonds te doen vanwege de sfeervolle verlichting. Tussen schemer en donker is misschien wel het mooiste en bovendien meest romantische moment om je boottocht te maken. Je bent ongeveer een half uurtje onderweg.

Maak een boottocht over de Sungai Melakka rivier

Maak een riksja ritje door Malakka

Leer de stad op een bijzondere manier kennen per riksja en niet zomaar een riksja. De uitbundig in thema uitgedoste voertuigen hoor je van verre aankomen vanwege hun knallende geluidsinstallaties. De muziek is waarschijnlijk niet je smaak maar de riksja’s zijn wel zeer vermakelijk om te zien. De vrolijke berijders bezorgen je een gedenkwaardig ritje.

Maak een riksja rit door Malakka

Zoek naar street art in Malakka

Het is heerlijk om door de smalle straatjes van Malakka te slenteren. Neem de tijd en wees nieuwsgierig, wandel vooral zijstraatjes in. Onderweg kom je langs mooie tempels en antiekwinkels of zie je fantastische kunst in galeries. Daarnaast wordt je getrakteerd op humoristische street art op de meest onverwachte plekken. Zo nu en dan vang je een glimp op van het dagelijks leven. Stop vooral bij één van de hippe koffietentjes of een fijn lokaal restaurantje. En als altijd, maak en praatje want je komt zoveel meer te weten over de plek waar je bent. Dit soort contacten worden vaak waardevolle herinneringen. Wandel rustig verder, er is een keur aan leuke winkeltjes. Je gaat geheid terug met een mooi aandenken aan deze fascinerende stad.

Zoek naar humoristische street art in Malakka

Tip: Net buiten de stad vind je de fraaie Melaka Straits Moskee. Een sprookjesachtige plek bij zonsondergang.

Heb je de smaak van Maleisië te pakken gekregen? Lees meer in de blog: Dit is dé foodcapital van Zuid-Oost Azië.

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.