Vive Le Voyage

Hangzhou: de plek voor een Chinees kopje thee

China staat bekend om zijn thee. Er zijn ontelbaar veel varianten met de meest speciale thee: een grote bloem. Thee is in China hetzelfde als wat wijn in Frankrijk is. Als je niet oppast drink je zo een kopje thee voor rond de vijftig euro. Ik vroeg mij af waar de thee vandaan komt en reisde af naar Hangzhou.

varianten-van-thee-in-china

Hangzhou

Hangzhou staat bekend om de theedorpjes. Elk theedorpje heeft zijn eigen thee, inclusief merknaam. Al deze theedorpjes liggen ten zuidwesten van Hangzhou’s West Lake: een groot meer omringd door veel groen. Verblijf ook in dit deel van Hangzhou en je komt helemaal tot rust. Zelf verbleef ik in het Hangzhou High Tea Café and Hostel: een echte aanrader met een huiselijke sfeer. Je kan hier ook ontbijten, lunchen en dineren. Dit is fijn, omdat de restaurants in het centrum van Hangzhou verder weg zijn. In dit hostel geven ze je graag tips over de omgeving van Hangzhou.

Vanaf het hostel pak je bus 4 naar het theedorpje Longjing. Voor meer avontuur ga je te voet, dit is ongeveer een uur lopen. Neem wel een kaart mee, want als je de bewoonde wereld achter je hebt gelaten zijn er geen bordjes meer te vinden met Longjing.

Het theedorpje Longjing

Aangekomen in Longjing wordt je verwelkomt door de terrassen van thee. Onderaan deze terrassen staan de huisjes van de eigenaren van de theevelden. De thee van Longjing is de groene thee.

thee-velden-hangzhou-china

De dag dat ik in Longjing was regende het en waren de theehuisjes gesloten. In deze theehuisjes, als ze open zijn, proef en koop je de lokale groene thee. Ik had wel het geluk dat ik werd uitgenodigd bij een Chinese mevrouw thuis. Het was bijzonder om in haar huis rond te kijken en de groene thee van haar familie te proeven. Zij liet mij vol trots zien dat haar zoon master is in theeplukken. Wil jij ook bij iemand thuis thee drinken? Probeer dit dan met handen en voeten duidelijk te maken aan de Chinese mensen die voor hun huis zitten. Dan nodigen ze je vast en zeker uit!

chinese-mevrouw-groene-thee-drinken-hangzhou-china

Ik heb voor het dorpje Longjing gekozen, omdat deze dichtbij het hostel is. Naast Longjing zijn er nog meer theedorpjes in Hangzhou die je kan bezoeken.

Pas op: in grote steden als Beijing, Shanghai en Hangzhou zijn tea boys en girls. Deze jongens en meisjes spreken goed Engels, wat weinig voorkomt in China, en vragen je mee thee te komen drinken. Als je meegaat wordt je opgelicht en mag je heel veel geld neerleggen voor een kopje thee, want zoals ik eerder als noemde kan thee duur zijn in China.

Tip: vanaf Hangzhou ben je binnen drie uur met de bus in Tunxi om de Yellow Mountains te bezoeken.

Voor een reis door China heb ik nog veel meer tips, zoals de bierstad Qingdao en het oude dorpje Pingyao.

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.