Vive Le Voyage

Het adembenemende noorden van IJsland

wandel langs Namafjall in IJsland

Enorm uitgestrekte landschappen, gletsers, stoom, lava, borrelende modderpoelen en de geur van rotte eieren. Welkom in IJsland! Ik neem je in deze blog mee naar het prachtige noorden van het land.

De vulkanische omgeving rondom Mývatn

In het noorden van IJsland ligt het meer Mývatn in een zeer actief vulkanisch gebied. De betekenis van Mývatn is “muggenmeer”. In het water leven veel vissen en muggenlarven wat het hele jaar door allerlei vogelsoorten aantrekt. Het meer is gevuld met water uit ondergrondse waterbronnen en water dat vanuit omringende lavavelden in het meer stroomt. Mývatn ligt op een vulkanische strook die schuin middendoor over IJsland loopt. Er liggen vulkanen omheen die actief zijn en bedekt worden met sneeuw maar niet met enorme ijskappen zoals je elders wel ziet. In de omgeving van Mývatn vind je een aantal bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden van vulkanische oorsprong die een bezoek waard zijn.

prachtig uitzicht over Mývatn

Verken het Krafla gebied

Gebruikt het stadje Reykjahlith (noordkant Mývatn ) als uitvalsbasis voor een bezoek aan Krafla, Viti en Namaskard bezoeken. Dit doe je gemakkelijk op één dag. Krafla is een imposante nog actieve vulkaan van 818m hoog nabij Mývatn. De vulkaan bestaat in zijn geheel uit tefra ofwel brokstukken. Krafla maakt onderdeel uit van een vulkanisch systeem met een doorsnede van circa 25 kilometer. Loop omhoog en maak een rondje om een heel mooi azuurblauw kratermeer. Vanaf de kraterrand heb je een geweldig uitzicht over het Krafla gebied.

Lavaveld Leirhnjúkur, bekijk oude & nieuwe lava

Leirhnjúkur (kleipiek) bestaat uit een grote vlakte in het Krafla gebied. Tijdens een uitbarsting in 1984 is de vlakte overspoeld door lava. Bijzonder is dat je onderweg 3 verschillende lava tijdperken ziet. Een oud bemost en heel groen gedeelte waarvan de lava een iets andere vorm lijkt te hebben. Vervolgens een gedeelte wat minder oud en anders van kleur is en tenslotte een nieuw en zwart gedeelte van lava wat het minst oud is. Krafla en Viti liggen overigens bij elkaar in de buurt.

Oude en nieuwe lava bij Leirhnjúkur

Maak kennis met krater Viti, de “hel”

Viti betekent “hel” en is een explosiekrater gevuld met water. In de jaren 80 heeft er verse lava gestroomd die nog steeds niet helemaal is afgekoeld. Dit geeft een extra dimensie aan je bezoek want je ziet het om je heen af en toe stomen. Leg je hand maar eens op het lavagesteente, het voelt warmer aan dan gewone steen. Je kunt in circa 45 minuten een mooie rondje lopen door het gebied. Begin bij de modderpoelen, ga via het lavaveld naar beneden en loop langs de andere kant terug naar de parkeerplaats.

Bewonder krater Viti in IJsland

Namaskard een bergrug met prachtige kleuren

Deze kleine bergrug heeft prachtige kleuren vanwege zwavelplekken. Je bevindt je in een  indrukwekkend weids landschap. Beklim de berg en geniet van panoramische uitzichten over poelen en vulkanen. Beneden ligt het sulfatorenveld Hverir “hete bronnen” en aan de andere kant Mývatn. Het mooie is dat je geen entree hoeft te betalen. Er is op eenvoudige manier een route uitgezet. Daarnaast is het niet zo toeristisch als op veel andere plekken. Het voelt nog een beetje alsof jij het gebied ontdekt.

Tip: Husavik is een havenplaats en de beste plek in Europa om walvissen te spotten.

Dobberen in Mývatn Nature Baths

Na een actieve dag is het heerlijk om te ontspannen bij Mývatn Nature Baths. De baden zijn een kleine versie van de welbekende Blue Lagoon. Het is hier echter rustiger dan bij Reykjavik. Dompel je onder in één van de verschillende baden met temperaturen tussen de 37°C en 40 °C. Geniet van de werking van het super blauwe water en het sublieme uitzicht. Bonus aan het eind van de dag is een prachtige zonsondergang. De reden dat de baden er zijn is omdat het water opgepompt wordt voor de geothermische energie. Wil je hier meer over weten ga dan naar de nabijgelegen fabriek. Middels een tentoonstelling wordt uitgelegd hoe dit werkt.

Ervaar het 4×4 gevoel op de weg 864 in IJsland

Voor een leuke maar lange dag rijdt je vanuit Reykjalith naar het oosten. Sla af naar het noorden richting Asbyrgy en je komt op de 864. Deze weg is een mooie uitdaging als je geen 4×4 huurauto hebt maar wel legaal over een prachtige grindweg wilt rijden. Manoeuvreer langs de kuilen en gaten. Je krijgt het gevoel alsof je zelf het binnenland aan het verkennen bent. Er is namelijk weinig verkeer en je ziet geen bussen met toeristen. In IJsland mag je niet de onverharde F wegen op zonder 4×4 auto, alle andere wegen mogen wel. Het doel van deze route zijn 3 schitterende watervallen.

De hoefijzervormige waterval Dettifosse

Rivier Jokulsa a fjollum bestaat uit het smeltwater van de grootste gletsjer van IJsland, de Vatnajokull. De rivier heeft veel verval waardoor imposante watervallen zijn ontstaan. Na een uur rijden over de grindweg zie je een parkeerplaats met zelfs een wc hokje. Hier stop je voor de 1ste waterval, Dettifosse. Deze waterval heeft een hoefijzervorm en er zit enorm veel kracht achter het water. In het midden stroomt het meeste water wat maar liefst 30m naar beneden stort. Aan de zijkant zie je wat kleinere watervalletjes, een briljant gezicht. Je kunt Dettifosse aan 2 kanten bekijken, maar 1 kant is eerst gewone weg en wordt F weg daar mag je met een gewone auto dus niet op.

Bezoek waterval Selfoss

Pak waterval Selfoss mee en rijdt naar Hagrafilsfoss

Het voordeel van bezichtiging van Dettifosse aan de rechterkant is dat er een pad loopt naar een andere waterval genaamd Selfoss (foss = waterval). Deze vind je wellicht nog mooier. Selfoss is lang en bestaat uit allemaal watervallen achter elkaar. Bovendien sta je bij dit natuurgeweld maar met een handjevol mensen, zeker bij slecht weer. Tenslotte rijdt je naar de 3e waterval, Hagrafilsfoss. De route er naar toe voert door een fascinerend desolaat en contrastrijk landschap. Bovendien zijn de uitzichten prachtig. Je kijkt diep naar beneden, er zijn weinig mensen en de kleuren maken het boeiend.

Imponerend landschap bij waterval Hagrafilsfoss

Tip: Rijd door naar Ásbyrgi (Godenburcht). Hier is een hoefijzervormige canyon waar je heel mooi kunt wandelen door berkenbos. Het gebied is onderdeel van Vatnajökull National Park, een pareltje.

Ga je binnenkort naar IJsland lees dan ter voorbereiding de blog 9x wat je wilt weten over de cultuur in IJsland

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Marieke van Wier, hartelijk dank voor je bijdrage!

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.