Vive Le Voyage

Het mooiste plein ter wereld ligt in Esfahan!

Het allermooiste plein ter wereld is wat mij betreft het Naqsh-e Jahan plein in Esfahan, Iran. Dit plein is ook bekend onder de naam: Het plein van de Imam. Als je reist dan zijn er indrukwekkende momenten die je altijd bij blijven en voor mij was zo’n moment zeker de eerste keer dat ik dit immense plein betrad. Geloof me, dit plein verrast echt de meest bereisde reiziger! Waarom? Dat heb ik hier beschreven!

Historie van het plein

De oorspronkelijke naam is Naqsh-e Jahan plein en deze naam betekent “Ontwerp van de wereld”. Het plein is aangelegd door Shah Abbas in 1602. Na de Iraanse Revolutie kreeg het plein zijn huidige officiële naam: het plein van de Imam en dit verwijst naar ayatollah Khomeini. Veel Iraniërs blijven desondanks de oude naam Naqsh-e Jahan gebruiken.

Dit plein was de plek waar de Sjah en de mensen en handelaren elkaar ontmoetten. Het plein was het ontmoetingspunt waar mensen uit alle hoeken van de wereld kwamen, omdat Esfahan een belangrijke stop langs de Zijderoute was. Tevens werd er vroeger polo gespeeld op dit plein.

iman plein esfahan

Feitjes over het Naqsh-e Jahan plein

  • Het plein is door Unesco tot werelderfgoed verklaard in 1979.
  • Het plein is 560 meter lang en 160 meter breed.
  • Ten tijde van aanleg was het grootste plein ter wereld. Het is nu na het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing het grootste plein ter wereld.

Waarom is dit plein zo mooi?

Dit plein ligt centraal in de mooiste stad van Iran: Esfahan. ‘Wie Esfahan heeft gezien, heeft de halve wereld gezien’, is een Perzisch gezegde. Dit plein ligt in één van de mooiste en interessantste steden ter wereld en is één van de iconische plekken in Iran.

Het plein is omringd met een dubbele galerij met winkeltjes, restaurantjes en aan de noordzijde is de ingang van de bazaar. Maar wat dit plein echt heel mooi maakt is het feit dat een aantal zeer mooie islamitische gebouwen aan dit plein liggen. Aan de westzijde ligt het Ali Qapu paleis, aan de oostzijde de moskee Masjed-e Sheikh Lotfallah en aan de zuidzijde de moskee Masjed-e Jameh. Deze drie gebouwen zijn allemaal prachtig om te zien! In het midden van het grote plein zijn fonteinen. Dit maakt het tot een sfeervol en uniek plein waar je je ogen uitkijkt.

Esfahan

 Wanneer bezoeken?

Overdag is dit plein heel erg leuk om te bezoeken. Het is er erg druk met allerlei mensen en het is leuk om met Iraniërs in gesprek te gaan. Zoals ik al eerder heb geschreven zijn de mensen in Iran zeer gastvrij en vriendelijk! Je kunt je met gemak uren vermaken door rond te lopen op dit plein. Maar het plein is op haar mooist in de avond! Dan zijn alle gebouwen prachtig verlicht en staan de fonteinen aan! Sprookjesachtig mooi!

Tip:

Bezoek het Ali Qapu paleis! Vanaf dit paleis heb je een indrukwekkend overzicht over het hele plein van bovenaf!

Lees waarom Shiraz niet mag ontbreken in je reis naar Iran en lees mijn kledingtips voor Iran!

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.