Vive Le Voyage

Van traditioneel tot urban: dit zijn 9 hotspots in Buenos Aires

Hotspots in Buenos Aires: Bartola

San Telmo en Palermo zijn ontpopt tot de hotspot wijken van Buenos Aires. Met de notabele bars in San Telmo – de culturele wijk – waar de hotspots in Buenos Aires traditionele vormen aannemen. Kom je ‘s ochtends dan leest de oudere Porteños – met brilletje half op de neus, gestreken blouse en netjes in de scheiding gekamde grijze lokken – de krant voor het raam onder het genot van een café con leche en medialuña. Later op de dag zorgen straatmuzikanten voor extra sfeer. Lunchende en borrelende gasten nemen van deze gelegenheid gebruik om hun passievolle dans uit te oefenen: juist, de tango natuurlijk. De urban vibe vind je in Palermo, waar de moderne en rijkere Porteños in hippe outfits door de straten paraderen en bubbels gin tonic sjiek wegdrinken tijdens een “interessant” gesprek op het terras. 

Traditionele hotspots in Buenos Aires, wijk San Telmo

Donkerbruin interieur en obers gekleed in smoking, die hun werk erg serieus nemen, vatten deze hotspots in Buenos Aires samen. Mooie gebouwen die nog niet overgenomen zijn door ketens als de Starbucks, maar die nog functioneren zoals ze dat tientallen jaren geleden deden. Favoriet één, twee, drie en vier op een rij: 

1. Tango bij het klassieke El Hipopotamo

Hoog plafond, versiersels, spiegels, tango van schilderijen en muziek tot oude schoenen en dansende gasten, lokale families die elkaar ontmoeten en obers die alles nog volgens de ouderwetse regels doen. El Hipopotamo heeft de uitstraling, de sfeer en de gasten die je vijftig jaar mee terug in de tijd nemen. ‘Zien en gezien worden’ blijkt niemand te kennen. ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ wel. Ieder geniet van zijn moment van de dag onder het genot van Argentijnse gerechten en dranken. 

Adres: Avenida Brasil 401, 43008450, C1154AAE Buenos Aires, Argentinië

Hotspots in Buenos Aires: El Hipopotamo

Porteño favoriet El Hipopotamo

Tip: wil je langs de traditionele hotspots van Buenos Aires fietsen? Nederlander Sander neemt je graag mee voor een fietstour langs de favoriete notabele barretjes van de Porteños. 

2. Lokale bieren bij Bar El Federal

Wees niet bang dat ze je bestelling vergeten zijn. Ze nemen gewoon uitgebreid hun tijd en kennen geen vorm van stress. Het wachten is het waard als de ober – met grijze coupe en een glimlach van oor tot oor – je in deze originele brouwerij een proeverij met drie glaasjes van hun eigen bier en een mandje met pinda’s voor je neus schuift.  

Adres: Carlos Calvo 599, C1102AAK CABA, Argentinië

Hotspots in Buenos Aires: Bar el Federal

Lokale bierproeverij bij Bar El Federal

Hotspots in Buenos Aires: Bar el Federal

Donkerbruin Bar El Federal

3. Uitzicht op het leven van Plaza Dorrego bij de gelijknamige bar

Traditioneel, maar toeristisch. Uitzicht op het gezellige Plaza Dorrego, maar op de andere hoek de Starbucks. Plaza Dorrego Bar is zowel binnen als buiten gezellig, uiteraard donkerbruin en gelegen op een top locatie. Alleen denk ik dat de traditionele Porteño eerder naar een Hipopotamo of Britanico gaat. Dat neemt verder niet weg dat het een perfecte plek is om het bruisende leven op Plaza Dorrego te aanschouwen. 

Adres: Defensa 1098, C1103 CABA, Argentinië 

4. Koffie, wijn of bier bij Britanico

Niet heel anders dan Hipopotamo, maar naar mijn mening minder donkerbruin en kneuterig. Maar zeker een kop koffie, glas wijn of cerveza waard. 

Adres: Av. Brasil 399, C1154AAC CABA, Argentinië (tegenover Hipopotamo) 

Tip: niet notabel en traditioneel, maar wel leuk is het binnenplein in de straat Defensa, tussen Plaza Dorrego en de grote straat Au Dr. Ricardo Baldín. Vol winkels en terrasjes.  

Urban hippe hotspots in Buenos Aires, wijk Palermo

Op elke hoek van de straat vind je in Palermo een bar of restaurant, vaak versierd met een goed stuk street art. In de bars gaat het tot in de late uurtjes door. Zowel dansend als zittend op het terras. Met een backpack-budget heb je zo je limits, dus bezocht ik ze helaas niet allemaal. Maar dit zijn zeker aanraders: 

Hotspots in Buenos Aires: street art op elke hoek

Street art everywhere in Palermo

1. De geheime bibliotheek Falena

De wijk kent niet alleen opvallende hotspots, ook onopvallende. Of te wel, verstopte. Falena – een bibliotheek waar je aan moet bellen voor je naar binnen kan – is zo’n verstopte. Een rustige oasis onder de hotspots in Buenos Aires. Het heeft een industriële uitstraling met verschillende zithoekjes waar je een boek leest en een glas wijn drinkt.  

Adres: Charlone 201, C1427BXE CABA, Argentinië 

Hotspots in Buenos Aires: Falena

Vind de deur en bel aan bij Falena

Hotspots in Buenos Aires: Falena

Geheime bibliotheek Falena

2. Het knalroze Bartola

Alleen al om het sierlijke kunstwerk wil je op het terras van Bartola een drankje nuttigen. Definitief Instagramwaardig! Maar vergeet bij dat drankje geen borrelplank te bestellen. De kaas is niet zo smakelijk als in Nederland, maar de plank komt aardig in de buurt van die van mijn favoriete wijnbars in Utrecht. Zin in koffie en zoetigheid? Bestel dan de Argentijnse delicatesse waar Nederlanders niet aan kunnen tippen: alfajor. Twee biscuits gecoverd met chocolade (ook wit, bestel dan ‘alfajor blanco’!) en daartussen Dulce de Leche: mijn Zuid-Amerikaanse pindakaas, maar dan pure karamel in plaats van pinda’s (de Argentijnen zijn nou eenmaal minder ‘healthy’).  

Adres: Gurruchaga 1795, 1414 CABA, Argentinië

Hotspots in Buenos Aires: Bartola

De borrelplank van Bartola

3. Alles rondom Plaza Serrano en Calle Costa Rica

Het Milanesa restaurant – de Argentijnse schnitzel -, hippe biercafés met lange tafels op straat, kleurrijke patios en ijssalons, want 50% van de Argentijnen heeft Italiaans bloed dus ook het ijs is bueno. Dit alles vind je in, op en rondom Plaza Serrano en Calle Costa Rica. Bartola ligt ook in dit gedeelte van Palermo, maar er is nog meer…

Sheldon

Zo’n hippe patio vol planten en kleurrijke tegels. Een jungle waar blauw, rood en groen domineren. En de heerlijke pasta’s en wijnen!

Adres: Honduras 4969, C1414BMO CABA, Argentinië

Hotspots in Buenos Aires: Sheldon

Urban jungle bij Sheldon

El Patio

De naam zegt het al, ook een patio. Maar deze keer naast planten ook lichtjes. Roze en de tot in de puntjes verzorgde taarten maken de uitstraling zoet. Geen zin in iets zoets? De Milanesa Napolitana is ook lekker! 

Adres: Armenia 1764, C1414DKL CABA, Argentinië

Hotspots in Buenos Aires: El Patio

Milanesa bij El Patio

Calle Costa Rica

In de hele straat Calle Costa Rica krioelt het van de bars met de lange tafels op straat. Iedereen schuift bij elkaar aan voor een biertje of cocktail. Voor je het weet is het 04:30 uur. 

Hotspots in Buenos Aires: Calle Costa Rica

Temple, een van de biercafés in Calle Costa Rica

Leestips: de highlights ontdekken? Doe een fietstour door Buenos Aires. Of wil je je Spaanse vocabulaire uitbreiden? Dit is de allerleukste taalschool in Buenos Aires. 

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.