Vive Le Voyage

Interrailen door Europa, een onvergetelijke ervaring

Ik interrail, hij interrailt, wij interrailen en binnenkort interrail jij waarschijnlijk ook. Komt dit woord nog niet in jouw woordenboek voor? Dan heb jij er misschien nog niet aan gedacht om een land per trein te ontdekken. Dat kan dus heel makkelijk met een Interrail pas. De meest mooie uitzichten trekken aan je voorbij vanuit je stoel, of zelfs vanuit je bed. De trein is de ideale manier om je te verplaatsen en waarbij je ook nog eens optimaal kunt genieten van het landschap. Een onvergetelijke ervaring dus waarbij je meteen een goed beeld van het land krijgt.

Wat is Interrail en hoe werkt het?

Interrail is een bedrijf dat (online) verschillende passen verkoopt om zorgeloos met de trein te kunnen reizen in Europa. Op de website van Interrail kun je voor verschillende passen kiezen. Als eerst maak je een keuze uit de ‘global pass’ of de ‘one country pass’. Het verschil is dat je met een one country pas (vanaf €42,-) één Europees land kunt ontdekken en met de global pas (vanaf €192,-) maar liefst 30! Zo heb ik zelf de landen Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Servië, Montenegro, Kroatië en Slovenië bezocht met slechts één pas. Ideaal dus. Naast de twee verschillende passen moet je kiezen voor het aantal dagen dat je weg wilt blijven en het aantal dagen dat je gebruik wilt maken van de trein. Ikzelf was voor een periode van 22 dagen weg, waarbij ik 10 dagen gebruik kon maken van de trein. Dit laat wel zien hoeveel landen je kunt bezoeken in 22 dagen.

Interrail global pass

Waarom Interrail?

Er zijn heel veel redenen waarom je voor Interrail kiest. De voornaamste reden, vind ik, is dat je door middel van de Interrail pas veel plekken kunt ontdekken in een relatief korte tijd. Het enige wat je hoeft te doen is te kijken en genieten van uitzichten die je op geen andere manier had kunnen zien. Daarnaast is met de trein reizen toch wat anders dan het vliegtuig. Naast dat je met een vliegtuig vliegt natuurlijk, ben je in de trein meer in contact met de cultuur en de inwoners van het land. Je krijgt vaak een kort kijkje in het lokale leven. Een zakenvrouw die voor haar werk in een internationale trein zit, ouders die Engels en Spaans door elkaar praten met hun kinderen of een bejaard stel dat met moeite een uitstapje maakt. Naast dat je uit het raam kunt kijken gebeurt er dus ook van alles in de trein zelf.

Nog meer gemak

Naast dat je in een korte tijd relatief veel kunt zien, is Interrail ook nog ergens anders handig voor. Zonder reservering kun je in vrijwel iedere trein stappen. Voor sommige treinen is namelijk een reservering verplicht. Dit zijn vaak slaaptreinen of internationale treinen. Een reservering maken is vaak één dag voor vertrek voldoende, maar in het hoogseizoen is eerder reserveren verstandiger. Reserveren kan vaak alleen op het station zelf. Verder heb je niet te maken met lastige ticketmachines of slecht Engelssprekende loketmedewerkers. Noteer de tijd, datum, vertrek- en aankomststations op je pas vóór dat je instapt en je kan met iedere trein reizen. Vergeet dit op je pas te noteren! Anders is je Interrail pas niet geldig als vervoersbewijs.

Tip: Download de Interrail app op je smartphone, hierop vind je de reistijden van de treinen en andere handige informatie.

Interraill

De mooiste Europese routes

Om je een handje te helpen heb ik een aantal mooie routes voor je op een rij gezet.

 • Noorwegen: Van Bergen naar Oslo
  Je ziet hier het typische Noorse landschap. Watervallen, fjorden, bergen en bevroren meren.
 • Zwitserland: Bernina Express
  Je komt met deze Express langs besneeuwde bergen, bergmeren en glooiende landschappen.
 • Italie – Zwitserland: Tussen Locarno en Domosossola.
  Je rijdt hier door een gebied van honderden valleien.
 • Schotland: Van Fort William naar Mallaig.
  Je ziet hier de schitterende Schotse hooglanden en er is een mogelijkheid om de Jacobite train te nemen die ook is gebruikt als Zweinsteinexpress in de Harry Potter films.
Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.