Vive Le Voyage

Isla Ometepe, reizen tussen water en vuur

Ometepe is het grootste eiland ter wereld wat in een zoet water meer “Lago de Nicaragua” ligt. Letterlijk betekent ‘Ome-tepetl’ twee heuvels. Deze twee heuvels kenmerken het eiland en zijn de twee vulkanen Concepción en Maderas. Het lokale leven speelt zich af rondom de vulkanen. Er zijn bootverbindingen vanuit Granada en San Carlos. Handiger zijn de ferry’s vanuit San Jorge naar Moyogalpa die bijna ieder uur gaan. Bij aankomst met de ferry stap je in een andere wereld. Laat je imponeren door dit weelderig groene eiland.

Tijdens je ontdekkingstocht over het eiland zie je dit soort huisjes

Tijdens je ontdekkingstocht over Ometepe zie je dit soort lokale huisjes

De oorspronkelijke bewoners van Ometepe

De oorspronkelijke bewoners waren Nahuas-indianen. Later vestigden de Niquirano-indianen zich hier gevolgd door de Spanjaarden. Sporen van de cultuur vind je op Ometepe terug in de monumenten, huizen en het keramiek. Bijzonder zijn de vele rotstekeningen verspreid over het eiland. De oudste daarvan dateren van 300 jaar voor onze jaartelling. Op Ometepe worden veel tradities in ere gehouden. Men viert meer religieuze en folkloristische festivals dan in de rest van het land.

Bezoek één van de 73 plaatsen met in totaal meer dan 1700 rotstekeningen

Bezoek één van de 73 plaatsen met in totaal meer dan 1700 rotstekeningen

Beklim de vulkanen concepción en Maderas

Volcán Concepción:
Deze nog actieve vulkaan is de grootste van de twee en spuwt regelmatig as. Trek 10 tot 12 uur uit voor de beklimming. Het is steil met veel los vulkanisch gesteente. Onderschat het niet de tocht is zwaar. Je moet een goede conditie hebben en trek stevige wandelschoenen aan. Zorg voor voldoende water, eten en bescherming tegen de zon. Boven de boomgrens is geen schaduw! Op de top kan het winderig en koud zijn. Het is er bijna altijd bewolkt. De kans is daarom klein dat je de rokende kraters ziet. Beloond worden met een geweldig uitzicht over het meer gaat hier vaak niet op. La Concha en La Flor zijn de twee populairste routes naar de top vlakbij het stadje Moyogalpa. Gevolgd door La Sabana vlakbij het stadje Altagracia.

Volcán Maderas:
Het beklimmen van deze kleinere vulkaan (circa 1394 meter) is een flinke uitdaging en doe je onder leiding van een lokale gids. Reken op 7 tot 8 uur in totaal waarvan je 4 tot 5 uur klimt. De natuur is prachtig, onderweg geniet je van een schitterend uitzicht over Lago de Nicaragua. In het gebied komen veel brulapen voor die ongetwijfeld van zich laten horen. Dat is nog niet alles, op de top is een kratermeer waarin je kunt zwemmen. Vind je deze beklimming te pittig kies dan voor een makkelijkere tocht aan de voet van de vulkaan. Mooi alternatief is een bezoek aan de 80 meter hoge waterval San Ramon.

Geniet van de adembenemende flora & fauna op Ometepe

Geniet van de adembenemende flora & fauna op Ometepe

Activiteit en Ontspanning op Ometepe

Het eiland leent zich perfect voor het maken van prachtige wandelingen. Fiets je graag huur dan een mountainbike want de meeste wegen zijn onverhard met veel kuilen en stenen op de weg. Houd je van paardrijden dan ben jij hier in je element. De mooie baaien nodigen uit om te gaan zwemmen of te gaan kayaken. Santo Domingo Beach is het enige strand met wit zand op het eiland. Gelegen tussen de twee vulkanen in. Op loopafstand van dit strand vind je El Oju de Agua. Ga hier heerlijk relaxen na je inspanningen. De twee zwembaden zijn gevuld met water uit de natuurlijke bron. Bemachtig een hangmat in de tropische tuin en drink kokoswater uit een kokosnoot verkrijgbaar bij de bar. Het leven is aangenaam op Ometepe.

Aanrader: kies voor je verblijf voor een Hacienda

Aanrader: kies voor je verblijf een Hacienda

 

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.