Vive Le Voyage

Kinderen in Noord-Korea: twee bizarre momenten!

Tijdens mijn reizen probeer ik altijd een school te bezoeken. Zo heb ik tijdens mijn studie in Turkije een middag les gegeven op één van de armste scholen in Izmir. In Nepal deed ik vrijwilligerswerk voor The Last Resort in Kathmandu. Als ik weer eens richting het resort ging, bezocht ik met veel plezier de naastgelegen scholen. In Myanmar had ik het voorrecht om als “VIP gast” aanwezig te zijn bij een speciale gelegenheid van een basisschool, waar ik zelfs een prijs mocht uitreiken aan een leerling die goed gepresteerd had. De kinderen die je ontmoet tijdens je reizen geven je altijd zoveel plezier en positieve energie, vandaar dat een bezoek aan een school altijd op mijn to-do list staat. In Noord-Korea zijn twee momenten met kinderen mij tot de dag van vandaag  bijgebleven, omdat ze mooi, fascinerend en bizar tegelijk zijn:

Kleuterschool op de Tongbong Co-operative farm

De Tongbong Co-operative farm is een collectieve boerderij waar mensen in de landbouw werken. De boerderij op zich is niet heel bijzonder. Je krijgt hier een rondleiding van een gids die uitlegt wat voor boerderij het is, hoe vaak de leiders hier geweest zijn en wat ze voor de boerderij hebben betekend. Eigenlijk het standaard verhaal dat je bij elk bezoek aan een bezienswaardigheid hoort van de gidsen. Wat op mij indruk maakte, was een bezoek aan de kleuterschool. Hier wonen de kinderen van de arbeiders van de boerderij. De kinderen gaan maar één keer per twee weken naar huis, omdat de ouders zeven dagen per week op de boerderij werken. Als je de kleuterschool binnenloopt wordt je direct geconfronteerd met de propaganda in Noord-Korea. Ik realiseerde me toen direct hoe deze kinderen op jonge leeftijd al “gehersenspoeld” worden. In één van de lokalen krijgen de kinderen uitleg over de leiders. Het klaslokaal ziet er uit als een sprookje; er hangen posters van de leiders met kinderen en er staat een maquette in het midden van het lokaal. Aan de hand van deze maquette wordt het “sprookje” van de leiders verteld. In een ander lokaal zijn kinderen aan het zingen en dansen. In de gangen van de kleuterschool tref je posters aan met anti-Amerika tekeningen en raketten. Op het schoolplein staat een tank als “attractie” waar de kinderen mee kunnen spelen. Het is bizar en onwerkelijk om dit te zien. NK NK1

Dag van de Kinderen bij de Tomb of King Kongmin

De Tomb of King Kongmin zijn de graven van Koning Kongmin en zijn vrouw. Deze graftombes dateren uit de 14e eeuw en liggen op een rustige en bosrijke heuvel met een prachtig uitzicht op het platteland. Het zijn de beste bewaarde koninklijke graven in Noord-Korea die nog steeds in originele staat zijn. Wij bezoeken deze graven tijdens de dag van de kinderen. Zo’n 150 kinderen zijn aanwezig bij de tombes om deze dag te vieren. Zodra ze ons zien, rennen ze weg en verstoppen ze zich. Ik voel me een beroemd persoon en ze kijken mij aan alsof ik van een andere planeet kom. Ik herinner me dat onze mannelijke gids Choi het al bijzonder vond om twee dames te begeleiden. In zijn hele carrière was dit de eerste keer! De kinderen wisten dan ook niet wat ze zagen, twee Westerse blondjes wat moet je daar ook mee? We komen langzaam in contact met de kinderen en gaan uiteindelijk met ze dansen. De kinderen lachen en kijken ons vol verbazing aan. Een bijzonder moment. Ik hoop dat ik de kinderen op deze manier een stukje Westerse positiviteit hebben kunnen meegeven. Dit reismoment was mijn moment van 2013. Nk4

Isabel is co-founder van ViveLeVoyage.nl en online strateeg in de wereld van toerisme & destinatiemarketing. Met haar bedrijf Sherpa’s Stories helpt ze toeristische organisaties het strategische pad uit te stippelen en de unieke verhalen in kaart te brengen. Haar grootste passie is reizen en haar droom is om Antarctica te bezoeken. Ze neemt je graag mee naar verrassende bestemmingen en laat je de onontdekte plekjes zien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.