Vive Le Voyage

De kleine maar fijne stad Kuching, Maleisië

Sarawak Legislative Assembly Building

Kuching is de “katten” hoofdstad van de provincie Sarawak op Maleisisch Borneo. Vanuit deze stad reis je af naar adembenemende nationale parken, grotten of andere bezienswaardigheden. Het is één van de leukste steden van Maleisisch Borneo met een ongedwongen sfeer. Je blijft er makkelijk wat langer hangen of komt er graag weer terug. In het centrum vind je nog oude koloniale architectuur. Daarnaast is een groot deel van de inwoners Chinees-Maleisisch waardoor Kuching veel Chinese invloeden heeft. Aan lekker eten en drinken heb je geen gebrek in deze stad. De boulevard nodigt je uit voor een gezellige wandeling. Ter verkoeling valt er af en toe een verfrissende tropische bui. Zware regenbuien vallen van november tot maart.

Katten zijn het symbool van Kuching

Het zal je niet ontgaan als je door deze sfeervolle stad loopt, overal zie je katten. Als standbeelden op rotondes en kruispunten, als graffiti op de muur en er is zelfs een kattenmuseum. De viervoeters kijken je ook in levende lijve vriendelijk aan. Reden is dat Kuching in het Indonesisch “kat” betekent en daar is handig gebruik van gemaakt. Cadeautjes voor kattenliefhebbers vind je hier daarom in overvloed.

Katten graffiti in Kuching.

Gezelligheid langs Kuching Waterfront

Vooral ’s avonds is het gezellig om over de promenade bij Waterfront te lopen. Jong en oud flaneert langs de Sarawak rivier. Het is echt een ontmoetingsplek, stelletjes, ouders met kinderen, opa’s en oma’s maar ook groepen tieners vermaken zich hier. Straatartiesten vertonen vol enthousiasme hun kunsten voor nieuwsgierig publiek. Proef van lokale gerechten en snacks bij de talloze eetstalletjes Verover een tafeltje en geniet van de sfeer, het lekkere eten en de mooi verlichte gebouwen. Ben je er op zondag, breng dan een bezoek aan de zondagsmarkt. Hier vind je namelijk mooie vaak ambachtelijk gemaakte souvenirs.

Tip: Breng een bezoek aan het Textielmuseum als je meer te weten wilt komen over de traditionele kledij van de verschillende etnische bevolkingsgroepen. Je leert er veel over de geschiedenis en cultuur van Sarawak.

Bewonder 2 imposante bouwwerken van Kuching

Een opvallend gebouw langs de rivier is The Sarawak Legislative Assembly Building. Een bijzonder bouwwerk met een paraplu vormig dak, veel bogen en goud wat in 2009 is geopend. Dit is de plek waar wordt gedebatteerd over nieuwe wetten in de provincie Sarawak. Vlakbij het gebouw ligt de hypermoderne Darul Hana voetgangersbrug welke is geopend in 2017. De S – vorm van de brug is speciaal en lijkt tevens op het Yin en Yangteken. Door de komst van de brug zijn de inwoners niet meer afhankelijk van de water taxi of lokale bootjes om van zuid naar noord Kuching te gaan. De naam Darul Hana betekent “een plaats van rust en stilte” in het Arabisch. Bovendien is het panoramische uitzicht vanaf de brug over de Sarawak rivier spectaculair. Zoek een rustig plekje op de brug bij zonsondergang, die is magisch vanaf hier. Zodra het donker is wordt de brug prachtig verlicht.

Wandel over Darul Hana de voetgangersburg van Kuching

Wandel naar de schitterende Orchideeëntuin

Heb je zin in een wandeling en houd je van orchideeën? Steek eerst de voetgangersbrug over en loop dan een paar honderd meter verder. Hier ligt een prachtige goed onderhouden orchideeëntuin. Waarschijnlijk één van de mooiste en grootste die je ooit hebt gezien. Bovendien is de toegang gratis en is het een ontspannende plek om te zijn. Geniet ook van het panoramische uitzicht over Kuching Waterfront. Houd er wel rekening mee dat niet alle orchideeën tegelijk in bloei staan.

Orchideeëntuin van Kuching

Ga ontbijten bij Chong Soon cafe

Een begrip in Kuching is Chong Soon cafe. Dé plek voor een verrukkelijk Chinees ontbijt. Inwoners staan met liefde in de rij te wachten op een tafeltje. Waar een plekje vrijkomt schuif je aan. Een leuke manier om contact te leggen met de inwoners. Weet je niet wat je moet bestellen? Kijk om je heen en wijs het aan of vraag de mensen om je heen naar hun favoriete gerecht. Bestel zeker de specialiteit: laagjes thee (layer tea), Laksa of Kolo Mee. Je kunt hier terecht van 06.30 – 12.30 uur, 275, Jalan Chan Chin Ann, 93100 Kuching.

Ontbijt bij Chong Soon cafe in Kuching

Tip: Neem een traditioneel bootje naar de overkant van de Sarawak rivier. Daarna loop je naar het nabijgelegen Malay dorpje. Koop hier de lekkerste Kek Lapis Sarawak (laagjes cake), een specialiteit.

Eet verse vis op het dakterras van een parkeergarage

Wil je ’s avonds eens wat anders? Een originele locatie net buiten het centrum is Top Spot Foodcourt. Stap de parkeergarage in en pak de lift naar de bovenste verdieping. Hier is een gigantisch dakterras met allerlei eettentjes. De dagelijks verse vis is gewild maar er zijn genoeg andere opties mogelijk. Ontdek wat ieder eettentje te bieden heeft en maak vervolgens je keuze door aan te wijzen wat je wilt. Het dakterras staat vol met tafels en stoelen. Desondanks moet je vanwege de populariteit wel wat moeite doen voor een plekje. Probeer ook een glas vers suikerriet sap wat heel gezond schijnt te zijn. De suikerriet stengels worden ter plekke door een mangel gehaald waardoor het sap zo je glas instroomt. Vanaf 17.00 tot 23.00 uur is de foodcourt open, off, Jalan Padungan, 93100 Kuching.

Top Spot Foodcourt Kuching

Vanuit Kuching ligt een bezoek aan Bako National Park bijvoorbeeld onder handbereik. Lees alles over dit mooie park in de blog: Bako National Park, verken de jungle.

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.