Vive Le Voyage

Klettersteigen in Duitsland of Oostenrijk

Klettersteigen in Oostenrijk

Houd je van bergwandelen maar wil je meer avontuur? Klettersteigen is dan wellicht iets voor jou! Het is een alpine activiteit die een stapje verder gaat dan bergwandelen. Heb je snel last van hoogtevrees dan kun je beter een andere sport kiezen.

Wat is klettersteigen?

Een klettersteigroute is een klimroute waarbij je jezelf zekert aan een stalen kabel die is aangelegd langs de route. Aan veiligheid is goed gedacht want de kabel zit om de paar meter verankerd in de bergwand. Het zorgt ervoor dat je bij een val geen vrije val naar beneden maakt, een geruststellend idee. Bij iedere verankering die je onderweg tegenkomt is het aan jou de taak om beide karabiners één voor één naar de andere kant van de verankering te brengen.

Volg een klettersteigroute

Wat is er zo leuk aan klettersteigen?

Klettersteigen brengt je op plekken waar je tijdens een gewone bergwandeling niet kunt komen. Het is uitdagend want onderweg moet je obstakels overwinnen. Tijdens de route maak je namelijk gebruik van hulpmiddelen zoals touwbruggen, pinnen, ijzeren trappen en beugels om over kloven van de éné naar de andere bergwand te komen. Vergeet niet om te genieten van het uitzicht.

Wat voor materiaal heb je nodig met klettersteigen?

Je kunt een normale klimgordel gebruiken. De lussen stel je af op je eigen lichaam zodat alles comfortabel zit. Het belangrijkste is het kopen van een kletterseigset. Deze set maak je vast aan je klimgordel. De klettersteigset bestaat uit een Y- vormig hulpstuk. De “poot” maak je vast aan je klimgordel. En de “arm” ofwel de twee andere poten, (meestal elastische) hebben ieder een eigen karabiner. Deze klik je vast aan de klettersteigkabel in de rotswand. Karabiners zijn haken met een aangepast sluitingsmechanisme zodat je ze eenvoudig en snel kunt open-en losmaken. Daarnaast heeft de set een schokabsorptiesysteem dat de impact van een mogelijke val vermindert.

Loopbrug tijdens een klettersteigroute

Gemak van praktische schoenen en handschoenen

Het is fijn om elastische handschoenen zonder vingertoppen te dragen. Zo voorkom je blaren en wondjes tijdens het veelvuldige optrekken aan staalkabels. Zorg daarnaast voor stevige schoenen die zowel geschikt zijn voor bergwandelen als voor klimmen. Het is belangrijk dat ze houvast geven op de rotsen en comfortabel zitten. Leren schoenen met een goede rubberen zool die tegen een stootje kan zijn ideaal.

Waar leer je klettersteigen?

Klettersteigen kun je niet zomaar even doen. Sterker nog dit is gevaarlijk, je moet geoefend zijn. Maak kennis met deze sport door een excursie met gids te boeken. Sommige VVV’s in Oostenrijk hebben een middag met gids voor een cursus. Bijvoorbeeld: Oberstdorf, Schnupperkurs. Is het wat voor jou? Volg dan een cursus zodat je de sport zelf kunt beoefenen. In Nederland kun je via de NKBV een cursus volgen. Kijk via de website waar je in jouw regio terecht kunt. De cursussen worden in een klimhal gegeven. Boven de regio’s staat het landelijke NKBV, zij hebben een eigen programma met reizen. Middels de reizen kun je ter plaatse klettersteigen leren.

Welke landen zijn geschikt als beginner?

Duitsland en Oostenrijk zijn heel goede landen om te beginnen met klettersteig. De routes worden namelijk veel gecontroleerd en materiaal wordt regelmatig vervangen. Er worden nog steeds nieuwe routes bijgebouwd. Klettersteigen is populair en voor deze landen is het een belangrijke andere sport naast skiën in het winterseizoen.

Informatie over de klettersteigroutes

In Duitsland en Oostenrijk is informatie over klettersteig routes vaak heel uitgebreid en over het algemeen goed. Bij VVV’s vind je zelfs regelmatig een boek met routes. Na inspanning volgt ontspanning. Aan het eind van een route kun je meestal na een stukje lopen bij een berghut genieten van een welverdiend drankje! Sommige routes liggen vrij laag. Hier kun je gemakkelijk met de auto bij het beginpunt komen. Realiseer je dat je voor hooggelegen routes een paar uur moet lopen in de bergen om bij het beginpunt te komen. Echt lange alpine dagen heb je bij hooggelegen routes.

Ontspannen in een berghut na klettersteigen

Het gebruik van een topo

Een topo is een kaart van de klettersteig, hier staat de route heel precies op uitgelegd. De duur van de route staat op deze topo.  Variërend van een uur tot circa 6 uur. Houd er rekening mee dat een route langer kan duren dan op de topo staat. Neem dus ruim de tijd. Niveauaanduiding in Duitsland & Oostenrijk gaat van niveau A t/m E. Waarbij niveau A en B staan voor beginnerswerk. Niveau C is moeilijker enzovoort. Een route is in stukjes opgedeeld. Bijvoorbeeld: A, B, B, A. Daarnaast gaat het altijd om een combinatie van niveau’s. Het zwaarste stukje van de route bepaald het algemene niveau. Er zijn ook routes waarop je halverwege kunt uitstappen.

In actie tijdens klettersteigen

Heb je zin om je bergavontuur af te sluiten met een citytrip in Oostenrijk denk dan eens aan Salzburg en lees de blog 4 redenen waarom je Salzburg moet bezoeken Of als je in Duitsland bent overweeg Bonn en lees de blog 7 aanraders voor je citytrip naar Bonn

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.