Vive Le Voyage

Koffiefreaks gaan naar Antwerpen!

Antwerpen is de Belgische stad met de beste koffie, waar de Belgische koffiecultuur ontstaan is en ook dé stad met te gekke koffiebars. Als we het hebben over koffie in Antwerpen dan hebben we het over specialty koffie. Vanuit landen als Brazilië, Kenia en Ethiopië varen vele vrachtschepen met ladingen aan koffiebonen de Antwerpse haven binnen. Dus, ben jij een koffiefreak let dan goed op!

Caffènation: waar koffie in Antwerpen allemaal begon

De trendsetter van de koffiecultuur in Antwerpen is Rob van Caffènation. Jaren geleden bezocht hij Melbourne in Australië, waar de grootste en bekendste koffiebars te vinden zijn. Hier kwam hij in aanraking met de term ‘specialty koffie’ en leerde hij over het verschil met ‘normale koffie’. Zo’n tien jaar geleden besloot hij de specialty koffie naar Antwerpen te halen door deze koffie zelf te gaan branden. Dit zorgde voor vele veranderingen in de koffiewereld van België.

Caffènation

Na ongeveer 4,5 jaar is Rob Caffènation begonnen, waar veel bekende barista’s achter de koffiebar gestaan hebben. Koffie in Antwerpen is ook mede dankzij hen bekend geworden, want door de skills zijn een aantal barista’s zelfs bekend in Azië. Bij Caffènation willen ze het koffielandschap veranderen door telkens een stap vooruit te lopen op de kwaliteit van koffie ervaringen. Het gaat hierbij om zowel professionals, als koffiefreaks die thuis willen genieten van de beste koffie (psssst, dit doen zij met hun webshop ook buiten België).

Koffie van Caffènation

De natuurlijke aroma’s van specialty koffie

Bij specialty koffie wordt de aroma uit de koffiebonen zelf gehaald, zonder ook maar enige toevoeging van andere smaken. Koffie is specialty koffie als het tot een bepaalde graad gebrand wordt. Wordt deze graad overschreden? Dan is de koffie verbrand en zijn het goedkope koffiebonen die door grote koffiehuizen gebruikt worden. Eigenlijk gebruiken deze grote koffiehuizen kwalitatief slechte koffiebonen, waarmee niet eens specialty koffie gebrand kan worden. Het maken van specialty koffie is dan ook vrij duur. Je kunt de stijl van branden vergelijken met popcorn. Als je popcorn tot de juiste graad brandt dan springt het open tot een bloem, maar als je deze bloem te lang brandt dan verbrandt het.

Verse koffie van Caffènation

Specialty koffie wordt gewaardeerd met punten, waarbij het voornamelijk om de afkoeling gaat. Als de koffie afgekoeld is dan moet het nog steeds die goede en fruitig smaak van koffie hebben. Caffènation scoort daarbij heel hoog. Voor de koffie worden hier dan ook seizoensgebonden koffiebonen gebruikt, koffiebonen met een verhaal en koffiebonen die niet ouder zijn dan tien maanden. Alles voor de smaak! Dus hebben we het over koffie in Antwerpen, dan hebben we het over Caffènation op de Mechelsesteenweg.

Iced Black koffie

Tip: Binnenkort komt er een nieuwe koffie ervaring bij in Antwerpen, namelijk vlak bij het station van Berchem. Caffènation opent hier een nieuwe en grotere branderij met een koffiebar. Hier zullen zij nog meer gaan experimenteren met koffie, zoals de filterkoffie en de Iced Black.

Stedentrip naar Antwerpen: nog meer hotspots

Of je nu voor een dagje of een weekendje naar Antwerpen gaat, je bent er zo met de trein. In twee uur tijd stond ik vanaf Utrecht Centraal in het centrum van Antwerpen, waar je als snel in aanraking komt met de koffiecultuur. Zelf bezocht ik naast Caffènation ook de hotspot Stay Antwerp: een winkel met kleding, accessoires, ontbijt, koffie, lunch en een gezellig binnentuintje.

Het binnentuintje van Stay Antwerp

Bezoek je Antwerpen in de lente of de zomer? Ga dan met een kop koffie in de zon zitten op de rooftop bar van het hedendaagse museum M HKA. Voor nog meer koffie in Antwerpen geeft koffiebrander Koen Bleuzé zijn tien favorieten.

Een fijn chillplekje op de rooftop bar van M HKA

Demi ging voor Visit Antwerpen en Visit Vlaanderen naar Antwerpen. Dit blog is gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen. 

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.