Vive Le Voyage

Kruipen door de Vietcong tunnels!

Een van de dingen die jaren op mijn bucketlist heeft gestaan, is door de Vietcong tunnels kruipen! Er zijn veel films over de Vietnamoorlog en deze tunnels hebben mij altijd enorm gefascineerd.  Voor mij is het bezoeken van deze tunnels de ultieme manier om een beter gevoel te krijgen bij de Vietnamoorlog en voornamelijk dus over hoe de Vietcong destijds gestreden heeft.

Je moet natuurlijk in Vietnam zijn voor de Vietcong tunnels. De plaats die ik bezocht hebt (en waar de meeste toeristen deze tunnels bezoeken) ligt in de buurt van Saigon/Ho Chi Minh en dat zijn de Cu Chi tunnels.

Cu Chi Tunnels

Dit complex is onderdeel van een groter tunnelnetwerk dat vrijwel onder heel Vietnam doorloopt. Korte historie: deze tunnels waren de locatie van verschillende militaire campagnes tijdens de Vietnamoorlog. En ze werden een toevluchtsoord voor de Vietcong (communistische rebellen uit het zuiden) en voor het Noord-Vietnamese leger.

Je moet deze Cu Chi tunnels bezoeken onder begeleiding van een gids en dus in een groep. Je krijgt eerst een film te zien van een kwartier, die in het kort uitleg geeft over de Vietnam oorlog en de rol van de Vietcong en de tunnels. Dus mocht je weinig kennis van hebben van de Vietnamoorlog, dan is dat geen enkel probleem. Deze film legt dit redelijk goed uit.

Na de film ga je samen met de gids de bossen in en krijg je de tunnels te zien. Het eerste wat dan direct opvalt, is dat de ingang van de tunnels echt klein en onzichtbaar is. Als toerist kun je gelukkig ook zelf een stuk door een tunnel kruipen, waarbij ze een van de grotere tunnels gekozen hebben en hierin om de 15 meter een uitgang gemaakt hebben. Ik heb de gehele tunnel samen doorgekropen met iemand die 2 meter is, en ondanks dat de tunnel daadwerkelijk echt smal wordt naarmate je verder komt, is lengte dus geen belemmering om het einde van deze tunnel te kunnen halen. Ik raad dus aan om echt de hele tunnel (ongeveer 150 meter) door te kruipen om zo het beste gevoel te krijgen hoe het in hemelsnaam mogelijk kan zijn, dat de Vietnamezen in deze tunnels zoveel tijd hebben kunnen doorbrengen. Het is bizar, ongelofelijk en een ingenieus systeem. Iets waar je niets anders dan ontzag en respect voor kan hebben.

20141023_112359

Boobytraps

Naast de tunnels zijn ook verschillende boobytraps nagebouwd en de gids geeft je uitleg hierover. Alle boobytraps worden duidelijk getoond en het geeft een helder beeld van hoe geniaal de Vietcong met bamboe was. Bewust slim gemaakte boobytraps om bijvoorbeeld de knieën van de Amerikanen te beschadigen, omdat ze wisten dat de Amerikanen hier niet beschermd waren. En een gewonde soldaat is ‘lastiger’ dan een dode soldaat. Op de foto hieronder zie je alle verschillende soorten boobytraps en ik vond het interessant om dit te zien!

20141023_114951

Hoe kom je er?

Vanuit Saigon zijn de Cu Chi tunnels te bereiken op ongeveer een uur rijden. Je kunt met een taxi naar deze tunnels en de prijs hiervan is ongeveer 100 dollar. De andere optie is een georganiseerde tour en dit kost 13 dollar per persoon. Deze tour is met een groep van ongeveer 15 personen en is overal in Saigon makkelijk te regelen. Totaal duurt deze tour bijna de hele dag, maar stopt helaas ook onderweg bij een soort werkplaats waar schilderijen etc. gekocht kunnen worden.

Must Visit?

Alhoewel de Cu Chi echt erg toeristisch zijn en er dagelijks bussen vol toeristen komen, maakt het toch indruk om deze tunnels te bezoeken. Het ligt vlakbij Saigon / Ho Chi Minh en het is het vaak dus makkelijk in je reisschema in te plannen. Ik had deze tunnels zeker niet willen missen en ik vind het zeker een must visit van Vietnam!

Lees meer tips over Saigon / Ho Chi Minh: Saigon / Ho Chi Minh en  War Remnants museum

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.