Vive Le Voyage

Een reis door IJsland? Bezoek Langjokull Gletsjer!

langjokull gletsjer ijsland ijstunnel

Zet ’t hoog op je bucketlist: Langjokull Gletsjer in IJsland en het mysterie onder dit oppervlakte, ook wel het hart van de gletsjer genoemd. Dankzij het idee van twee IJslanders is het sinds 2015 mogelijk om de gletsjer en het hart ervan te bezoeken. Het idee ontstond in 2010 om het mysterieuze leven onder de gletsjer, en daarbij het prachtige blauwe ijs, te laten zien. Zowel het oppervlakte als de tunnel behoren tot mijn lijstje “tofste plekken die ik ooit heb gezien”.

langjokull gletsjer ijsland ijstunnel

Wist je dit al over Langjokull gletsjer in IJsland?

Langjokull ligt in het westen en is de op twee na grootste gletjser van IJsland. Hoe groot? 950 km2! De ijstunnel onder deze gletsjer is de eerste door de mens gemaakte ijstunnel. Tussen de vier en acht mensen hebben dag in dag uit aan de ijstunnel gewerkt, waaronder Jo en John. Deze twee mannen hebben ervoor gezorgd dat de tunnel letterlijk het hart van de gletsjer werd. De tunnel is namelijk gegraven in de vorm van een hart, in plaats van een rondje. Geluk bij een ongeluk, want door een indrukwekkende gletsjerspleet moest één van de mannen een bocht maken. Deze gletsjerspleet is 40 meter diep en honderde meters lang.

langjokull gletsjer ijsland ijstunnel

Een aantal weetjes over de ijstunnel van Langjokull:

  • Het uitgraven van de tunnel heeft 14 maanden geduurd: van maart 2014 tot en met mei 2015;
  • De tunnel ligt 40 meter onder het oppervlakte;
  • De tunnel is 550 meter lang;
  • Het ijs in de tunnel is zo’n 30 tot 35 jaar oud;
  • Het water van de gletsjer blijft stromen, omdat de temperatuur hier altijd rond de nul graden is. Zowel in de zomer als in de winter.

Into the Glacier tours

Into the Glacier biedt tours aan per monster truck, super jeep, sneeuwscooter, helikopter en vliegtuig. Zij bevinden zich aan de voet van de Langjokull Gletsjer, op twee uur van Reykjavik. Op de website van Into the Gacier lees je meer over de praktische zaken. De gidsen van Into the Glacier maken dit avontuur nog net even iets meer bijzonder! Zo zong mijn gids in de chapel van de ijstunnel een IJslands liedje. Dit bezorgde de hele groep kippenvel.

Zelf heb ik de Into the Glacier Adventure tour gedaan. Een tour van negen á tien uur, waarbij je ook een bezoek brengt aan de Hraunfossar en Barnafoss watervallen, Pingvellir National Park en onderweg stopt bij indrukwekkende stukken natuur van IJsland. Uiteraard zijn de Langjokull Gletsjer en zijn ijstunnel ook onderdeel van deze tour, waar je een uitgebreide rondleiding krijgt. Je rijdt met een speciaal voertuig de gletsjer over om de omgeving en het uitzicht vanaf de gletsjer te beleven. Vervolgens ga je de gletsjer in, wat een geweldig moment is.

langjokull gletsjer ijsland ijstunnel

Kosten: €240,00 per persoon, inclusief lunch. Prijzig, maar een onvergetelijke ervaring! Een deel van de opbrengsten van de tours gaat naar het onderhoud van de gletsjer.

Global warming

Het is triest, maar een feit, dat de gletsjers aan het smelten zijn als gevolg van de opwarming van de aarde. De Langjokull gletsjer krimpt vrij snel en zal over 80-120 jaar verdwenen zijn. Into the Glacier biedt eco-vriendelijke tours aan en vraagt de gasten te helpen. Door €4,00 te doneren planten zij een boom in het speciaal daarvoor Kolvidur bos in Husafell.

langjokull gletsjer ijsland ijstunnel

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.