Vive Le Voyage

Lissabon, de stad van de Fado

Ontdek de vele gezichten van deze fijne stad. Lissabon is gebouwd op heuvels. Dit maakt dat je duidelijk de scheidingen ziet tussen de verschillende wijken. Trek je wandelschoenen aan en bedenk dat het beklimmen van de heuvels zwaar is. Gelukkig is er uitkomst, maak gebruik van de trams. Het is handig om vooraf te bepalen wat je wilt gaan bekijken en welke wijken je wilt bezoeken. Lissabon is uitgestrekt en er is zoveel te zien. Nee, dat lukt niet allemaal in één stedentrip. Niet getreurd je komt graag terug! Deze blog helpt je op weg.

Bezoek de wijk Alfama, bakermat van de Fado

Alfama, een wirwar aan smalle geplaveide straatjes op steile heuvels. Dit is het oudste gedeelte van Lissabon want de wijk is bespaard gebleven bij de aardbeving van 1755. Ontdek de traditionele manier van leven in Lissabon. Boven je hoofd hangt de was te drogen. Aan gevels en karakteristieke smeedijzeren balkons hangen bloembakken. Dwaal langs pleintjes, buurtcafé ’s, kerken en prachtige tegeltableaus. Je treft veel Fadobars, clubs en restaurants aan want hier is de Fado ontstaan. Leer over het Portugese levenslied in het Fado Museum. Het verhaal van de Fado wordt verteld door de artiesten, kunstenaars, componisten en muzikanten zelf. Check de agenda voor cursussen, workshops en concerten. Maak de klim naar het Castelo de Sao Jorge voor een geweldig uitzicht.

Ga op zoek naar de Fado in Alfama

Ga op zoek naar de Fado in Alfama

Twee meesterlijke monumenten: Mosteiro dos Jerónimos & Torre de Belém

Deze twee pronkstukken in laatgotische Manuelstijl staan op de werelderfgoedlijst. Je vindt ze in de wijk Belém. De bouwstijl staat bekend om zijn rijkelijke architecturale versieringen. Men vermoed dat het klooster is gebouwd om te vieren dat Vasco de Gama Indië had ontdekt in 1498. Laat je fascineren door de bewerkte stenen gewelven, rijke versieringen en boeiende historie. Het klooster werd bewoond door monniken van de Orde der Hiëronymieten. Hun taak was om schippers geestelijk bij te staan en te bidden voor de ziel van de koning. De orde werd in 1833 opgeheven. Vasco de Gama ligt begraven in de Santa Maria Kerk van het klooster.

Torre de Belém had oorspronkelijk twee functies. Het werd opgericht als ceremoniële toegangspoort tot Lissabon en als onderdeel van het verdedigingssysteem voor de Taag en het klooster. De toren werd gebouwd tussen 1515 en 1521 om de ontdekkingsreizen van Vasco da Fama en de grandeur van de Portugese macht ten tijde van de grote ontdekkingen te herdenken. Het bouwwerk bestaat uit twee gedeelten: het bastion, in de vorm van een onregelmatige zeshoek, en de toren met vijf verdiepingen. Geniet boven van het schitterende uitzicht op de rivier, de brug Ponte 25 de Abril en het Sanctuario do Christo Rei.

Bewonder de parels: Mosteiro dos Jerónimos & de Torre de Belém

Bewonder de parels: Mosteiro dos Jerónimos & Torre de Belém

Proeven bij Antiga Confeitaria de Belém

Tijdens je bezoek aan Lissabon mag een kennismaking met de traditie van de pastéis de nata (custard taartjes) van Antiga Confeiraria de Belém niet ontbreken. Om je vingers bij af te likken, zo lekker is dit handgemaakte zoete taartje. Er wordt alleen gebruik gemaakt van traditionele methodes. Het recept uit 1837 is uiterst geheim en wordt iedere dag herschapen door de patissiers in de “geheime kamer”. Het is hier dan ook een komen en gaan van liefhebbers van deze lekkernij.

Wandel langs de oever van de rivier de Taag

Wandel langs de oever van de rivier de Taag

Bairro Alto de bruisende bovenstad

In deze wijk wonen veel jongeren. Dit merk je direct aan de hippere clubs, restaurants en winkels. De wijk is populair onder beginnende modeontwerpers die zich hier vestigen. Neem de tijd om door deze authentiek wijk te dwalen. Stop bij de verscholen pleintjes, stap een galerie binnen, bezoek één van de vele boekwinkels of strijk neer bij een literair café. De originele winkeltjes verlaat je niet zonder een aankoop. ’s Avonds komt de wijk pas echt tot leven. Het gonst van de stemmen uit kroegjes, van terrassen en uit de straten die gevuld zijn met mensen die zich vermaken. Kom genieten van de fijne ongedwongen sfeer.

Vergeet de tijd in Bairro Alto

Vergeet de tijd in Bairro Alto

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.