Vive Le Voyage

De magische Wadi Rum woestijn

Wadi Rum is een woestijngebied in Jordanië met absoluut één van de spectaculairste landschappen ter wereld. Wadi Rum wordt ook wel de Vallei van de Maan genoemd en is een woestijn met veel zand, rotsen en bestaat uit heel veel kleuren. Het gebied vormt al duizenden jaren een doorgangsroute voor rondtrekkende bedoeïenen en handelskaravanen.

Wadi Rum, wat een ervaring en een must voor een iedereen die Jordanië bezoekt!

Wadi rum Jordanie

Wadi Rum

Wadi Rum is een beschermd woestijngebied van 720 vierkante kilometer aan indrukwekkende wildernis. Een bezoek aan Wadi Rum begint altijd met het bezoeken van het bezoekerscentrum. Hier ontvang je informatie over het gebied, er zijn wat winkeltjes en hier kun je een gids regelen. Wadi Rum bestaat uit een uitgestrekte vlakte van een super mooie woestijn en vooral de uitzichten overdonderen je. Talloze rotswanden en oneindig zand strekken zich voor je uit en de weidse uitzichten zijn geweldig. Wadi Rum staat ook bekend om de rotstekeningen, die werden achter gelaten door de zogenoemde Nabateeërs, eeuwen terug.

Wadi Rum

Hoe kun je Wadi Rum bezoeken?

De meeste bezoekers bekijken Wadi Rum vanuit een jeep. Dit is dé manier om snel een deel van het geweldige landschap te zien. Een halve dag is het minste wat je ervoor moet uittrekken om het te zien, maar aan te raden is een dag inclusief een overnachting in de woestijn. Overnachten in de woestijn is een ervaring om nooit te vergeten. De prachtige sterrenhemel laat gegarandeerd een onmisbare indruk achter.

De mogelijkheden om de woestijn te ontdekken zijn eindeloos. Je kunt er voor kiezen om op een georganiseerde tour te gaan en je kunt op diverse manieren deze plek verkennen:

 • Rotsklimmen
 • Tochten met paard of kameel (vanaf een half uur tot meerdaagse tochten)
 • Tochten met terreinwagens (vanaf een halve dag tot meerdaagse tochten)
 • Luchtballoontochten
 • Trektochten (voor alle niveaus en tijdsduren)

Wadi Rum woestijn

Bedoeïenen

In het gebied wonen ongeveer 6500 bedoeïenen. Tegenwoordig leven nog maar weinig bedoeïenen op de traditionele wijze. Deze mensen hebben hun nomadische levenswijze gedeeltelijk opgegeven en wonen in dorpen in de buurt van Wadi Rum. Maar de cultuur, de tradities en denkwijze zijn nog springlevend. Bedoeïenen verdienen hun geld als gids, chauffeur, beheerder van een tentenkamp, kok etc. Tijdens een bezoek aan Wadi Rum kom je in aanraking met de bedoeïenen. Ze koken bijvoorbeeld kip uit de grond als lunch voor je. Ze zijn ontzettend gastvrij en vriendelijk. Het is de perfecte plek om de levensgewoonten van de bedoeïenen eens van dichtbij mee te maken.

bedoeïenen

Wanneer bezoeken?

De beste tijd voor een bezoek is in het voorjaar (maart en april) of in de herfst (oktober en november). In de winter is de woestijn erg koud ’s nachts en zomers kan het er erg warm zijn.

Wadi Rum

Tips

 • Let op je kleding. Zorg er voor dat je je hoofd en lichaam goed bedekt en dat je voldoende drinkt.
 • Neem warme kleding mee als je overnacht in de woestijn, aangezien het aardig afkoelt na zonsondergang.
 • Bezoek het Distant Heat Festival plaats in Wadi Rum. De vallei wordt omgetoverd tot een dance scene met DJ’s van over de hele wereld.
 • Sla absoluut de zonsondergang in de woestijn niet over, deze kleurt de rotsen rood, geel en alles er tussen in.
 • Vanuit Aqaba  kun je gemakkelijk een trip naar de Wadi Rum woestijn regelen.
Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

6 Comments

 1. Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  12 december 2016 at 10:27

  Wauw, dit ziet er prachtig uit! Lijkt me zo’n bijzondere ervaring :)

  • Marieke Willems

   12 december 2016 at 10:41

   Hoi Narelle,
   Wadi Rum is echt een bijzondere plek. Ik heb meerdere woestijnen bezocht overal ter wereld, maar dit was toch echt de allermooiste. Als je ooit de kans hebt, dan moet je zeker Jordanië bezoeken en een nacht onder de sterren in Wadi Rum doorbrengen. Groetjes Marieke

 2. Diana | Stripe Away

  12 december 2016 at 10:44

  Wadi Rum was voor mij een van de mooiste dingen die ik ooit heb gezien. Een het overnachten raad ik zeker aan. Wat een geweldige ervaring.

  • Marieke Willems

   12 december 2016 at 11:58

   Hoi Diana, wat leuk om te lezen dat je ook zo enthousiast bent over Wadi Rum. De zonsondergang vond ik ook echt prachtig in de woestijn! Ik heb overnacht in een tentenkamp en dat was inderdaad supergaaf. Groetjes Marieke

 3. Linda | travellersoftheworld

  5 januari 2017 at 01:12

  Wat een mooie plek! Zou zo graag eens een bezoekje brengen aan Jordanië (maar ja, naar welk land wil ik niet?), ziet er super mooi uit! Bijzondere ervaring

  • Marieke Willems

   5 januari 2017 at 15:10

   Hoi Linda, Het is echt een hele gave plek. Ik kan Jordanië aanraden en in een weekje kun je al best veel van het land zien. Je moet in ieder geval 1 keer in je leven echt naar de Wadi Rum woestijn en natuurlijk naar het wereldwonder Petra gaan. Groetjes Marieke

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.