Vive Le Voyage

Manilla: Leven op de vuilnisbelt

Aan het begin van onze reis bezochten we Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen. Het inwonersaantal van deze stad is gestegen naar 11,5 miljoen mensen, waarvan 2,5 miljoen leeft in de sloppenwijken. Soms woont men zelfs op de vuilnisbelt. Via internet boekten we een Slum Tour bij de organisatie Smokey Tours. Laat je meenemen en boek zelf deze trip!

Tip: Houd er rekening mee dat je tijdens deze tour geen foto’s mag maken. Het gaat niet om de perfecte foto maar de beelden die binnenkomen op je netvlies. Laat je raken! De foto’s in deze blog zijn niet gemaakt tijdens de tour maar zullen je een indruk geven van wat je kunt verwachten.

Bezoek de lokale markt

We verzamelen bij het afgesproken punt en stappen even later in een jeepney, welke ons naar de markt brengt. Mensen zeulen met verkoopwaar, promoten schreeuwend hun spullen en typische geuren komen me tegemoet. Goedemorgen, welkom op de Aziatische markt! Het is warm, mensen krioelen door elkaar. Verschillende soorten rijst, weinig groente, delen van beesten die ik eerder niet gezien heb en roze eieren. Allemaal dingen die je tegen zult komen.

03 Markt02 Jeepney

Ontdek het leven in de sloppenwijken

De sloppenwijk is opgedeeld in gebieden. De arme, armere en aller armste delen. Huur- en koophuizen wisselen elkaar af. Huizen worden legaal en illegaal gebouwd. We zien stenen huizen maar ook huizen welke gemaakt zijn van restmaterialen. Houten platen, rijstzakken, ijzer, touwtjes, golfplaten en ander bruikbaar afvalmateriaal. Onder een van de bruggen leven twintig gezinnen, wat als snel zo’n 150 mensen betreft. Ik loop door de smalle gangetjes, de meeste zijn schoongeveegd. Harde muziek klinkt uit de kleine huisjes. Mensen doen vrijwel alles op straat. Ze wassen hun kleding, kinderen spelen (in ruil voor geld) op de computers en ik spring aan de kant voor een creatief in elkaar gezet voertuig. Vanuit verschillende hoeken wordt good morning geroepen. We zien hanen (voor cock fighting), paarden, kleine winkeltjes achter tralies, een basketbalveld, schoolkinderen… Het dagelijks leven.

Als laatste lopen we naar ‘Happyland’. Dit woord is afgeleid van hapilan wat smelly garbage betekent. Dit is het gebied waar de allerarmsten in het vuilnis wonen. Het heeft gister geregend waardoor het drassig is en de geuren extra sterk zijn. Kinderen hebben vieze drap aan hun voeten en lopen zelfs met open wonden door het zwarte afvalwater. Mensen kletsen, spelen spelletjes en lachen om elkaar. Het is bijzonder te zien hoe gelukkig de meeste mensen lijken!

04 Happy Land

Beelden op je netvlies

De beelden blijven hangen op mijn netvlies. Vooral het beeld van een moeder en haar kind. Wroetend in het eten, omringd door gedumpte afvalzakken van grote fastfood ketens zoals Mc Donalds. De moeder kijkt ons aan en glimlacht. Ze openen de zakken, schrapen eten uit het verpakkingsmateriaal en sorteren het. Het jongentje zit te kauwen. Hij haalt iets uit zijn mond, kijkt er naar en stopt het terug in zijn mond. De moeder en het jongentje hebben een zak vol vleesresten verzameld wat ze later op de dag zullen verkopen. De resten worden schoongemaakt, gekookt en verkocht.

Smokey Tours maakt een verschil

Ik ben dol op sociale initiatieven. Door deel te nemen aan deze slumtour draag je bij aan de ontwikkeling van de armsten van de samenleving in Manilla. Het is gebleken dat relocation projecten van de overheid geen oplossing zijn. Mensen worden met geld weggezonden naar gebieden op zo’n drie uur van Manilla. Zonder werk raakt het geld op, waardoor mensen al snel terugkomen naar de stad. Hier kan men ieder geval iets verdienen door afval te sorteren, verwerken en verkopen. Smokey Tours creëert voorlichtings- en onderwijsprogramma’s met het geld wat jij betaalt voor de Slum tour ervaring. Toch blijft het lastig kinderen naar school te krijgen. Vaak doordat de gezinnen per dag leven en vooral op korte termijn denken. Meer achtergrond informatie? Bekijk de video.

Tip: Verblijf in het nieuwere deel van de stad, Makati. Het Z Hostel is een goede optie. Slaap niet op de bovenste verdieping, de super leuke rooftop met prachtig uitzicht kan dan voor geluidsoverlast zorgen.

Tip: Ontdek Intramuros, het oude stadsdeel van Manilla, op een Bambike. De fietsen zijn grotendeels gemaakt van bamboo. De organisatie is een sociale onderneming. Hoogtepunten in Manilla zijn Fort Santiago, San Augustin Church, Casa Manila en Manila Cathedral.

15-daagse reis door de Filipijnen

Wij reisden in de kerstvakantie 15 dagen door de Filipijnen. Onze reis begon in Manila. Daarna vlogen we naar Cebu City en ontdekten het zuiden van Cebu. De eilanden Siquijor en Bohol zijn ook aanraders.

Arinda is verslaafd aan reizen, gek op onderwijs en heeft een sterke ondernemingsdrang. Tijdens het reizen wordt duidelijk dat zij een sociale onderneming op wil zetten in een ontwikkelingsland. Haar grootste droom wordt werkelijkheid als ze haar baan als leerkracht in Singapore opzegt. Vanuit Cambodja deelt zij reisverhalen en handige tips van over de hele wereld!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.