Vive Le Voyage

Medellín: Bezoek deze herboren stad in Colombia

medellín stad

Na Bogota is Medellín de grootste stad van Colombia. Jarenlang was het dé moordstad van de wereld in de tijd van de beroemde drugsbaron Pablo Escobar. De stad heeft daarna een enorme metamorfose ondergaan en is tegenwoordig een moderne en veilige stad. Ik laat je zien wat de stad van de eeuwige lente allemaal te bieden heeft.

Het centrum van Medellín

De wijk El Poblado is het bruisende centrum en is indrukwekkend om doorheen te lopen. Overal zie je de vriendelijke Paisas die hun streetfood verkopen. Het kan goed zijn dat je terecht komt in ‘El Huece’. Dit zijn straten gevuld met verkopers van goedkope (nep)merkkleding. Het lijkt op een chaotische markt waar je makkelijk kunt verdwalen. Op Plaza Botero eet je een typisch Colombiaans gerecht met een heerlijke jugo en bezichtig je de eigenaardige kunstwerken van Fernando Botero.
 medellín plaza botero

Free walking tour

De gratis wandeltour in Medellín is erg populair onder de toeristen. Het is een echte aanrader wanneer je net bent aangekomen in de stad. In een groep ontdek je met de gids plekken in de stad waar je als toerist niet snel komt. Onderweg krijg je indrukwekkende informatie en verhalen te horen. De tour is geheel gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt zeker gewaardeerd.

Een dagje naar het kleurige Guatapé

Een must-do is een dagexcursie maken naar het dorpje Guatapé, dat net buiten Medellín ligt.
De meeste excursies zijn inclusief transfer, gids, ontbijt en lunch, entree voor ‘El Peñol’ en een boottocht. Guatapé bestaat uit een groot meer met tientallen kleine eilandjes en de kleurrijkste traditionele huizen. Ontdek de berg El Peñol als je zin hebt in een klim van 600 treden tegenover een prachtig uitzicht. De boottocht laat je een gedeelte van het meer zien met onder andere het oude vakantiehuis van Pablo Escobar en het huis van de Colombiaanse voetballer James Rodriguez.

medellín guatape

medellín el peñol

Met de kabelbaan naar de sloppenwijken

In Medellín zijn er veel sloppenwijken die tegen de bergen zijn opgebouwd. Deze waren enkele jaren geleden nog in handen van de kartels. Om het bereik naar het centrum makkelijker te maken voor de inwoners zijn er kabelbanen gebouwd. Dit is tegenwoordig ook een toeristische attractie. Het is indrukwekkend om een stukje door de sloppenwijken te lopen en het verschil te zien met de stadsinwoners. De bekendste kabelbaan neem je vanuit Acevedo naar Santo Domingo. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en tevens kan je hier Parque Arvi bezoeken. Sommige sloppenwijken zijn nog niet helemaal veilig om als toerist te bezoeken, zoals Comuna 13. Deze wijk raden ze aan om met een gids te bezoeken.

medellín sloppenwijken

Pablo Escobar tour

De Netflix-series ‘Narcos’ en ‘Él Patron del Mal’ zijn de laatste jaren erg populair geworden en maakte indruk bij veel mensen. De grootste cocaïnebaron ter wereld had zijn hoofdkwartier in Medellín en runde vanuit hier zijn kartel. Ben je nieuwsgierig geworden naar het echte leven in die tijd? Doe dan zeker de Pablo Escobar tour, waarin je de verhalen hoort van een echte local. Tevens bezoek je het hotel waar zijn familie toentertijd verbleef, de gevangenis ‘La Catedral’ en zijn graf.

medellín pablo escobar

Medellín is in der loop der jaren opvallend (positief) veranderd. Ik heb me er geen seconde onveilig gevoeld. De lokale inwoners kunnen je nog wel eens aanstaren of zomaar een praatje met je proberen te maken. Dit is niks negatiefs, maar juist uit nieuwsgierigheid omdat ze simpelweg pas sinds een aantal jaar toeristen ontvangen. Door de transformatie die Medellín heeft ondergaan wordt het ook wel de meest innovatieve stad van Zuid-Amerika genoemd.  Medellín is dan ook een stad die je zeker niet mag missen tijdens een reis door Colombia.

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.