Vive Le Voyage

Moeder-dochter weekendtip: Vlaamse Ardennen

De thema’s van dit moeder-dochter weekend zijn rust en culinair. Verblijf in een ieniemienie dorpje, midden in het Ardense heuvellandschap. Volg op een Vespa het water van de slingerende Schelde richting het stadje Oudenaarde. Slenter rond door het rijke Oudenaarde en bezoek het interessante MOU museum. Wandel de Koppenberg op en af voor mooie uitzichten. Eet in de tuin van een lokale familie en breng een bezoek aan de oudste familiebrouwerij van België. Dé moeder-dochter weekendtips voor de Vlaamse Ardennen.

Overnacht bij bed & breakfast EnjoyToday 

Er is niets teveel gezegd over een rustig moeder-dochter weekend als je je entree maakt door de poort van EnjoyToday. Deze bed & breakfast was een oude boerderij en is omgetoverd tot een oase van rust. Zodra je een paar stappen verder zet, word je verwelkomd door Geert en Iris. Tot in detail wordt alles over de accommodatie aan je uitgelegd en dat geeft al snel een gevoel van thuis zijn. Zo schenk je een heerlijk wijntje voor jezelf in en sluit je de dag af in de tuin met uitzicht op de enorme boom mét boomhut en het twee hectare grote weiland. 

EnjoyToday is dus niet zomaar een oase van rust, het ligt midden in de natuur in dat ieniemienie dorpje genaamd Melden dat uit zo’n vijf straten bestaat en waar de bus een keer per uur komt. In Melden is slechts een dorpskroeg en die ligt ver genoeg om er niks van mee te krijgen. 

De rust ervaar je ook ’s nachts bij deze bed & breakfast. In alle vier de gastenkamers ondervind je namelijk de nieuwste slaaptechnologie voor een fijne nachtrust. Zo heb je bijvoorbeeld keuze uit meerdere ergonomische hoofdkussens, waarvan er zeker eentje bij zit die jouw lichaam alle rust geeft. Blijf je wat langer bij EnjoyToday dan kunnen ze door nieuwe technologieën zelfs het hele matras aanpassen aan je lichaam. Juist, slapen à la carte. Geert en Iris hebben ook allerlei tips voor een gezonde en mentale nachtrust. Oh, en dan vergeet ik het nog bijna: EnjoyToday heeft ook een sauna arrangement. Herboren kom jij terug!

Tip: download ook de app van EnjoyToday voor allerlei tips in de omgeving, slaapoefeningen en een virtuele coach. 

Huur een Vespa en toer rond

Leuk hoor al dat slapen en tot rust komen, maar de omgeving is te mooi om links te laten liggen. Hup, het bed uit en op de Vespa door het – bijna Toscaansachtige – landschap van de Vlaamse Ardennen toeren. Moeders op de rode Vespa, jij op de witte en jullie zijn een mooie rondtoerend koppel. Vraag Geert van EnjoyToday om de 35 kilometer lange Vespa route door het groene heuvelachtige landschap. Volgens hem een echte aanrader! 

De Vespa is ook handig voor een bezoek aan het stadje Oudenaarde en culinaire parels in de omgeving. Ga je richting Oudenaarde? Dan kan je de ‘grote’ weg volgen, maar je kan ook langs de Schelde of over het oude treinspoor rijden. Beide zijn mooie routes door het Ardense landschap. 

Wandel in de Vlaamse Ardennen

Hét wandelwalhalla van België is toch wel de Vlaamse Ardennen. Zo ligt de Koppenberg in de achtertuin van EnjoyToday. Dus, verblijf je daar dan is dit een wandeling die je gedaan moet hebben. Wandelschoenen aan, genieten van de mooie uitzichten en al wandelend komen de beste gesprekken tussen en moeder en dochter naar boven. 

Voor de Koppenberg wandeling kies je uit de route Rond de Koppenberg van 6,9 kilometer of de route tussen Koppenberg en Kortekeer van 8,1 kilometer. Krijg je geen genoeg van het wandelen of doe je liever een andere route? Toerisme Oost-Vlaanderen heeft allerlei wandelroutes voor de Vlaamse Ardennen

Bezoek het MOU Museum in Oudenaarde

Begin je bezoek aan Oudenaarde met een bezoek aan het MOU Museum. Waarom? Omdat je dan de achtergrond van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen kent en dat maakt een bezoek extra leuk. Het MOU Museum is gelegen in het stadhuis van Oudenaarde en zit vol interessante informatie. Zo zijn de eerste paar verdiepingen – aan de binnenkant – gebouwd met een duur en sjiek soort steen. De verdiepingen daarboven zijn daarentegen gebouwd met ordinaire bakstenen. Oudenaarde zat namelijk in een financiële crisis. De bevolking hielp Oudenaarde door de financiële crisis heen door meer bier te gaan drinken. Zo werd er namelijk meer accijns betaald en konden ze verder met de bouw van het stadhuis.

Dat de inwoners van Oudenaarde wel een biertje lusten is te zien aan het eerbetoon aan Adriaen Brouwer. Een kunstenaar met een bewogen leven. Hij werd geboren in Oudenaarde en staat bekend om zijn rauwe kunst en liefde voor bier. Waar in die tijd voornamelijk sjieke heren en dames geschilderd werden, schetste hij het ‘echte’ leven. Wel op kleine doeken, want Adriaen gaf zijn geld liever uit aan bier. Adriaen Brouwer wordt in het MOU Museum geëerd. Vorig jaar stond er een tentoonstelling van hem, vandaag de dag leer je meer over hem in een filmzaal. Ook heeft hij tegenwoordig zijn eigen bier, gebrouwd bij Brouwerij Roman. 

Om alles over de geschiedenis van Oudenaarde, de enorme wandtapijten, het zilver en Adriaen Brouwer te leren, raad ik je aan met een gids door het museum te wandelen. Zo’n enthousiaste gids als Anne Puissant, die alles op een boeiende manier weet te vertellen, heb ik nog niet eerder gehad. Je kan daarvoor het MOU Museum contacten of haarzelf een mail sturen.

Proef Belgisch bier bij Brouwerij Roman

‘Fier op ons Gents bier’ zeggen ze in Gent, maar eigenlijk wordt de Gentse Strop in Oudenaarde gebrouwen. Namelijk bij de oudste familiebrouwerij van België: Brouwerij Roman. Inmiddels is hier – sinds 1545 – de veertiende generatie aan de macht en wordt er zo’n 50% pils en 50% speciaal bier gebrouwen. Ik ga je niet teveel over de brouwerij vertellen, want ook hier staat een gids voor je klaar die vol passie vertelt over en rondleidt door de brouwerij. Een bezoek aan de brouwerij duurt ongeveer twee uur, inclusief een proeverij. Houd ook de unieke evenementen in de gaten, want zo had ik een bierbrunch met dé bierkenner van Oost-Vlaanderen: Sofie Vanrafelghem. 

Wist je dat: je bier eigenlijk moet drinken op de temperatuur dat gelijk is aan het alcoholpercentage? Drink je dus een biertje met 8% alcohol, dan drink je ‘m op 8 graden.

Eet bij deze culinaire parels

Voor een gezellige en eerlijke lunch moet je in het centrum van Oudenaarde zijn bij Økkerennoot. Je ‘healthy lifestyle’ in Scandinavische stijl begint hier. De meiden van Økkerennoot zijn de vriendelijkste ooit en dat stralen zie niet alleen uit in de gastvrijheid naar de klant, maar ook naar de omgeving. Zo maken zij twee keer per week soep voor de minderbedeelden. Daarnaast streven ze naar zero waste en gebruiken ze bijna alleen eerlijke producten uit de omgeving. 

Dan nog een topper van een ‘hotspot’ vind je in Berchem-Kluisbergen: Lescogarden. ‘Garden’ is hierin heel letterlijk genomen, want je dineert letterlijk in de tuin van de eigenaren van Lescobar. Het restaurant ligt namelijk in het centrum van Oudenaarde, maar ze hebben daar geen terras. Zonde, vinden ze ook zelf. Dus verplaatsen ze in de zomer het restaurant naar eigen tuin. Gezelliger kan bijna niet, want het hele dorp loopt uit om hier lekker te eten. Shared dining is het concept. 

Bistro ’t Veer ligt vlak bij EnjoyToday en is een ware verborgen parel. Het ligt namelijk langs de weg, maar zodra je het restaurant binnenstapt en het terras ziet, weet je: ik ga culinair eten in alle rust. Het restaurant ligt namelijk aan de rivier de Schelde. Het eten is ook nog eens van hoog niveau en zo is de gastvrijheid. 

Demi ging voor Toerisme Oost-Vlaanderen en Visit Vlaanderen naar Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen. Dit blog is gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen. 

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.