Vive Le Voyage

Shiraz, een bezoek aan de Moskee van Shah-e-Cheragh

De Shah-e-Cheragh moskee ligt in Shiraz. De broer van imam Reza ligt hier begraven en daarom is het een belangrijk pelgrimsoord. Deze moskee is simpel te vinden in de stad, doordat hij naast de grote bazaar ligt en de moskee overal met bordjes staat aangegeven. Altijd al willen weten hoe een bezoek aan een moskee in Iran is? Lees hier mijn persoonlijke verslag!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Het dragen van een chador

Voordat we de moskee in mogen, moeten we door een controle. Een controle met een veiligheidspoortje en een metaaldetector en een streng kijkende vrouwelijke bewaker. Alle vrouwen voor ons worden gefouilleerd en ook wij moeten eraan geloven. De beveiligingsdame geeft ons vervolgens een behoorlijk stinkende groene chador die we aan moeten trekken. Het kost ons wat moeite om deze goed aan te trekken. Alles moet bedenkt zijn en het duurt daarom even voordat we een oplossing hebben gevonden voor het dragen van onze tas en ons fototoestel. Maar gelukkig worden we goedgekeurd en we mogen naar binnen. We beseffen ons direct dat we echt enorm opvallen. We zijn de enige toeristen binnen en we zijn enorm aan het stuntelen met de chador. Tevens hebben veel dames een zwarte chador aan en we hebben een opvallende groene chador aan. Hoe maak je nou foto’s zonder dat je chador openvalt? Iets wat mij op dit moment een onmogelijke opgave lijkt!

Overigens kan ik vertellen dat aan het einde van onze reis door Iran, we volleerde chador dragers geworden zijn en ware kenners van de chador. Er zijn verschillende soorten chadors en mijn persoonlijke favoriet is een chador met rits en mouwen! En niet deze chador die ik hier kreeg die uit één stuk bestond en nog het meeste op een tafelkleed lijkt, met alle respect bedoel ik dit. Of je moet de truc doorhebben van een goede knoop leggen, dan is iedere chador prima te dragen.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De rondleiding met de gids en haar felroze plumeau

Het eerst wat je ziet als je de moskee betreedt is een zeer groot en schoon plein met overal prachtige gebouwen. Alles is super mooi versierd met veel details en voornamelijk met turquoise/blauwe mozaïek. Ik ben direct perplex van de schoonheid van dit gebouw en de drukte van mensen. We staan zeker vijf minuten verbaasd en zwaar onder de inruk om ons heen te staren, totdat er een dame met een plumeau op ons afkomt. We beginnen te lachen, want we snappen niet goed of die dame daar nou werkelijk in dienst is om schoon te maken met haar felroze plumeau. Ze begint enthousiast tegen ons te praten en ze blijkt uiteindelijk de “verplichte” gids voor toeristen te zijn. Ze spreekt goed Engels en begint vol enthousiasme alles te vertellen over de moskee. Ze is direct goud waard, aangezien ze een soort knoop legt in onze chador. Dit zorgt ervoor dat we niet meer minimaal één hand nodig hebben om de chador dicht en op zijn plaats te houden. Ze neemt ons mee naar de vrouwenmoskee en we lopen keurig achter haar aan.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Een waar duizend en één nacht sprookje

Eenmaal binnengekomen in de vrouwenmoskee valt onze mond voor de tweede keer open. Kitsch is het enige woord dat mij te binnenschiet! En laat ik nou echt enorm van kitsch houden. Voor mijn gevoel ben ik in een duizend en één nacht sprookje beland! Maar dan in het echt. Dit is precies waarom ik naar Iran wilde! De gids blijft maar enthousiast doorpraten tegen ons en ik merk dat ze ondertussen wat geïrriteerd raakt, omdat ze wat sneller door de moskee heen wilt lopen dan wij. Ik ben echter nog steeds te zwaar onder de indruk van de duizenden spiegeltjes. Ze laten een enorme oogverblindende indruk achter op mij en ik hoor ook echt maar de helft van het verhaal van de gids.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kitsch, kitsch, kitsch…. I love it!

Wat ik zie is dat tussen al deze duizenden spiegeltjes overal vrouwen zitten en staan op de kleurrijke tapijten. Al deze vrouwen zijn druk; druk met bidden, druk met bellen, druk met lezen, druk met eten. Naast deze vrouwen lopen en zitten er ook overal kinderen. Ik zie tot mijn verbazing dat er ook stopcontacten zijn en dat daar overal mobiele telefoons in opgeladen worden. Ik sta erbij en kijk ernaar, maar weet niet goed wat ik moet doen. Ik ben zelfs zo onder de indruk dat ik helemaal vergeet om foto’s te maken. En geloof me dat gebeurd me niet vaak! Totdat onze gids me erop wijst dat ik gewoon foto’s mag maken. Dus ik begin maar direct fanatiek overal foto’s van te maken. De vriendelijkheid van de Iraniërs zorgt ervoor dat ze vrolijk gaan  poseren voor mijn foto’s. Wat zijn Iraniërs toch gastvrije mensen! Ik praat nog wat met een aantal dames en ik poseer glimlachend op een aantal selfies die de dames in de moskee met mij willen maken.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De gids heeft helaas haast!

Helaas heeft onze gids nog steeds haast en mogen we niet ook even gaan zitten om te genieten van het pracht en praal. De rondleiding is alweer voorbij en onze gids start direct een vragenvuur aan ons. Ze is echt oprecht geïnteresseerd. Ze vraagt ons hoe het leven in Nederland is, of we getrouwd zijn, waar onze mannen zijn. En ze benadrukt of we aan onze familie en vrienden willen vertellen hoe Iran is en dat zij goede mensen zijn. Dus bij deze: Iraniërs zijn echt de vriendelijkste mensen die ik ooit ontmoet heb!

We lopen de moskee weer uit vol met teveel indrukken en teveel informatie. We besluiten om even rustig bij te komen van ons half uur in een waar duizend en één nacht sprookje. We gaan eerst maar eens lunchen en alles verwerken tijdens een heerlijke maaltijd, voordat we weer verder gaan met onze verkenning van de prachtige stad Shiraz.

Tips

Naast deze indrukwekkende moskee kun je hier  lezen wat je nog meer niet mag missen in Shiraz!  Zoals het bezoeken van Eram Garden (de tuin van de Hemel)Persepolis en De Nasir al Molk Moskee.

Lees ook tips om je reis naar Iran voor te bereiden en hoe je een visum regelt voor Iran.

 

 

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

8 Comments

 1. hamed

  28 juni 2016 at 00:04

  Hi I visited your web page and have good filling when i saw you visit iran and shiraz , but have you ever visited Isfahan?
  If your answer is no I’ve suggest you that, you shouldn’t miss visit Isfahan in Iran, I can host you to visit my city and help you to know about monument local food and so on,I’m waiting to your answer in my email, have a great time
  Sincerely

  • Marieke Willems

   28 juni 2016 at 10:35

   Hi Hamed. Thanks for your reply on my blog and I appreciate it. I have visited Isfahan, which is such a beautiful city. On this website I’m going to post articles about Isfahan in the coming weeks. Right now Im already back in Holland.
   Bye bye, Marieke

 2. Naomi |AuthenticChica.com

  7 juli 2016 at 16:00

  Mooi verhaal Mariek, zo grappig en ook echt iets voor mij al die kitsch;) klinkt echt onverwacht mooi allemaal en leuk hoe jij dit zo goed belicht👌

  • Marieke Willems

   8 juli 2016 at 13:37

   He Naomi. Kitsch is mijn ding en dan is een moskee in Iran echt een top plek voor mij. Deze moskee was lekker over de top kitsch, dus mocht je ooit gaan dan moet je ook eens hier naar binnen gaan! Dat ga je ook geweldig vinden! x Marieke

 3. Frederique

  18 mei 2017 at 10:14

  Wat een mooie reis lijkt me dit, ik wil al heel lang naar Iran. Jammer dat de gids zo’n haast had :)

  • Marieke Willems

   24 mei 2017 at 10:04

   Hoi Frederique, het was echt een hele ervaring op zich, maar super leuk en interessant om mee te maken. Had er graag wat rustiger rondgelopen, maar ja dat mocht niet van de gids ;-)Iran is echt een geweldig land en de gastvrijheid van de mensen is onovertroffen! Ik ga er graag nog eens terug! Groetjes Marieke

 4. Jenny

  19 mei 2017 at 23:59

  Ik werd in deze moskee uitgenodigd door de imam voor iets te drinken. Ik werd toen naar een vertrek geloodst waar allemaal ‘Nederlandse’ moslims zaten die op bedevaart waren.

  Ik kreeg een interessant goodybag mee.

  • Marieke Willems

   24 mei 2017 at 10:06

   He Jenny, Het was een hele mooie ervaring om deze moskee te bezoeken, alleen heb ik geen goodybag gekregen helaas. Goede reden om weer eens terug te gaan naar Iran ;-) x Marieke

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.