Vive Le Voyage

Nasir al Molk moskee Shiraz

De mooiste moskee in Iran is de Nasir al Molk in Shiraz. Ik heb jaren geleden foto’s van deze moskee gezien en voor mij was het één van dé redenen om naar Iran op reis te gaan. Deze moskee heeft namelijk een prachtig geheim wat je van buiten niet ziet. Iedere ochtend schijnen de stralen van de zon door de talloze glas-in-lood ramen en verandert de ruimte in een magisch kleurrijk schouwspel. Adembenemend mooi! In het echt is het zelfs nog mooier dan op de foto’s.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Geschiedenis

De moskee werd gebouwd tussen 1876 en 1888 in opdracht van de Kadjaarse leider Mirza Hasan Ali Nasir al Molk. De ontwerpers waren Mohammed Hasan-e-Memar en Mohammed Reza Kashi Paz-e-Shirazi. Tegenwoordig wordt de moskee beheerd door de gelijknamige Nasir al Molkstichting. In de volksmond wordt de Nasir al Molk Moskee ook wel de Roze moskee genoemd, vanwege het gebruik van prachtig roze gekleurde tegels voor het interieur.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Waarom bezoeken?

Er is veel gebruik gemaakt van gekleurd glas in de ramen in de gevel van de moskee. Ook zijn andere traditionele elementen in het ontwerp te zien. Het zonlicht door het gekleurde glas van de ramen vormt in de ochtend een onwerkelijk beeld. Het heeft iets sprookjesachtig en het geeft je een waar duizend en één nacht ervaring. Het zonlicht valt super mooi op de al even kleurige mooie tapijten. Deze moskee is zo elegant en intiem! De muren en het plafond zijn overigens ook erg mooi, doordat er allerlei (bloem)motieven in alle kleuren gebruikt zijn. Deze moskee is zo uniek door het lichtspel binnen en is terecht een van de meest gefotografeerde gebouwen in Iran.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Wanneer bezoeken?

De moskee is de hele dag geopend, maar het prachtige kleurenschouwspel is alleen in de ochtend te zien. Rond 7 uur gaat de moskee open en dat is dan ook het beste tijdstip om te gaan. Het is er dan nog niet druk met toeristen en je kunt de lichtinval zien veranderen in de komende uren. Van 7 uur tot een ongeveer 10 uur zie je de kleuren door de zon steeds feller en breder worden. De moskee verandert bijna iedere minuut en dit vormt een uniek gezicht. Ik heb ongeveer twee uur gezeten op het mooie tapijt en genoten van deze prachtige moskee. Ik raad iedereen aan om dat ook te doen en niet even snel naar binnen en weer naar buiten te gaan.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Entree en locatie

  • De entree voor de moskee bedraagt 200.000 Rials, omgerekend €6,-.
  • De moskee is geopend van 7:00u tot 12:30u en van 15:30u tot 18:30u.
  • Locatie: Lotf Ali Khan Zand St, Shiraz

Tip: bezoek ook de oude Perzische hoofdstad Persepolis! Lees hier de 13 leukste activiteiten in Shiraz!

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.