Vive Le Voyage

Natuurfenomeen The Blue Eye

Bij het plannen van mijn reis door Albanië stond één ding vast: ik wil The Blue Eye zien! Natuurverschijnsel The Blue Eye, beter bekend als Syri i Kaltër, is een zoetwaterbron in het zuiden van Albanië. De bron borrelt per minuut duizenden liters helder bronwater naar boven. Het is een waar paradijs voor natuurliefhebbers!

De weg naar Syri i Kaltër

Een bezoek aan The Blue Eye is dé perfecte dagtrip vanuit Sarandë of Ksamil. Wij huurden een scooter in Ksamil en stonden er binnen 45 minuten. Onderweg rij je door de bergen en heb je een geweldig uitzicht. Door de vele haarspeldbochten is het een avontuurlijk tripje. Bij aankomst kopen we een entreekaartje bij het loket, vanaf hier is het nog ongeveer 1 kilometer rijden. Denk nu niet dat dit een gemakkelijke weg is, het is een onverharde weg met allemaal steentjes en hobbels. Goed uitkijken dus als je met de scooter bent.

Adembenemend mooi

Via een bruggetje en een mooi wandelpad komen we aan bij The Blue Eye. We kunnen onze ogen niet geloven, wat is het hier prachtig! We genieten van het kristalheldere water, de intense blauwe en groene kleuren en de sprookjesachtige natuur eromheen. Het water is ijskoud, slechts 10 graden. Een aantal bikkels zijn lekker aan het zwemmen, ondanks de waarschuwingsborden. Ik wil ook het water in. Zodra ik in het water sta, wil ik er het liefst zo snel mogelijk weer uit. Het is zó koud, dat het zelfs pijn doet aan mijn benen. Ik vraag aan mijn vriend of hij een foto wil maken, daarna sprint ik er weer snel uit.

Tip: trek er vroeg op uit, dan zijn er nog bijna geen toeristen en kun je prachtige foto’s maken.

De oneindige diepte

Hoe diep de waterbron daadwerkelijk is, blijft tot op de dag van vandaag een raadsel. Duikers hebben geprobeerd om de diepte te meten, maar ze kwamen niet verder dan 50 meter. Toen ze eenmaal de 50 meter hadden bereikt, konden ze de bodem nog steeds niet zien. Via een trappetje kun je een verhoging op, vanaf hier kun je recht de waterbron inkijken. Je ziet dan pas hoe diep de waterbron echt is, het lijkt oneindig.

Heerlijk bronwater

Het is een aanrader om even rond te lopen en te genieten van de ongerepte natuur. Je ziet onder andere oeroude bomen, onderwaterflora en een snelstromende rivier. Aan het einde van het natuurgebied stroomt het bronwater uit de muur. Het water uit de bron is zó schoon, dat je het gewoon kunt opdrinken. Wij hebben allebei ons flesje gevuld en ik moet eerlijk zeggen: dit is het lekkerste water dat ik ooit op heb! Heb je trek? Ga dan iets eten bij het lokale restaurantje. Het restaurant heeft een prachtig uitzicht over het water. Voordat je weggaat, kun je in het kleine souvenirwinkeltje nog een leuk aandenken scoren.

Ga jij een reis maken door Albanië? Zet dan The Blue Eye op jouw bucketlist!

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.