Vive Le Voyage

Ongerept Kudat op Maleisisch Borneo

De ongerepte stranden van Kudat

Wil je even weg van de bewoonde wereld? Dan is de nog nauwelijks bezochte omgeving van het paradijselijke Kudat je bestemming. Kudat ligt in het meest noordelijke puntje van Maleisisch Borneo in de deelstaat Sabah. Je vindt hier verlaten ongerepte stranden, groene rijstvelden en woeste jungle. Bekend is The Tip of Borneo, het punt waar de Zuid-Chinese zee en de Sulu zee samenkomen. Droom weg bij magische zonsondergangen en heldere sterrenhemels.

Hoe kom ik in Kudat?

Je kunt zowel vanuit Sandakan (duur 50 minuten) als vanuit Kota Kinabalu (duur 40 minuten) met een klein toestel van MASWings naar de airstrip van Kudat vliegen. Zegt de naam MASWings je niks? het is een dochtermaatschappij van Malaysian Airlines. Een andere leuke mogelijkheid is om met een gedeelde taxi vanuit Kota Kinabalu naar Kudat te reizen. Dit is meestal een minibusje waar ongeveer 10 personen in kunnen. Gelijk een leuke manier om kennis te maken met de lokale mensen en etenswaren met elkaar uit te wisselen. De rit duurt ongeveer drie a vier uur afhankelijk van het verkeer en het aantal mensen dat in of uitstapt. Kijk niet raar op als het busje een plantage inrijdt om iemand thuis te brengen. Vanuit Kudat wordt je meestal opgehaald door iemand van je accommodatie in de omgeving.

Drink heerlijke cocktails bij Roby's Secret Bar

Kustplaats Kudat

Op het Schiereiland Kudat vind je de gelijknamige kustplaats Kudat. Deze stad was de eerste hoofdstad van deelstaat Sabah. In vroegere tijden was het een belangrijke haven voor de handel tussen Europa en China. Kudat is nu een drukke vissershaven en ligt op ruim 190 km afstand van de huidige hoofdstad Kota Kinabalu. Heb je de tijd bezoek dan zeker de bedrijvige lokale ochtendmarkt. Deze markt staat bekend om de gedroogde vis en het eetbare zeewier. Dé plek om lokale groenten en fruit in te slaan en te proeven van wat je niet kent. Mooie souvenirs zijn de lokaal vervaardigde kleding, manden en tassen.

Onthaasten bij Tampat Do Aman

Ga je graag back to basic en vind je een eenvoudige accommodatie met compost toilet en buitendouche prima dan is het eco-resort Tampat Do Aman echt iets voor jou. De naam betekent in het Rungus: een plaats van rust of een plaats van vrienden. Het kleinschalige resort is prachtig gelegen midden in de jungle op ongeveer een half uurtje rijden van Kudat en een paar kilometer van het strand.

Het terrein beslaat 6 hectare wat is opgedeeld in het eco-resort met een cultureel centrum en een natuurreservaat. De accommodaties zijn in traditionele Rungus stijl gebouwd variërend van kleine hutjes (traditionele Sulaps) tot chalets en 2 longhouses. Ze liggen verscholen in de met zorg aangelegde natuurlijke tuin vol geneeskrachtige planten en planten die vogels of dieren aantrekken. Er zijn verschillende uitkijkplateau’s gemaakt zodat je kunt genieten van prachtig uitzicht over de rijstvelden en de jungle. Intussen spot je vele vogels of klein wild.

Onthaasten bij Tampat Do Aman

De strijdt tegen plastic afval bij Kudat

De eigenaar van Tampat Do Aman heeft ook restaurant Tiptop aan het prachtige Kalampuniam Beach. Met hun gratis shuttleservice van de accommodatie naar het strand ben je er snel. Een heerlijke plek om te eten, drinken en relaxen. Natuurlijk duik je tussendoor zoveel mogelijk in de turkooizen zee. Waar niemand echter omheen kan zelfs niet op deze ongerepte plek is de enorme hoeveelheid plastic afval die dagelijks aanspoelt. Door heel Azië kom je dit probleem op de stranden tegen.
Er moet nog veel aan bewustwording gedaan worden maar gelukkig zie je initiatieven ontstaan om er iets aan te doen. Vraag bij restaurant Tiptop om een vuilniszak. Als je deze gevuld met afval terugbrengt krijg je een gratis biertje. Helaas hoef je weinig moeite te doen om je vuilniszak vol te krijgen. Je komt van alles tegen van talloze plastic rietjes tot tandenborstels, speelgoed, tl lampen, slippers en lege flessen.

Wandel lang groene rijstvelden bij Kudat

Verlaten stranden, groene rijstvelden en woeste jungle

Naast relaxen is de omgeving verkennen de moeite waard. De onderwaterwereld bewonder je met een duik of snorkel excursie. Maak ook zeker een mooie wandeling langs de verlaten stranden. Je moet wel regelmatig een stuk langs de weg lopen vanwege tussenliggende rotspartijen. De omgeving is echter prachtig van groene rijstvelden tot dichte jungle. Soms tref je een bordje aan wat leidt naar een strandbarretje zoals Roby’s Secret Bar. Hier is ook een kleinschalige eenvoudige camping. De eigenaar is erg aardig en zet zich in voor het opruimen van het strand en de omgeving. Ga zeker naar Kelambu Beach, bij eb kun je over een zandstrook naar het aangrenzende eilandje lopen. Een andere mogelijkheid is om een fiets te huren om de omgeving te verkennen. Neem genoeg water en voedsel mee want onderweg kom je amper iets tegen. En wees op je hoede voor straathonden.

Tip of Borneo “Tanjung Simpang Mengayau”

Dit is een grote rotspartij, puntig aflopend in zee. Je bent op het noordelijkste puntje van Maleisisch Borneo. Twee zeeën komen hier samen, de Zuid-Chinese zee en de Sulu zee. Dé plek om te genieten van magische zonsondergangen. Ook voor surfers is het dé plek om te zijn want er is veel golfslag. Het strand ligt om de hoek en opnieuw niet zomaar een strand.

Bezoek the tip of Borneo het meest noordelijke puntje

Rungus, de inheemse bewoners

De inheemse bewoners van deze regio zijn de Rungus. Hun traditionele manier van wonen is in longhouses meestal gebouwd op palen en gemaakt van natuurlijke materialen. Ieder gezin heeft zijn eigen aparte vertrekken naast een gemeenschappelijke hal. Daarnaast is er een ruimte voor gezelligheid en gemeenschappelijk werk. Tegenwoordig worden deze huizen steeds zeldzamer door een verschuiving naar het moderne wonen en werken in de stad. Zij hebben echter hun traditionele manier van leven en hun geloof in geesten veel langer weten te behouden dan andere stammen. Vroeger droegen de Rungus vrouwen een zwarte jurk bezaaid met honderden tot duizenden antieken kralen. Kenmerkend was ook dat ze hun halzen, armen en benen met lang gedraaide banden van koper versierden. Nu versieren ze op deze manier alleen nog hun onderarmen. Het ambacht van de Rungus is het vlechten van matten en het maken van onderscheidend kralenwerk van parels en messing.

Geniet van magische zonsondergangen bij Kudat

Ben je op zoek naar meer ongerepte avontuurlijke bestemmingen op Maleisisch Borneo? Lees de blog: Bezoek Gunung Mulu National Park

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.