Vive Le Voyage

Ontdek de charme van het Duitse Dresden

Dresden, de hoofdstad van de deelstad Saksen, ligt op een kleine 200 km van Berlijn. Bij het voormalige Oost Duitsland wordt vaak gedacht aan grauwe vervallen steden, slecht eten en onvriendelijke mensen. Niets is minder waar en dat bewijst Dresden. Een cultuurrijke sfeervolle stad aan de Elbe. Perfect voor een weekend weg of in combinatie met Polen. Ontdek net als ik de charme van deze stad al wandelend of rijdend in een Trabant.

Februari 1945

Wanneer je via de Albertbrücke Dresden binnenwandelt wordt je gelijk overdonderd door de barokke historische gebouwen. Het is niet voor niets dat Dresden sinds de 18e eeuw het Florence van het Noorden wordt genoemd. Je kan je dan ook nauwelijks voorstellen dat in de nacht van 13 op 14 februari 1945 bijna 75% van het historische centrum volledig is verwoest. Het was één van de zwaarste bombardementen tijdens de Tweede Wereld oorlog waar ruim 25.000 mensen het leven hebben gelaten. Gelukkig zijn bijna alle historische gebouwen hersteld waardoor Dresden haar charme niet is verloren.

Cultuursnuiven in Altstadt

In Altstadt, het oude historische gedeelte van de stad, staan een aantal schitterende gebouwen die je zeker niet mag missen. Frauenkirche op de Neumarkt is hier één van. Deze barokke kerk waarvan de renovatie in 2005 is voltooid, is gelijk één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Dresden. Vanaf de koepel heb je schitterend uitzicht over Dresden en de Elbe. Houdt wel rekening met een wachtrij. Het uitzichtpunt is een geliefde attractie onder de toeristen. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Zwinger paleis dat op circa 10 minuten lopen van Frauenkirche ligt. Het paleis zelf is tegenwoordig een museum waar je onder meer de kunstcollectie van de Staat kan bewonderen. Ook al wil je geen bezoek brengen aan het museum, dan is het toch zeker de moeite waard naar Zwinger te gaan. Aan de binnenplaats liggen een aantal indrukwekkende barokke gebouwen die je vanaf de bankjes bij de fonteinen kan bewonderen. Via de trappen die aan de binnentuin grenzen, heb je een heel mooi uitzicht op het middeleeuwse Residenzschloss, de Semperoper en de Hofkirche.

Zwinger Dresden

Flaneren langs de Elbe

Deze rivier  die dwars door Dresden stroomt, is één van de belangrijkste rivieren van Midden-Europa. De Elbe scheidt de belangrijkste stadsdelen Altstad en Neustad. Langs de Elbe ligt een mooie wandelpromenade waar het in de zomermaanden gezellig druk is met wandelaars en fietsers. Het gras in het park is de perfecte plek om te picknicken of gewoon van de zon te genieten.

Dresden

Als je de Elbe van een andere kant wilt bewonderen dan moet je zeker naar de Brühlsche Terrasse gaan, het balkon van Europa. Dit bijzondere terras bevindt zich boven de oever van de Elbe, ten noorden van de Neumarkt. Vanaf hier heb je een perfect zicht op de historische gebouwen, maar ook kan je vanaf hier een boottocht maken.

Brühlsche Terrasse

Tip: aan de noordzijde van de Elbe vindt je Augustus Garten. Een typische Duitse Biergarten. Perfect voor een witbiertje en braadworst tussen de lokalen.

Neustadt

Aan de noordkant van de Elbe bevindt zich Neustadt. Wandelend door Neustadt vallen direct de grote betonnen appartementencomplexen op. Complexen die dateren uit de DDR-tijd toen, want helaas is Neustadt ook zwaar getroffen tijdens het beruchte bombardement in februari 1945. Je treft hier nu galeries en sfeervolle terrasjes waar de lokalen graag komen. Probeer Lisa Sosse in de Kunsthofpassage waar ze heerlijke Duitse tapas serveren. Maar een bezoek aan Pfund Molkerei is zeker aan te raden. Dit is de oudste melkwinkel in het voormalige Oost-Duitsland opgericht in 1879.  Melk, kazen, jam en de lekkerste grappa, ze verkopen het hier. Je moet hier eigenlijk alleen al een kijkje nemen vanwege de prachtig gedecoreerde winkel.

Tip: hou je ogen open voor  het ijs van Haselbauer. Zij verkopen het beste ijs van Dresden. Slagroom ijs dat wordt geserveerd in 2 mooie schelpjes van overheerlijke wafels.

Bier drinken op de Altmarkt

Een van de belangrijkste pleinen van Dresden, de Altmarkt. Niet alleen staat hier de 92 meter hoge Kreuzkirche, het plein is tevens bekend om de gezellige café’s met terrassen.  Altmarkt is ieder jaar weer de plek van de kerstmarkt ‘Striezelmarkt’. In het voorjaar en in de zomer is er een kleine gezellige variant van deze markt.  Ideaal dus voor een witbiertje met flammkuchen, want die verkopen ze hier ook.

Altstadt

Tip: combineer het biertje op het terras met een bezoek aan de Altmarkt Galerie, een winkelcentrum dat achter het plein ligt.

Volkswagen

De grootste Volkwagen fabriek staat in Wolfsburg, maar in Dresden staat de 2e fabriek. Het topmodel Phaeton wordt hier voor het grootste gedeelte handmatig gemaakt. Het mooie aan de fabriek in Dresden is dat deze voornamelijk is gebouwd van glas, waardoor het mogelijk is met eigen ogen een gedeelte van de productie te zien. Wil je het proces van dichtbij bewonderen, boek dan een rondleiding. Nog leuker is het om op zondag te brunchen in de Volkswagen fabriek in restaurant Lesage. Na het brunch buffet wordt je rondgeleid in de fabriek.

Daniëlle is een senior consultant in de non profit sector. Ze is niet alleen nieuwsgierig in haar werk, maar ontdekt ook graag de minder bekende plekjes van de wereld. Alles legt ze vast op beeld. Want fotografie is naast reizen één van haar passies. Beelden zeggen tenslotte vaak meer dan woorden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.