Vive Le Voyage

Ontdek de vele gezichten van Split in Kroatië

Split is de grootste en belangrijkste stad in Dalmatië. De stad is het centrum van economie en handel, van bestuur en onderwijs en van kunst en cultuur. De prachtige oude stad kent vele gezichten. Split imponeert je met het schitterende uitzicht op de Adriatische zee, de eilanden voor de kust en de machtige bergketen achter de stad. Bijzonder, deze stad leeft in en met zijn oude Romeinse paleiscomplex. Zoek een mooi plekje, bestel een koffie en geniet van alles om je heen.

Het Paleis van Diocletianus

Je ontkomt niet aan het indrukwekkende Romeinse paleiscomplex bij je bezoek aan Split. Het paleis heeft een grote van 180 bij 215 meter en vormt het belangrijkste bouwwerk uit de Romeinse tijd in Dalmatië. Het paleis is het enige werk wat bewaard is gebleven. Het hele centrum bestaat uit ruines van het paleis waar nu bars, restaurants en cafés gevestigd zijn. ‘s Avonds is het sfeervol verlicht, je waant je even in een andere tijd waarbij je wegdroomt bij life muziek op de achtergrond. Bestel een drankje in het Peristyle, op het Narodni Trg of op het Trg Brace Radica en neem in alle rust de sfeer binnen deze historische muren in je op.

Overdag heb je de gelegenheid om een deel van het paleis van binnen te bezichtigen, zoals de kerkers, de kathedraal van St. Duje en de tempel van Jupiter. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de stad? Boek dan een wandelroute door het oude centrum van Split.

Tip: bezoek je graag musea ga dan naar het archeologische museum, het ethnografische museum of het stadsmuseum.

Bezoek het Paleis van Diocletianus in Split

Dans bij het Paleis van Diocletianus in Split

Beklim de heuvel Marjan

Ga naar het groene schiereiland van Split en beklim de heuvel Marjan. Heb je even genoeg van de stadsdrukte dan is dit de perfecte plek om tot rust te komen. Het schierland is een mooie dicht beboste groene oase en vormt een goed onderhouden park. Maak een stevige wandel of fietstocht door dit gebied. Je inspanningen worden beloond met prachtige panoramische uitzichten over de azuurblauwe zee en de stad Split met de ruige majestueuze bergen op de achtergrond. Bestel een koffie crème bij het uitkijkterras van café Vidilica halverwege de heuvel en bewonder van het panorama voor je.

Beklim heuvel Marjan in Split

Geniet van een panoramisch uitzicht vanaf heuvel Marjan

Bezoek de groene markt (Stari Pazar) & de vismarkt (Peskarija)

Markten zijn dé plek om in contact te komen met de bewoners van de stad en meer te weten te komen over de culinaire kant van het land waar je bent. Op de groene markt net buiten het paleis aan de westzijde vind je kraampjes vol verse groente en fruit. Loop ook het kleurrijke pad vol kraampjes met bloemen en bloemsierkunst even in. Bedenk onder tussen welke lokale producten zoals kazen, olijfolie of rakija je wilt kopen en proeven. Voor ons nostalgie, op deze markt gebruikt men nog volop weegschalen met loden gewichten en daarbij hoort contante betaling. Je kunt de markt dagelijks bezoeken van vroeg in de ochtend tot ‘ s avonds laat.

Je volgende bezoek breng je aan de vismarkt van Split gelegen op Marmontova. Wil je ook echt zelf vis kopen? Dan is het gebruikelijk om je eerst te oriënteren door te kijken wat ieder kraampje verkoopt. Vervolgens maak je een praatje met de standhouders om te achterhalen waar en wanneer de vis is gevangen. Uiteindelijk maak je de beste keuze met betrekking tot prijs en kwaliteit. Wil je de vis niet zelf schoonmaken dan kun je dit voor een klein bedrag laten doen. De vismarkt is een leuke ervaring, je vergaapt je aan enorme vissen tot kleinere vissoorten zoals ansjovis en sardientjes. Deze markt is ook dagelijks van de vroege ochtend tot rond 14.00 uur.

Weetje: vanaf 12.00 uur beginnen de visboeren op te ruimen en kun je vis kopen met flinke korting.

Tip: proef voor de lunch het originele Bosnische gerecht Čevapčići. Het zijn gekruide vleesrolletjes met brood, verse uien en Kajmak. Verkrijgbaar bij snackbars en restaurants.

Bezoek de vismarkt van Split

Koop verse vis op de dagelijkse vismarkt van Split

Ontspan op de stadsstranden van Split

Het fijne aan Split is dat je ruim de keuze hebt uit stadsstranden gelegen rondom de kust van de stad. Populair is het strand Bacvice omdat dit het enigste zandstrand is. Handig is om op de markt voor circa 20 Kuna waterschoenen te kopen, want de overige stranden hebben kiezels. Het water heeft prachtige tinten blauw en is glashelder. Je kijkt recht naar de bodem en je ziet overal scholen vissen zwemmen. Vergeet je snorkel en duikbril niet!

Er loopt een mooi geplaveid pad langs de baaien met hun strandjes. Vanuit Bacvice loop je zo door naar Ovcice en Firule. Neem een verkoelend drankje op een terras aan het water onderweg. Ideaal is dat er bij iedere baai een kleedruimte is gemaakt. De vorm heeft weg van een ouderwets urinoir, maar is zo gemaakt dat men zich aan twee kanten ongezien kan omkleden. Aan de andere kant van de stad aan de voet van de heuvel Marjan vind je twee pareltjes van stadsstranden namelijk Zvoncac en Jezinac. Je moet het weten en het is iets verder lopen. Het leuke is dat de inwoners van Split zelf graag gebruikmaken van deze stranden. De wandeling langs de baaien alleen al is prachtig. Er is een groot terras waar je terecht kan voor drankjes in of uit de zon.

Geniet van de zon bij strand Jezinac in Split

Wat wordt jouw favoriete strand in Split?

Meer weten over de steden van Kroatië? Lees de blog Dubrovnik, een bezoek aan de “Parel van de Adriatische Zee”!

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.