Vive Le Voyage

Qom, de heilige stad van Iran

Qom

De stad Qom is het religieuze middelpunt van Iran en is een waar bedevaartsoord. Qom is een stad die mij jarenlang heeft gefascineerd. Dit is namelijk dé stad waar Ayatollah Khomeini jarenlang woonde. Ik heb diverse boeken gelezen over Iran en altijd komt daar Qom in voor. De heilige stad van Iran vol met moellahs en koran scholen. Een voorstelling maken hoe deze stad eruit ziet, lukte me nooit echt, dus ik ben hem maar gaan bezoeken. Een aanrader!

Lees hier alles wat je wilt weten voor een bezoek aan deze heilige stad!

Qom

Historie Qom

Qom is een stad met momenteel bijna 1 miljoen inwoners. Deze stad van de moellahs bezit talloze Islamitische leerscholen en moskeeën. Dit komt omdat vanaf de 7de eeuw  Qom zich ontpopt heeft tot een zeer belangrijk sjiitisch bedevaartsoord. In 816 stierf Fatima, de zus van de achtste Imam Reza in Qom, op haar doorreis naar haar broer in Mashad. De heilige schrijn waarin Fatima is begraven ligt in Qom en haar mausoleum heeft Qom veel bekendheid gegeven. Vanuit de hele wereld trekken jaarlijks duizenden sjiitische moslims naar de stad om het heiligdom van Fatima te aanschouwen en haar zegen te vragen.

Qom is tevens ook de plek waar Ayatollah Khomeini jarenlang woonde en studeerde. Tevens gaf hij hier sjiitisch islamitisch onderwijs.

Waarom is Fatima zo geliefd?

De sjiieten vereren 12 imams, directe afstammelingen van de profeet Mohammed. Fatima, dochter van de zevende imam en zuster van de achtste Imam Reza, stierf in Qom toen ze op weg was naar haar broer in Mashad. Fatima neemt een bijzondere plaats in onder de familieleden van de profeet. Ze was bijzonder toegewijd, intelligent en toch bescheiden.

Qom

Wat is er te doen?

Een bezoek aan het mausoleum van Fatima is de trekpleister van Qom en is zeer indrukwekkend. De koepels en minaretten zijn super mooi en al helemaal op een mooie zonnige dag, want dan is de schittering door de zon geweldig.

Het heiligdom van Fatima is gelukkig ook toegankelijk voor niet-moslims. Er gelden zeer strenge kledingregels en daarom is het belangrijk om je aan de kledingvoorschriften te houden, anders mag je het mausoleum niet betreden. Bij de ingang krijg je een chador uitgereikt die je dragen moet. Zoals op wel meer heilige plekken in Iran, kun je dit niet bezoeken zonder begeleid te worden door een lokale gids. Deze gids hoef je niet van te voren te regelen, maar die komt je vanzelf begroeten als je naar binnengaat. De gidsen herken je aan een gekleurde plumeau. Let op, vrouwen bezoeken de schrijn bij de zilveren ingang en de mannen gaan via een goudkleurige boog en bezoeken deze plek dus gescheiden.

Naast het bezoeken van het mausoleum is het ook fascinerend om gewoon een stukje door de stad te lopen. Je kijkt hier je ogen uit. Qom is zeer levendig door de vele gelovigen en winkeltjes. De specialiteit van Qom zijn mierzoete koekjes met saffraan.

Vlakbij het mausoleum is een begraafplaats (zie foto hieronder) en dit is ook interessant om even te bekijken.

Qom

Tips voor een bezoek aan Qom

Qom ligt op circa 2,5 uur rijden ten zuiden van Teheran op de route naar Kashan en Esfahan. Hierdoor is Qom een ideale plek om een tussenstop te maken als je onderweg bent naar een van deze steden. Een halve dag vind ik voldoende om een indruk van deze stad te hebben. Er zijn ook mogelijkheden om in Qom te overnachten.

Lees meer:

 

 

 

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.