Vive Le Voyage

Ontdek de hidden secrets en street art in Antwerpen!

Street Art in Antwerpen

“Goedemorgen, vandaag ga ik jullie de graffiti-kunst, de verborgen pareltjes, van het centrum van Antwerpen laten zien”, vertelt Tim Marschang met een Belgisch accent terwijl ik nog een slokje neem van mijn koffie bij Caffènation. Vandaag ontdekken we de street art in Antwerpen, maar ook de lokale plekken met te gekke straatjes en hotspots.

Tim, of zijn alter ego Street Artwerpenaar, liep op een dag door de stad toen hij kleurrijke muurschilderingen zag. Hij, die zelf geen street art kunstenaar is maar wel gepassioneerd liefhebber, maakte een foto en plaatste dit op Instagram. Sinds die post is de bal gaan rollen en deelt hij street art in Antwerpen. Iets waar we hem dankbaar voor mogen zijn!

Tip: bekijk de website en app Street Art Antwerp. Super tof om met een visuele kaart zelf op pad te gaan.
Street Art in Antwerpen

Streetartwerpenaar

Zomerse street art tour door Antwerpen

Ja, het is een warme zomerse dag in Antwerpen. Een dag waarop de kleuren op de street art muren nog beter tot zijn recht komen. Tim vertelt dat we in de Sint-Andries wijk zijn, een wijk waar veel street art te vinden is. Als je goed zoekt… Dus kijk ik regelmatig omhoog voor het geval een waaghals zo hoog mogelijk zijn kunstwerk geprojecteerd heeft.

Het gebied vlak bij het station van Berchem schijnt helemaal een street art walhalla te zijn. Een nieuw item voor op de bucketlist dus, want bij het zien van de eerste werken ben ik al gek op street art in Antwerpen:

  • Rosier: Jack in the Box is hier een samenwerking tussen twee Belgische kunstenaars. Het hoge kunstwerk hebben zij enkel en alleen gemaakt met een ladder en een paar spuitbussen.
  • Aalmoezenierstraat: na een licht lugubere parkeerplaats met mooie werken wandelen we naar een griezelig Spaans werk in de kleuren rood en zwart. Iets met een hart uit je lichaam trekken…
  • Rijke Beukelaerstraat: een historisch kunstwerk en daardoor een heel ander genre street art. In een klein straatje verstopt tussen muren en struiken.
Street Art in Antwerpen

Rosier

Street Art in Antwerpen

Aalmoezenierstraat

Street Art in Antwerpen

Rijke Beukelaerstraat

Nog meer street art in Antwerpen

“Is de street art die we bezoeken allemaal legaal geschilderd?”, vraag ik onderweg aan Tim. “Zeker”, zegt hij fanatiek ja-knikkend. De kunstenaars vragen altijd om toestemming. Vaak krijgen ze nee te horen totdat het bedrijf het werk ergens anders ziet, dan vinden ze het toch mooi. Het komt doordat graffiti nog een negatief gevoel oproept, het gevoel van vandalisme.

Tip: bezoek Meeting of Styles, waar street art een positief imago heeft. Op 3000 vierkante meter wordt gezamenlijk street art gemaakt.
Street Art in Antwerpen

Lange Ridderstraat

Al wandelend wordt ik op links verrast door een groot blauwgekleurd stuk street art. We bevinden ons op het schoolplein van een basisschool aan de Lange Ridderstraat. De MC, achter zijn draaitafel, verwijst naar de jaren ’90 toen de rauwe Antwerpse hip-hopbeats de weg vonden in de muziekwereld. Andere typische aspecten zijn de grote Sint-Andries kerk en het populaire basketbalveld om de hoek.

Via het Sint-Andries plein lopen we naar hét street art steegje van Antwerpen: Kopstraatje. Over veel kleuren gesproken, ik geniet!

Tip: Loop het Kopstraatje uit en je eindigt op de Kammenstraat. Onder de jongeren in Antwerpen dé tofste winkelstraat.
Street art in Antwerpen

Een deel van Kopstraatje (de allereerste foto is ook in het Kopstraatje)

Hands up voor dé Antwerpse kunstenaar: Steve Locatelli

Kavka is het jongerencentrum van Antwerpen, waar beginnende kunstenaars een voetstuk krijgen. Het centrum heeft een grote binnenplaats, waar street art samenkomt met een groente tuin. Dit stuk street art is een samenwerking van tien kunstenaars en laat mij voor het eerst echt in aanraking komen met het werk van Steve Locatelli.

Street Art in Antwerpen

Kavka jongerencentrum

Van een ‘illegale graffiti spuiter’ in Brussel is Steve Locatelli nu de bekendste kunstenaar in Antwerpen. In zijn werk gebruikt hij veel fluor roze en schedels. De reden voor het gebruik van schedels is als volgt: “I like the symbolism of skulls. It is so universal, you can not tell if it was a boy or a girl or it was white, African or Chinese person. We are all the same under it all!” Inspirerende woorden, niet?

Tip: bezoek Steve Locatelli’s galerij Artifex op de Oude Koornmarkt. Met een beetje geluk is de sympathieke, iets wat verlegen, kunstenaar er zelf ook.
Street Art in Antwerpen

Steve Locatelli

Het einde van de street art tour

De street art tour sluiten we af met een zogenaamde ‘Comic Wall’: een stripverhaal op de muur. Er zijn slechts tien van dit soort street art muren in Antwerpen en ik was de gelukkige er eentje te zien. Het kunstwerk vind je op de Kloosterstraat dat ook een hele toffe hotspot-straat is met een urban vibe en mooie boetieks.

Benieuwd naar de route die ik gelopen heb? Op onderstaande kaart zie je mijn dagje street art in Antwerpen.

Street Art in Antwerpen

Tip: reis met NS International naar Antwerpen. Binnen twee uur sta je al, vanaf Utrecht Centraal, in het centrum van Antwerpen.

Demi ging voor Visit Antwerpen en Visit Vlaanderen naar Antwerpen. Dit blog is gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen. 

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.