Oostende, op zo’n vijftien minuten rijden van Brugge, is een van de bekende kustplaatsen van België. Het centrum van de stad is eigenlijk een combinatie van Scheveningen, Zandvoort en Noordwijk. Dus waarom zou je dan in zo’n drie uur naar Oostende rijden? Het zijn de bijzondere verhalen in Oostende die het een leuke stad maken voor een weekendje weg. Tijdens The Crystal Ship worden namelijk de verhalen van de West-Vlamingen verteld door middel van street art. En wat voor ’n street art! Een must-do is dan ook per fiets de street art in Oostende ontdekken. Zonder gids, maar met een boekje vol verhalen en een uitgebreide kaart in je hand.
Al bladerend door de fotoalbums van de blonde dame, woonachtig in de flat, stuitte Axel Void op deze foto. En al kijkend naar dit kunstwerk sprak de blonde dame mij aan. Ruim een uur lang ratelde ze in Vlaamse zinnen over haar levensverhaal en in tranen vertelde ze over de knuffel op het kunstwerk en de band met haar ‘Franse zus’, de dame met het donkere haar.
Dat is het motto van het grootste festival van Europa als het gaat om public art: The Crystal Ship in Oostende. Kunst moet toegankelijk zijn voor iedereen en mensen moeten het idee hebben het niet zelf te kunnen maken. The Crystal Ship heeft daarom kunstenaars uitgekozen die hun grenzen verleggen, wat zorgt voor boeiende street art in heel Oostende. Van grote kunstwerken op flatgebouwen met unieke verhalen tot kleine kunstwerken van interventionisten. Maar ook kunstwerken waarvoor je even van perspectief moet veranderen of tools op je telefoon moet gebruiken. Om achter deze verhalen, perspectieven en tools te komen, koop je bij Toerisme Oostende een catalogus. Hier haal je ook de plattegrond met de fietsroute van 29 kilometer en de wandelroute van bijna 9 kilometer. Toerisme Oostende vind je op het Monacoplein.
Bosoletti maakt statements als het gaat om onrechtvaardigheid en economische ongelijkheid. Deze historische foto uit het stadsmuseum van Oostende komt uit de tijd van de opkomst van de bikini. Voor meer interactie schilderde hij het kunstwerk in negatief, dus gebruik na het maken van de foto een negatieve filter om het kunstwerk tot leven te laten komen.
Door met de fiets langs de street art van Oostende te fietsen, kom je langs maar liefst 40 kunstwerken en ruim 200 kleine interventies. Zo fiets je door het centrum van Oostende, maar kom je ook in de buitenwijken. In deze buitenwijken zie je het dagelijkse leven van de Oostendenaren. Neem ook met de fiets het bootje naar de Vuurtorenwijk, waar het stille havenleven je verwelkomt. Op zondag is het hier afgelegen stil en hoor je enkel en alleen het krijsen van de zeemeeuwen. Bij het kleine café zitten een paar zeelieden en het ruikt er naar vis. Deze schimmige ambiance is een uniek decor voor de street art in Oostende. Dit is ook te zien op de eerste foto van het portret van Norbert de Smit, een visser uit Oostende. Street art artist Guido van Helten heeft maar liefst vijf dagen gedaan over de ogen. En dat is te zien, de waterige ogen komen echt tot leven.
Tip: huur je fiets bij Gino Carts in een zijstraat van de boulevard van Oostende. Op de plattegrond van The Crystal Ship staan ook andere locaties waar je fietsen kan huren.
Ongelofelijk maar waar, deze street art artist heeft zichzelf leren schilderen. Net als dit kunstwerk van zijn vrouw, zijn de portretten vaak fotorealistisch met een dromerige sfeer. Henrik Uldalen is een kunstenaar met klasse, een kunstenaar die schildert in een maatpak.
The Crystal Ship in Oostende is een permanente tentoonstelling met op dit moment kunstwerken uit 2016 en 2017. De eerste editie was in 2016 en de tweede editie zou eigenlijk pas plaatsvinden in 2018. Maar door het grote succes van de eerste editie besloten de organisatoren van The Crystal Ship de tweede editie al in 2017 te laten plaatsvinden. Ze kozen zorgvuldig nieuwe muren uit en selecteerden nationale en internationale street art artists, waaronder een van mijn favorieten: Steve Locatelli. Volgend jaar vindt de derde editie plaats en is er nog meer street art in Oostende te zien.
Speciaal voor The Crystal Ship in Oostende schreef deze street art artist een gedicht over de ecologische crisis. Dit is het eerste werk dat Robert Montgomery in de openlucht maakte.
Street art van Steve Locatelli
Leestip: nieuwsgierig naar nog meer street art in België? Wandel dan langs de street art in Antwerpen!
Demi ging voor Visit Oostende en Visit Vlaanderen naar Oostende. Dit blog is gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen.
Narelle | wegvanhetnoorden.nl
25 september 2017 at 13:13
Wauw, wat gaaf zeg! Die leeuw vind ik echt geweldig!
Demi Bokern
25 september 2017 at 21:41
Ja mooi he Narelle! De street art in Oostende heeft mij echt verrast. En ja, Locatelli (van de leeuw) is een topper ;)
Ostendnomad
27 maart 2018 at 16:23
mooie reportage!
Demi Bokern
30 maart 2018 at 00:27
Dank je wel!:)