Vive Le Voyage

Citytrip: ga eens naar St. Petersburg!

uitzicht op de oevers van de Neva St Petersburg

Om 25 jaar vriendschap te vieren, ging ik op zoek naar een leuke bestemming waar zowel mijn reispartner als ik nog niet waren geweest. En met de Werelddealweken van de KLM kom je nog eens ergens: St. Petersburg stond ertussen en die Russische stad hadden wij beiden niet bezocht. 5 Dagen trojka, Russisch orthodoxe kerken, de enige echte Hermitage, wodka, borsjt – check.

We hebben dat allemaal gedaan en gehad (ook de borsjt ja!), maar wat ons het meest opviel is de spagaat waar de stad in lijkt te zitten. Het ene been staat in Europa, het andere in Rusland. Dat maakt het meteen ook een attractieve plek om te bezoeken, want je bent wel echt heel erg in het buitenland. Al was het alleen al om het Cyrillische schrift, dat je maar heel langzaam leert herkennen.

Relatief westers

Relatief westers: een latte met soajemelk, biologische taartjes en een Europese uitstraling.

Relatief westers: een latte met soajemelk, biologische taartjes en een Europese uitstraling.

St. Petersburg, voorheen Leningrad en daarvoor nog Petrograd geheten, is een relatief dure stad (op sigaretten en drank na, en in vergelijking met de rest van Rusland). Verwacht geen musea voor een kwartje of een lunch voor 50 cent. De stad is naast Moskou het duurst van het land, wat de stad schier ontoegankelijk maakt voor de plattelands-Rus. Er is dan ook relatief jong en goed opgeleid volk te vinden in de stad. Ze ligt aan de monding van de Finse golf  en is dus de toegangspoort naar en van Europa. Dat is aan allerlei zaken te merken: verwacht jij hippe soja-Latte Macchiato-tentjes in Rusland? Of een mooie Chileense rode wijn geserveerd bij het diner? Sushi-take-aways op elke straathoek? Een tientje te moeten betalen om een kerk van binnen te zien?

Niet veel mensen spreken Engels maar de mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Ze verstaan je vaak heus wel en met een beetje handen- en voetenwerk kom je een heel eind. Je wilde toch naar het buitenland ;-)?

Er wordt stevig ge- en verbouwd, maak je niet druk als een bezienswaardigheid weer eens in de steigers staat. Het is broodnodige werkgelegenheid en het wordt er allemaal echt mooier op. Ze doen er ook alles aan om het toerisme gewoon door te laten gaan – business as usual. Ze weten heel goed dat daar veel van hun inkomsten vandaan komen.

Maar ook echt Russisch

Kerk van de Verlosser op het bloed

Kerk van de Verlosser op het bloed

Uien in plaats van kerktorens. Pastelkleurige gebouwen. Bont- en andere mutsen. Typisch Russische en Slavische trekken bij zowel de heren als de dames. Matrousjkapoppetjes en andere souvenirstalletjes bij elke bezienswaardigheid. Goud en edelstenen in de Russisch Orthodoxe kerken en aanbidding van Alexander de Grote en andere tsaren en helden. Maar ook: amper etalages en ramen. Je moet zoeken voor een horecagelegenheid – ze zijn er wel maar je ziet ze niet. (Tip: zoek naar iets wat lijkt op ‘Pektopah’ = restaurant…) Letterlijk 1 straat met winkels die je eventueel zou willen bezoeken omdat ze iets hebben wat op mode lijkt (Zara bijvoorbeeld). Andere winkelcentra zoals die aan de Nevski Prospekt (de grootste doorgaande straat) zijn vooral groot maar niet ingericht op ons Hollandse fijngevoelige smaak ;-). Kneuterige restaurants met onduidelijke dingen op de kaart. 70 Soorten wodka. Hamers en sikkels. Prachtige, werkelijke prachtige gedessineerde en opgeknapte gebouwen. Waag je je buiten het centrum, dan volgen grijze blokkendozen, vervallen grote wegen en treurige winkelcentra. Hallo oostblok.

Amsterdam van het oosten

kanaal in St Petersburg met uitzicht op de Izaak cathedraal

kanaal in St Petersburg met uitzicht op de Izaak cathedraal

Wat bijna niemand weet, inclusief mezelf tot mijn bezoek, is dat St. Petersburg vol ligt met kanalen, naast de rivier de Neva natuurlijk (vergelijk: de Amstel). Dat maakt dat je soms, net als in Amsterdam, de weg kwijt bent maar het geeft het centrum ook iets heel gezelligs. Het verhaal gaat dat de kanalen zijn aangelegd door Peter de Grote, nadat hij in Amsterdam was geweest en bij de stichting van St. Petersbrug besloot dit fraaie voorbeeld navolging te geven.

Hoewel de acceptatie van homo’s in Rusland te wensen overlaat, is er in St. Petersburg ruimte voor een voorzichtig groeiende homo-scene. Mijn reisgezelschap bracht een bezoekje aan een gay-bar (Central Station) en kwam terug met verhalen over travestietenshows en bezoekers die vergelijkbaar zijn met de gay-scene in Amsterdam alleen dan in de 80’er jaren ;-). Hoewel er ook wat jonge hetero-stellen waren, op zoek naar een avondje uit.

Los van dergelijk vertier valt er voor de cultuurminnende toerist heel wat te bezoeken ’s avonds. Er zijn meerdere theaters met een vol programma (de Russen gaan zelf ook frequent! En betalen een stuk minder natuurlijk…) en het Russisch ballet staat niets voor niets wereldwijd bekend.

Meer weten over St. Petersburg? Lees dan de blogs met de praktische tips of dé bezienswaardigheden eens.

fris & zo; sparring partner die ontwart, adviseert, structureert, organiseert, implementeert en communiceert voor mensen die toe zijn aan een volgende stap in het realiseren van hun ambities| Haarlemse | houdt van man, hond en reizen (natuurlijk) | AfrikaBurn-ganger

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.