Vive Le Voyage

Koh Lipe, vaar naar dit eilandje in Thailand

Bezoek Koh Lipe in Zuid-Thailand

In het uiterste puntje van Zuid-Thailand ligt het tropische paradijsje Koh Lipe. Het eilandje is het enige bewoonde eilandje van de Adang- Rawi-archipel. Vanwege de afgelegen locatie is hier nog geen massa toerisme. Het echter niet meer een onontdekt pareltje dus het eilandje wordt wel steeds drukker bezocht. Koh Lipe is autovrij en daardoor heerlijk rustig. Over het eiland lopen wandelpaden die je volgt naar de verschillende stranden. Aangezien het eiland klein is kun je alles prima lopend ontdekken. De natuur op het eiland is nog grotendeels ongerept en schitterend. Bovendien is Koh Lipe een geweldige snorkel en duiklocatie. Huur je eigen strandbungalow en kom volledig tot rust.

Huur je eigen beach bungalow op Koh Lipe

National Park Ko Tarutao

Het idyllische eilandje Koh Lipe ligt in de Andaman zee en is onderdeel van de Adang-Rawi-archipel. Deze archipel vormt samen met de Tarutao archipel een nationaal park genaamd Ko Tarutao. Bij aankomst op Koh Lipe betaal je daarom entree. De ruim 1.000 inwoners van Koh Lipe worden Chao Lay genoemd. Een stam die vrijwel alleen op de eilanden in de Andamanse zee leeft. Hun inkomstenbron is de visserij maar nu ook het toerisme.

Aankomst op Koh Lipe

Koh Lipe is alleen per boot bereikbaar en heeft geen haven of aanmeersteiger. Ferry boten gaan voor anker in de baai bij Pattaya beach. Vervolgens stap je over op de lokale longtailboten die vanaf het strand aan komen varen. Je wordt afgezet bij een drijvend vlonderpad waarna je zo het strand oploopt. Vanaf het vaste land van Thailand vaar je in 2,5 uur vanuit kustplaats Pak Bara naar Koh Lipe. Er zijn ook ferry diensten tussen Koh Lipe en bijvoorbeeld Koh Lanta en de bekende Phi Phi eilanden.

Drijvend vlonderpad Koh Lipe

Ga eilandhoppend de grens over

Wil je eilandhoppend de grens over? Dat kan tussen het eiland Langkawi in Maleisië en Koh Lipe in Thailand. De overtocht duurt ongeveer 1,5 uur. Immigration is op het strand van Koh Lipe, vooraf geef je je paspoort af welke ze je hier teruggeven. Neem plaats op een plastic stoeltje en wacht tot ze je naam zo goed mogelijk proberen voor te lezen vanuit je paspoort. Na het betalen van de entree voor het national park kun je gaan.

De gezellige drukte bij Pattaya Beach

Pattaya Beach is het zuidelijk gelegen strand. Hier kom je ook aan met de boot. Dit strand is het meest ontwikkeld en daardoor ook het drukst bezocht. De sfeer blijft echter zoals op het hele eiland relaxt. Je hebt volop keuze uit gezellige strandbarretjes en goede eetgelegenheden. ’s Avonds kun je op het strand genieten van spectaculaire vuur shows die worden uitgevoerd door een paar lokale artiesten. Het is heel kleinschalig en daarom zo leuk.

Geniet van de zonsondergang op Pattaya Beach

Maak een strandwandeling over Sunrise Beach

Op sunrise beach kun je een lange strandwandeling maken van zuid naar noord of andersom. Onderweg passeer je beachresorts van eenvoudig tot luxe. Er is voor ieder wat wils. De strandbarretjes met hun relax stoelen, hangmatten en ligbedden nodigen uit voor een siësta tijdens de hete uren. Proef van de heerlijke moktails en cocktails of bestel er lunch. De sfeer is ongedwongen en rustig met prachtig uitzicht over zee met hier en daar een klein onbewoond karstrots eilandje. Aan deze kant van het eiland liggen ook alle longtailboten voor anker. Op het strand is een werkplaats waar reparaties worden uitgevoerd. Het is een vrolijk gezicht om al die boten te zien deinen op de golven.

Drink wat bij een barretje op Sunrise Beach

Bezoek het noordelijkste puntje van Sunrise Beach

Het noordelijke punt van Sunrise beach is een erg mooie plek om je handdoek neer te leggen. Het zand is er oogverblindend wit en het zeewater kraakhelder. Je bevindt je op een soort landtong waar je heerlijk kunt zwemmen en snorkelen.

Ga zwemmen bij de noordoost punt van Sunrise Beach

Bewonder de zonsondergang bij Sunset Beach

Je gaat naar het noordwest gelegen Sunset Beach om te genieten van magische zonsondergangen. Ook dit is een prachtig strand en groot voordeel, veel minder druk dan het populaire Pattaya beach. Tegen de rotswanden zijn een paar mooi vormgegeven resorts gebouwd. Deze hebben een fraai houten dek met bar, de perfecte plek om te genieten van de zonsondergang. Op het strand zelf is trouwens ook een ontzettend leuk barretje (Benny’s Bar) met een vrolijke eigenaar. Bij dit strand is er genoeg keuze om aansluitend te dineren. De verse vis en curry’s zijn niet te versmaden.

Kijk naar de zonsondergang vanaf Sunset Beach

Flaneren door Walking Street

De levendige dorpstraat heet Walking street, hier vind je alles wat je nodig kunt hebben. Van de 7-Eleven tot een boekenruilwinkel en pinautomaten. Er zijn talloze restaurantjes en barretjes gevestigd evenals massage salons. Aanrader is om te gaan proeven bij de streetfood stalletjes. Kijk vooral uit naar de speciale pannenkoekjes.

Duiken & Snorkelen bij Koh Lipe

Koh Lipe is de ideale bestemming om te snorkelen en te duiken want dat kan gewoon vanaf het strand. Het eilandje wordt omringd door ontelbare riffen die allemaal beschermd zijn omdat het een national park is. Hierdoor is het rif in goede staat en de diversiteit aan tropische vissen uitzonderlijk groot. Bovendien is het water kalm en kraakhelder. Je vindt in Walking street dan ook genoeg aanbieders van duik en snorkel excursies. Tijdens een snorkelexcursie ga je bijvoorbeeld naar Jabang vanwege prachtige zachte koralen, je bezoekt het onbewoonde eilandje Koh Hin Ngam wat bestaat uit duizenden zwarte gepolijste stenen. Picknicken doe je op de witte stranden bij Kow Rawi. En je snorkelt bij Koh Adang en Koh Yang, één van de kleinste eilandjes van de archipel. Daarnaast is het ook mogelijk om op Koh Lipe je Padi te halen.

Ontspan op Sunrise Beach Koh Lipe

Kun jij ook geen genoeg krijgen van de prachtige Thaise eilandjes? Lees de blog: Koh Kut, onontdekt paradijs in Thailand.

Ellie is maatwerkspecialist, zij staat altijd open voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Ze heeft haar voetsporen in alle uithoeken van de wereld achtergelaten. Afrika heeft echter een bijzondere plaats in haar hart, India heeft haar het meest verwondert en Australië is waar het allemaal begon. Haar tip: Laat ruimte over voor het onverwachtse dat levert je de mooiste herinneringen op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.