Vive Le Voyage

Waarom ik naar Iran op reis ga

Wat ga je op reis in Iran doen? Is het daar wel veilig? Twee vrouwen alleen, jullie zijn gek! Dat zijn de reacties die ik krijg, als ik vertel dat ik een ticket heb geboekt naar Iran. Samen met een vriendin ga ik in mei ongeveer twee weken naar Iran op vakantie. Inderdaad, twee vrouwen die zelfstandig in Iran gaan rondreizen. De reacties in mijn omgeving zijn niet echt positief op dit reisplan.

In de media zie je boze Iraanse mannen schreeuwen “Dood aan Amerika”. Massale protesten op straat, vlaggen die worden verbrand en een fundamentalistische regering. Alle vrouwen zijn in het zwart gekleed en moeten gesluierd over straat en ze worden onderdrukt. Ze hangen mensen op in Iran, ISIS zit er, de ayatollahs met rare ideeën.  Zo kan ik nog wel even doorgaan met vooroordelen. Je kunt het naïviteit van de mensen en hun beeldvorming noemen, maar ik geef de schuld aan de media. Dit zijn niet de dingen waar ik aan denk. Zo zie ik Iran niet. Hoe ik Iran zie en waarom ik naar dit land ga, heb ik hieronder beschreven!

Het oude Perzië

Iran kent één van de oudste beschavingen ter wereld. Er zijn opgravingen van meer dan 2500 jaar oud. Het is een prachtig land van de oude Sjahs. Het land van de duizend-en-één-nacht sprookjes en van Alladin en Jasmine. Ik lees al jarenlang boeken over het oude Perzië en dit fascineert mij. In Iran komt de tijd van het machtige Perzische Rijk weer tot leven. Er zijn kunstschatten uit de periode voor de Islamitische revolutie en er is dus een enorme schat aan historische pracht. Iran kan dan ook met recht één van de bakermatten van de beschaving worden genoemd. De Islamitische bevolking heeft ontelbare fraaie religieuze gebouwen gebouwd in Iran. Deze gebouwen worden gekenmerkt door een enorme kleurenpracht en mozaïek in het tegelwerk. Ik ben ervan overtuigd dat enkele van de mooiste monumenten van de islamitische wereld zich in Iran bevinden. Iran is met recht een fascinerende bestemming voor iedereen met interesse in geschiedenis en cultuur.

Cultuur beleven

Mijn streven is om zoveel mogelijk culturen te beleven en dat is dé reden waarom ik reis. Ik wil natuurlijk niet de regels gaan breken in dit land, maar volgens mij is het onmogelijk om alle regels te kennen. Daarvoor moet je echt een Iraniër zijn. Door wat ik lees op internet en in boeken, komt het systeem van sociale omgangsvormen op mij over als onduidelijk en verwarrend. Er is een groot verschil tussen wat de mensen in het openbare en privé domein doen. Het lijkt of niets mag, maar er toch van alles kan. Iran kent een moraalpolitie, die in de vorm van dwingende ogen, overal op straat aanwezig lijkt te zijn. Ze zijn vooral erg streng naar vrouwen toe. Het enige wat je als vrouw van je lichaam mag laten zien, is je gezicht. En ja, ik zie de hoofddoek als een bepaalde vorm van onderdrukking, waar ik niet achter sta. Persoonlijk vind ik trouwens de Iraanse vrouwen prachtig! En ik kan niet begrijpen dat je wordt opgepakt, omdat de kleur van je hoofddoek niet correct is of de wind je jas te ver doet opwaaien. Toch ga ik dit natuurlijk respecteren en zal ik mijn kleding afstemmen op de kledingvoorschriften van Iran. Ik vind dat ik mij hierin moet aanpassen, omdat ik te gast ben in dit land.

De media

Ik wil zelf ervaren hoe het leven Iran is en ik ga mij daarbij niet laten leiden door de berichtgeving in de media. Iran is bijna wekelijks in het nieuws en het is een land waar veel mensen zich zorgen over maken. Maar we weten allemaal zo weinig over dit land. Dit zorgt er naar mijn mening voor dat veel beeldvorming gebaseerd is op vooroordelen. Het nadeel van deze (veelal negatieve) berichtgeving is dat het ons beeld over Iran en zijn bevolking negatief heeft beïnvloedt. Hierin heeft Iran ook een aandeel, aangezien ik soms het gevoel heb dat er een soort publiciteitsoorlog aan de gang is. Beelden uit Iran belichten vaak het standpunt dat Iraniërs Amerika als de duivel zien en als de enige oorzaak van al het kwaad. Maar daar wil ik doorheen kijken. Ik ga Iran met eigen ogen zien en meemaken om zo zelf een mening te vormen. Natuurlijk kan ik niet in twee weken een goed gefundeerd oordeel creëren, maar het land bezoeken draagt wel bij aan een breder gevormd oordeel over Iran.

Gastvrije bevolking

Overal op internet (op diverse blogs / sites ) lees ik dat de bevolking ontzettend gastvrij en vriendelijk is ten aanzien van toeristen. Dan kun je natuurlijk zeggen dat dit logisch is, omdat ze toerisme en het geld (de dollars en de euro’s) dat dit zich meebrengt, nodig hebben i.v.m. de sancties van de afgelopen jaren. Maar ik denk dat je hier als toerist (gedeeltelijk) doorheen prikt. Ik geloof erin dat je het aanvoelt als geld de enige aanleiding is voor een gastvrije onthaal. De lokale mensen willen graag een gesprek met je voeren, omdat ze geïnteresseerd en nieuwsgierig zijn. Dat is mijn mening. En tegelijkertijd ben ik nieuwsgierig naar de Iraniërs! Ik kan niet wachten om in een sfeervol theehuis of drukke bazaar dit zelf te gaan ondervinden! Dit lijkt misschien een sprookjesachtige fantasie van mij, maar ik geloof het. Bijkomend voordeel is dat de meeste jongere Iraniërs Engels spreken, wat voor mij natuurlijk behalve praktisch, ook erg leuk en interessant is.

Onbekende bestemming

Iran is een onbekende bestemming en dit maakt mij nieuwsgierig. Nieuwsgierigheid is volgens mij een eigenschap die mensen die reizen van nature beschikken. Ik ken persoonlijk niemand die in Iran geweest is en ik heb er alleen maar over gelezen op internet en in boeken. Dit maakt dat Iran een mysterieus land is voor mij! Iran is een veilig en stabiel land in de regio, als je kijkt naar de onrust in de omliggende landen. Onder het bewind van de huidige regering van Iran is er momenteel sprake van toenadering tot het Westen. De internationale relaties met Iran worden steeds meer hersteld en de internationale sancties tegen Iran zijn aanzienlijk ingeperkt. Er is daadwerkelijk een kentering gaande! In de jaren ’70 was Iran een toeristische bestemming en veel toeristen bezochten het land en ik verwacht dat dit in de komende jaren ook weer gaat gebeuren. Mits de huidige ontwikkelingen zich natuurlijk voortzetten. Daarom wil ik ook nu gaan en niet over een aantal jaar. Het lijkt mij bijzonder om rond te lopen op de mooie pleinen en in de paleizen, zonder hierbij vergezeld te worden door groepen toeristen die je vaak in andere landen wel tegenkomt.

Ik hoor graag hoe jij tegen een reis naar Iran aankijkt!

Ben je overtuigd dat Iran je volgende bestemming wordt, lees dan hoe je een reis naar Iran regelt en hoe je een visum voor Iran regelt.

Bezoek tijdens je Iran reis in ieder geval de volgende plaatsen:

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

21 Comments

 1. Kirsten | Travelaar.nl

  15 februari 2016 at 16:56

  Heel gaaf dat je naar Iran gaat! Iran staat onwijs hoog op mijn wensenlijst en ik hoop dat we nog de mogelijkheid hebben om er deze reis naartoe te gaan. Nu in India en daarna Zuidoost-Azië, maar wie weet daarna. Ik wil zelf ook graag (net als jij) eens zien hoe het daar nou echt is en ik hoor alleen maar positieve verhalen van mensen die er zijn geweest! Veel plezier met de voorbereidingen. En lekker los laten die negatieve reacties!

  • Marieke

   15 februari 2016 at 20:28

   Hoi Kirsten, India is ook echt een geweldig land. Mijn favoriete bestemming tot nu toe. Prachtig, kleurrijk en verassend. Zuid Oost Azië is geweldig! Heerlijk dat jij daar nu bent! Ik ben jaloers op je! Ik hoor echt alleen maar positieve verhalen van mensen die in Iran geweest zijn dus ik ben zo benieuwd! Mocht je nog naar Iran gaan, dan laat het mij maar weten, wellicht heb ik dan nog tips voor je. Ik ga namelijk in mei. Groetjes Marieke

 2. Daphne | food & flip flops

  15 februari 2016 at 20:37

  Ik vind het echt zo stoer van jullie om je niet te laten tegenhouden door het negatieve wat je in het nieuws hoort en ziet!
  Dit is echt buiten de gebaande paden gaan! Geweldig! Maar ook zal het best een beetje spannend zijn!
  Ik kijk nu al uit naar jullie verhalen, foto’s en ervaringen! En naar het positieve wat dit mooie land te bieden heeft want dat mag zeker ook een keer uitgelicht worden!
  Geniet van de voorbereidingen maar doe ook voorzichtig!

  Groetjes Daphne

 3. Marieke

  15 februari 2016 at 22:42

  He Daphne, wat een leuke reactie! Dat is precies wat ik wil doen. Iran van de andere kant laten zien, een kant die volgens mij prachtig is! Ik zal op vivelevoyage.nl meerdere blogs en fotos van mijn reis naar Iran gaan posten. Dus dan kan je zien hoe prachtig het daar is. We gaan ons zeker goed inlezen en zullen voorzichtig zijn hoor! Groetjes marieke

 4. Kathinka

  16 februari 2016 at 09:04

  Stoer!!
  Ik zeg doen…
  Het is overal wel eens gevaarlijk en hier toevallig wat vaker!
  Ik kom net uit Lesbos waar ik met bootvluchtelingen heb gewerkt.
  Onder hen ook groepjes Iraniërs..
  De media is zo misleidend dat heb ik daar wel geleerd!
  Ik ben heel benieuwd hoe jij de cultuur,de sfeer en de gastvrijheid gaat ervaren.
  Gastvrij zijn ze zeker! Op Lesbos deelde ze hun laatste koekjes nog uit..
  Ik ga je zeker volgen!
  Groetjes,
  Kathinka

  • Marieke Willems

   16 februari 2016 at 10:58

   Hoi Kathinka,
   bedankt voor je reactie. Het lijkt me heel bijzonder en dankbaar werk wat je gedaan hebt in Lesbos. Interessant om zo de vluchtelingen te kunnen helpen en een beter inzicht te krijgen in wat er daadwerkelijk speelt. Ik geloof ook echt dat de media eenzijdige berichtgeving plaatst over Iran. Overal hoor ik dat de gastvrijheid en de mensen in Iran het mooiste is wat Iran te bieden heeft. Ik zal zeker updates hier op de site gaan geven over mijn Iran reis. En ik hoop ook zo Iran in een positief daglicht te kunnen zetten, want ik denk dat het land dat zeker verdiend!
   Groetjes Marieke

 5. Lobke

  16 februari 2016 at 19:06

  Wauw wat gaaf! Als het kon zou ik zo meegaan haha
  Ik ben heel erg benieuwd naar je toekomstige blogposts over Iran. Veel plezier en een goede reis!
  Groetjes Lobke

  • Marieke Willems

   16 februari 2016 at 19:41

   Hoi Lobke, bedankt voor je reactie! Ik ga in mei naar Iran dus we zijn nu de route aan het bepalen en aan het inlezen over visa, accommodaties etc. Altijd leuk die voorpret! Ik ga zeker meer blogs posten over Iran en leuk dat je ze gaat volgen! Als je ooit ook naar Iran gaat, dan mag je me altijd om tips vragen! Groetjes marieke

 6. Rick

  21 februari 2016 at 00:08

  Goed verhaal Marieke! Super dat je deze trip gaat maken. Ben benieuwd naar de blogs over de voorbereiding van jullie reis.

  • Marieke

   21 februari 2016 at 18:33

   Hoi Rick, bedankt voor je reactie. Erg leuk om te lezen! We zijn nu druk met voorbereidingen dus hou de site in de gaten voor meer blogs over het prachtige land Iran. Mijn volgende blog komt er binnenkort aan!
   Groetjes Marieke

 7. Aukje

  1 maart 2016 at 07:22

  Hoi Marieke,

  A dream come true kan je bijna zeggen. Ik wil al een aantal jaar graag naar Iran om de cultuur, de historie en de mensen te ontmoeten en te leren kennen. Ik ben alleen en net als bij ieder land als alleen reiziger kom je over Iran ook wat ‘dingen’ tegen. Tot op heden de stap het vliegtuig richting Iran nog niet gemaakt. Natuurlijk hoop ik deze binnen afzienbare tijd als nog te maken want oh wat lijkt het mij mooi daar. Ik ga je zeker volgen en hoor graag of je na jullie ervaring nog tips en tops hebt voor een individuele reizigster

  • Marieke Willems

   1 maart 2016 at 17:45

   Hoi Aukje, leuk om te lezen dat jij ook graag naar Iran wilt! In eerste instantie heb ik getwijfeld om alleen te gaan, omdat ik meestal alleen reis. Maar ik heb toevallig een goede vriendin die ook naar Iran wilde. Ik ben lid geworden van de facebookgroep see you in Iran. Dat is ook interessant voor jou denk ik! Ik ga mijn tips hier zeker nog delen! Groetjes Marieke

 8. Farshid

  3 maart 2016 at 15:37

  Hoi Marieke,
  Wat leuk dat je naar Iran reis. Ik denk dat het een heel bijzondere ervaring en een onvergetelijke reis gaat worden.
  Je standpunt over Iran spreek me heel erg aan en merk dat je nu al veel meer weet over het land dan de doorsnee van de mensen.
  Ik kom zelf uit Iran, dus mocht je nog vragen hebben aarzel niet om ze te stellen.
  Ik wens je alvast heel veel plezier daar en ben zeer benieuwd naar je ervaring.
  Groetjes

  • Marieke Willems

   5 maart 2016 at 19:20

   Hoi Farshid,

   Erg leuk om je reactie te lezen. Bedankt! Mocht ik vragen hebben dan zal ik zeker contact met je opnemen. Ik heb veel zin in mijn reis naar Iran door de leuke reacties die ik op mijn blog ontvangen heb, maar ik ga pas in mei. Nog even geduld dus!

   Groetjes Marieke

 9. carla

  17 april 2016 at 19:07

  wow marieke! super gaaf dat je gaat! ik maak me toch natuurlijk een klein beetje zorgen, maar ik snap dat je wilt gaan. super leuk blog geschreven, en heel veel plezier!

  • Marieke Willems

   23 april 2016 at 16:52

   He Carla, Wat leuk om een reactie van jou hier te lezen! Over twee weken zit ik al Iran en ik ben echt heel benieuwd hoe dat gaat zijn. Ik heb er zin in!
   Groetjes Marieke

 10. Albert Jan Post

  17 juli 2016 at 21:40

  Echt gaaf. Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie het hebben gehad!

  • Marieke Willems

   18 juli 2016 at 09:52

   Hoi Albert Jan, ik ben inmiddels terug van mijn reis naar Iran. En ik heb het geweldig gehad! Iran is echt een ontzettend leuk en interessant land om te bezoeken. Ik heb zelden zoveel oprechte vriendelijkheid ervaren van de lokale bevolking! Het woord gastvrij krijgt een hele nieuwe betekenis en ik vind het zonder twijfel het meest gastvrije land waar ik ooit geweest bent.
   groetjes Marieke

 11. Alwin

  19 september 2016 at 13:57

  Hey Marieke! Ik was net nog wat onderzoek aan het doen voor mijn reis naar Iran volgende week en toen kwam ik deze blog van je tegen. Ik wilde je bij deze complimenteren voor het verwoorden van jouw beweegredenen om naar Iran te gaan. Dit had ik zelf niet beter kunnen beschrijven en deze komen nagenoeg 1 op 1 overeen met waarom ik dit prachtige land wil gaan bezoeken. De enige aanvulling die ik voor mezelf had is dat ik ook heel nieuwsgierig ben of het land ook een beetje overeenkomt met het computerspelletje “Prince of Persia” wat ik mijn jeugd speelde en mij mede op jonge leeftijd heeft geïnspireerd om naar Perzië te reizen. ;)

  • Marieke Willems

   20 september 2016 at 10:21

   Hoi ALwin, Wat leuk om je reactie te lezen! Dat spelletje heb ik nooit gespeeld, dus ik heb geen idee of het overeenkomt ;-) Ik ben inmiddels terug uit Iran en ik ben super enthousiast over Iran. Alles wat ik van te voren heb opgeschreven klopt en het is zelfs nog mooier, leuker en interessanter dan ik dacht. Ik ben jaloers dat je naar Iran gaat, want ik wil zelf ook graag nog een keertje terug! Mocht je nog vragen hebben, dan laat maar weten. Ik wens je heel veel plezier! Geniet ervan!
   Groetjes Marieke

 12. monique

  19 maart 2017 at 01:22

  Waoo,gaaf dat je gaat en je niet laat tegen houden ,vele zijn bang en ja door de media ,,ik denk ook dat het een ongeloofelijk mooi cultureel land is ,laast las ik dat een vrouw daar ook alleen heen was gegaan en zich nog nooit zo veilig had gevoeld op straat als daar
  Ik wens je een heel mooi avontuur en dat je ons mooie verhalen kan vertellen en fotoos laten zien ,,toen ik een jaar of 18-was wilde ik met mujn vriendin met de fiets door het midden oosten ,hellaas ging dat toen niet door
  Daarom zet hem op en geniet :-) :-)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.