Vive Le Voyage

Waarom je één keer in je leven naar AfrikaBurn moet gaan!

Een avontuur als AfrikaBurn in Zuid Afrika stond al een paar op mijn to-do lijst. Toen de kans voorbij kwam om mee te gaan met kamp Walhalla naar AfrikaBurn twijfelde ik geen seconde. Nu kon ik eindelijk zelf ervaren hoe een ‘Burn’ festival is. Iedereen die ik sprak over AfrikaBurn of het bekende Burning Man festival reageerden allemaal dat het niet te beschrijven is: een ervaring die je leven verandert en je weet pas wat het is als je het meemaakt… Dit gegeven maakte mij alleen maar nieuwsgieriger en des te meer redenen dat ik een ‘transformatie festival’, waarin de community-ethiek centraal staat, per sé wilde ervaren.

Wat is AfrikaBurn?

AfrikaBurn is een tijdelijke stad, bekend als Tankwa Town, in de woestijn ten noordoosten van Kaapstad waar creativiteit, jezelf kunnen zijn en ‘sharing is caring’ centraal staat. Het centrum van de stad bestaat uit een halve cirkel, bekend als de Playa. Op de Playa vind je allerlei kunstwerken en rijden er ‘art cars’ met muziek en ‘mutant’ voertuigen rond. Direct aan de Playa staan allerlei themakampen. Deze themakampen bevinden zich aan de binnenkring, de eerste ring van de Playa. De buitenkring is de tweede ring waar de meeste mensen verblijven. Daar buiten vind je de toiletten. Ze zijn afgeschermd en de regel is dat je het schoon achterlaat. Tot mijn verbazing gebeurde dit ook. Na een toiletbezoek, gooi je er wat zaagsel in zodat het schoon blijft. Onze toiletten hadden uitzicht op Tankwa Town Airport. Dagelijks komen er mensen binnenvliegen, net als een echte stad. Dat maakt AfrikaBurn ook zo fascinerend. Het is een zelfvoorzienende stad voor een week. Je ziet ook veel families met kinderen van alle leeftijden naar AfrikaBurn gaan. Het biedt voor ieder wat wils. Wil je de hele week feesten tot de late uurtjes, dan kan dit. Maar dat hoeft niet, er is overdag ook genoeg te doen voor iedereen!

Transformatie Festival

AfrikaBurn is een ‘transformatie festival’ waarin de community-ethiek centraal staat. Dit merk je direct op het moment dat je arriveert op het festival, maar ook al tijdens de voorbereiding in Nederland. Als ‘burners’ elkaar ontmoeten is een knuffel het eerste contact. Je kan en mag op AfrikaBurn zijn wie je wilt zijn. Maar nog belangrijker: het is een participatie-event. ‘Sharing is caring’ staat centraal. Mensen zijn oprecht geïnteresseerd in wie je bent en niet in wat je doet. Na een week AfrikaBurn wist ik van de helft van mensen in ons kamp niet eens wat zij in het dagelijks leven deden. Dit doet er eigenlijk niet toe en dat maakt AfrikaBurn ook zo uniek! Ook is er geen internet aanwezig, wat ervoor zorgt dat je even lost bent van de ‘gewone’ wereld. Tijd kent men hier ook niet, er is een programma maar deze staat niet zo vast als doet lijken. De hele week worden al je zintuigen geprikkeld. Iedereen beleeft AfrikaBurn op een andere manier, vandaar dat het lastig uit te leggen is wat het nu daadwerkelijk is. Iedereen reageert er anders op.

De ‘burns’ tijdens AfrikaBurn

De ‘burns’ zijn een van de hoogtepunten van AfrikaBurn. De kunstwerken worden dan in brand gestoken na zonsondergang. De tempel ‘burn’, waarbij de lotus tempel in brand werd gestoken was voor mij het meest indrukwekkend, omdat dit een stilte burn was. Dit betekent dat iedereen die zich om het kunstwerk begeeft stil is, vooraf en tijdens de ‘burn’. De ‘burns’ gaven mij een moment van bezinning en zo heeft ieder zijn of haar eigen moment bij een burn.

Onderdeel zijn van een kamp

Ben je van plan om naar AfrikaBurn te gaan, dan kan je ervoor kiezen om deel uit te maken van een kamp. De kampen die aan de binnenkring staan, hebben ‘iets’ te geven en/of te delen met de community van AfrikaBurn. Op AfrikaBurn heb je diverse kampen waar je allerlei workshops kan volgen, een potje kan tennissen, je fiets kan pimpen, etc. Ook was er een postkantoor waar je kaarten kon versturen binnen AfrikaBurn en naar huis. Een aantal kampen verzorgden een goede kop koffie in de ochtend en bij ‘bubbels & bass’ kon je in de ochtend terecht voor een glas champagne onder het genot van de zonsopgang en meesterlijke beats. En zo waren er nog honderden initiatieven. Je kan ook vrijwilligerswerk doen; waaronder helpen bij het vliegveld of de EHBO post. AfrikaBurn bestaat voornamelijk uit vrijwilligers en dat maakt het extra bijzonder.

Kamp Walhalla

Ons kamp Walhalla had overdag een boetiek waar je kleding kon ruilen. In de avond kon terecht voor jouw levensvragen bij het orakel. Ook hadden wij samen met kamp Envil ‘the ring of fire’, een ring dat over de Playa vanaf een afstand voor vuurvlammen zorgde.  Onze buren, kamp Envil, stonden bekend om hun ‘art cars’ ook wel bekend van de film Mad Max. Af en toe had ik ook echt het gevoel alsof ik in de film van Mad Max beland was!

Wil je niet met een groep mee, dan kun je ook een kamper huren zodat je iets beter slaapt. De kampers zijn uitgerust met keuken en gaspit. Voor 450 euro per week kan je al een kamper huren. Ik vond het fijn om onderdeel te zijn van een kamp vanwege het creatieve en samen zijn aspect. Ik heb vele uren op onze kamp doorgebracht omdat het een fijne plek was om even niks te doen en in het hier en nu te zijn.

Wat moet je meenemen naar AfrikaBurn?

Bij AfrikaBurn neem je alles zelf mee: water, eten, drinken, slaapzak, tent, vervoer, etc. Niks is er te koop, uitgezonderd van ijsklonten. Aan geld heb je niks in AfrikaBurn. Als je deelneemt aan een kamp is dit allemaal geregeld. Wij hadden een kok die voor ons kookten (uiteraard helpt iedereen mee). Voor vertrek is er een korte stop om alcoholische drank en persoonlijke boodschappen in te kopen. Tip: wijnpakken blijven cool in de woestijn. Als je met een kamp meegaat dan zijn een tent en een matje geregeld. Voor de zekerheid had ik een extra dikke slaapzaak en kruik meegenomen, omdat het in de woestijn koud kan zijn. De kruik was een goede aanschaf. Daarnaast kan je ook een extra matje meenemen zodat je iets fijner slaapt. Onderstaande meeneemlijst is zeer handig is je van plan bent om naar AfrikaBurn te gaan.

Wat brengt AfrikaBurn je?

AfrikaBurn is een unieke ervaring. Naarmate de week vordert word je steeds meer onderdeel van AfrikaBurn. De stof in de woestijn, het back-to basic zijn, de toiletten met het beste uitzicht ter wereld, je raakt eraan gewend. Op AfrikaBurn mag je weer kind zijn. Of het life changing is? Dat hangt ervan af hoe je in het leven staat op het moment. Maar ik heb zeker een aantal mooie inzichten gekregen en ik vond het fijn om weer even kind te zijn. Het offline zijn werkt hier positief aan mee. Toen ik net terug was, dacht ik dat dit een eenmalige ervaring zou zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het graag weer wil meemaken. Waarom? Na twee dagen kwam ik al tot rust en realiseerde des te meer waar mijn passie en kracht ligt . AfrikaBurn is zeker een ervaring die je leven verandert. In hoeverre hangt af van jezelf en hoe je erin staat. Maar dat je dit in je leven een keer moet meemaken, zeker! Bucket list waardig!

Wanneer vindt AfrikaBurn plaats?

AfrikaBurn wordt gehouden in de laatste week van april. Het evenement vindt in 2017 voor de 11e keer plaats.  Het evenement vindt van maandag t/m zondag plaats. Interesse om deel te nemen aan kamp Walhalla, laat een bericht achter en ik mail je alle details. Deelname aan een kamp kost zo’n +/ 1200 euro (exclusief ticket, vervoer, tent, eten & drinken en twee overnachting in Kaapstad voor- en na AfrikaBurn).

Lees ook de blog van gastblogger Gitta over AfrikaBurn: een memorabele belevenis

Isabel is co-founder van ViveLeVoyage.nl en online strateeg in de wereld van toerisme & destinatiemarketing. Met haar bedrijf Sherpa’s Stories helpt ze toeristische organisaties het strategische pad uit te stippelen en de unieke verhalen in kaart te brengen. Haar grootste passie is reizen en haar droom is om Antarctica te bezoeken. Ze neemt je graag mee naar verrassende bestemmingen en laat je de onontdekte plekjes zien.

2 Comments

 1. Silvany

  8 november 2018 at 20:09

  Hi Isabel,

  Ik weet dat dit artikel al gedateerd is, maar ik hoop dat je dit bericht nog leest. Ik zou heel graag meer informatie willen over AfrikaBurn en de deelname aan een kamp.

  Hoop wat van je te horen!

  Groet, Silvany

  • Isabel Mosk

   28 januari 2019 at 09:46

   Dag Silvany,
   Excuus voor de latere reactie. Ik ben meegegaan met Camp Walhalla. Je kan lid worden van de FB groep: https://www.facebook.com/groups/491759867664092/ En contact zoeken met Ronald of Selma (de kampleiders). Hier staat ook alle informatie in en zij organiseren diverse meet-ups. Echt gaan! Super ervaring is het. Groet, Isabel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.