Vive Le Voyage

Je weet dat je in Iran bent als….

Iran is een hele bijzondere bestemming en het land heeft mijn stoutste verwachtingen overtroffen. Nergens ter wereld heb ik mij meer welkom gevoeld dan hier. De Lonely Planet gids van Iran omschrijft het zo mooi: “If travel is most rewarding when it surprises, then Iran might be the most rewarding destination on earth”.

Mijn reis naar Iran is een reis vol met positieve verassingen geweest. Lees hier wanneer je weet dat je in Iran bent en wat dé 28 punten zijn die Iran uniek en gaaf maken!

iran

Je weet dat je in Iran bent als….

 1. Je bent omringt met mensen met ontzettend hoffelijke omgangsvormen, ook naar elkaar toe. Iraniërs toeteren bijvoorbeeld ook amper in het verkeer, ze dringen niet voor, sterker nog, ze laten je altijd voor gaan.
 2. “Tarof” is heel belangrijk in de communicatie. Dit betekend dat je eerst beleefd 2x nee zegt als iemand je iets aanbiedt en de 3de keer ja zegt. Iraniërs hebben “tarof” echt hoog in het vaandel staan en als toerist krijg je er ook regelmatig mee te maken.
 3. Je bent de hele dag druk met het poseren op foto’s en vooral op selfies. Dit gaat altijd op een vriendelijke en ontspannen manier. Iraniërs willen super graag met je op de foto.
 4. Het is ook heel gemakkelijk om foto’s van Iraniërs te maken. Vergeet alleen niet om het eerst even te vragen, zodat ze bijvoorbeeld even de hoofddoek recht kunnen trekken. Vervolgens poseren ze graag en uitgebreid voor je. Iraniërs zijn ijdele mensen!
 5. Niemand steekt zijn duim op in Iran. Dit is een slecht gebaar. In Iran merkte ik dat ik toch best vaak mijn duim opstak, maar gelukkig hebben Iraniërs hier best begrip voor en kunnen ze er zelf ook wel om lachen, als ze doorhebben dat jij het niet kwaad bedoelt.
 6. Veel adressen, prijzen, bustijden, menukaarten etc. kun je totaal niet lezen, omdat het in het Farsi geschreven is. Ook hier helpen de Iraniërs je graag en uitgebreid als ze zien dat je het niet begrijpt.
 7. Niet alle Iraniërs spreken Engels. Dit betreft vooral de oudere mensen, want de jeugd spreekt uitstekend Engels. Iraniërs zijn behoorlijk pragmatische mensen en dus hebben ze een oplossing: veel Iraniërs hebben op hun smartphone een (spreek)vertaal app. Geniale oplossing, want zo kun je gesprekken voeren met veel mensen.
 8. De Perzische naam voor bijvoorbeeld moskeeën wijkt vaak totaal af van de Engelse naam die in de Lonely Planet of andere reisgidsen staat. Dit kan heel verwarrend zijn en hou hier rekening mee!
 9. Je krijgt de hele dag telefoonnummers van Iraniërs die je willen helpen. Vergis je niet, ze hebben hier totaal geen ander bedoelingen bij. Iraniërs (in de grote steden) bezitten volgens mij allemaal een smartphone met whats app.
 10. Je bent in Iran omringt tussen een zeer goedlachs volk met een groot gevoel voor humor. Iets wat zorgt voor een ontspannen sfeer.
 11. Je ziet echt overal ijskramen. Iraniërs zijn namelijk gek op ijsjes. IJsjes zijn ook erg goedkoop en ik heb dus ook veel ijs gegeten in Iran. Tip is het saffraan ijs!
 12. Je kunt bijna nergens Coca Cola of Pepsi kopen, maar wel de lokale ZamZam cola. Overigens ook erg lekker en een goede manier om de lokale economie te stimuleren als je het mij vraagt.
 13. Je moet altijd oppassen op een zebrapad, omdat dit echt geen enkel functie heeft.
 14. De meeste stoplichten knipperen bijna altijd op oranje. Alleen tijdens spitsuren worden de stoplichten aangezet.
 15. Op straat zie je vrouwen in chadors en ze hebben vaak daarover nog een petje of zonneklep op voor de zon. Dat ziet er grappig uit, omdat je ook op veel petten de gekste teksten/logo’s ziet.
 16. In Iran leer je dat er verschllende soorten chadors zijn en dat er veel verschillende kleuren zwart zijn. Dit zie je door de vrouwen die ze dragen en op de bazaars waar ze verkocht worden.
 17. Kleden en tapijten vormen een belangrijk aspect in het dagelijkse leven van de Iraniërs. Je ziet ze dan ook overal en je kunt ze ook overal kopen. Ik heb nog nooit zo vaak op tapijtjes gezeten als in Iran.
 18. Iran is een super schoon land en Iraniërs zijn zeer hygiënische mensen. Erg opvallend zijn de enorme zeepdispensers in alle toiletten. En deze zijn altijd, maar dan ook echt altijd, bijgevuld.
 19. Je ziet overal tentjes staan. Iraniërs houden van kamperen, overal zie je mensen op straat, naast de moskee of in een park hun tentje opslaan.
 20. Je kunt de verleiding echt niet weerstaan om een aantal sjaals te kopen in Iran. De mooiste sjaals kun je op de bazaar kopen voor een paar euro.
 21. De Islam is uiteraard overal vertegenwoordigd in dit land waar staat en religie één is. Maar dit is echt niet op een negatieve autoritaire manier. Dat ik geen moslim ben werd totaal niet als een probleem ervaren en in iedere moskee was ik even welkom.
 22. Toeristen betalen met de munteenheid Rial, maar de prijzen staan in Toman. Dat scheelt een 0! Dit zorgt ervoor dat je in het begin wat onhandig bezig bent met het geld.
 23. Een reis in Iran zorgt ervoor dat je een aantal kilo’s aankomt! Je krijgt de hele dag eten en drinken van willekeurige mensen. Iraniërs zijn zoetekauwen en dus krijg je veel chocola en snoepjes. Wat een vriendelijkheid! Maar vergeet niet hierbij de Tarof toe te passen! Zelfs op bijvoorbeeld begraafplaatsen krijg je snoep. En de biddende mensen stoppen echt even om jou te verwelkomen.
 24. In restaurants krijg je meestal eten van de mensen naast je aan tafel, of eigenlijk op het kleedje naast je. Soms zat ik al hartstikke vol als mijn eigen gerecht werd opgediend.
 25. De meest gestelde vraag is “What do you think of Iran”. Vaak gevolgd door een excuus voor het feit dat je een hoofddoek moet dragen.
 26. Het is niet mogelijk om zonder VNP op Facebook te kunnen. Instagram en de meeste andere sites/apps werken wel gewoon. Wifi is overigens in de meeste hostels en hotels aanwezig.
 27. Bijna alle museums en andere bezienswaardigheden hanteren dezelfde entree prijs van 200.000 Rial (ongeveer €6,-) en hanteren hetzelfde entreekaartje.
 28. Benzine kost maar € 0,25 per liter en dus zijn taxi’s en bussen super goedkoop.

Iran is echt een ontzettend leuk en interessant land om te bezoeken. Ik heb zelden zoveel oprechte vriendelijkheid ervaren van de lokale bevolking! Het woord gastvrij krijgt een hele nieuwe betekenis en ik vind het zonder twijfel het meest gastvrije land waar ik ooit geweest bent.

Ik ben benieuwd hoe jij tegen een reis naar Iran aankijkt!

Tip

Lees hier hoe je een reis naar Iran regelt en mijn tips om je reis voor te bereiden! En vergeet absoluut niet om de prachtige steden Shiraz, Esfahan en Kashan te bezoeken als je in Iran bent!

 

Vive le Voyage is een blog over reizen, in de breedste zin des woords. Of je nu leuke tips zoekt voor een weekendje weg in eigen land, een foodie bent op zoek naar lekker restaurants op je eerstvolgende vakantiebestemming, of een fervente backpacker die de halve wereld al heeft gezien: Op Vive Le Voyage vind je altijd handige tips, locaties, apps en travel gear.

3 Comments

 1. Yvonne

  11 juli 2016 at 20:46

  Jemig… 0,25 per liter! Bizar goedkoop… je zou haast zelf gaan rondrijden. :) Leuke lijst. Klinkt als een heerlijk land met onwijs gastvrije mensen!

  • Marieke Willems

   11 juli 2016 at 22:20

   Hoi Yvonne, ik heb vooral wat vaker de taxi genomen i.p.v. gelopen. Ook een goede om de lokale economie te stimuleren ;-)
   Het is ook echt een heerlijk land, waar de mensen echt enorm gastvrij zijn. Zo jammer dat het beeld dat veel mensen hebben van Iran, echt totaal niet overeen komt. Ik hoop echt dat meer mensen dit geweldige land gaan bezoeken! Vandaar dat ik dit geschreven heb!

   Groetjes Marieke

 2. elizabeth

  9 juni 2018 at 16:22

  Prachtig beschreven, wat een goede Tip, door te lezen wat jij schreef, kwam mijn Reizigers gevoel naar boven ,om dit te beleven.Bedankt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.