Vive Le Voyage

7x dit wist je nog niet over Amstelveen

Allereerst, wist jij dat je Amstelveen heel goed kan combineren met een paar dagen Amsterdam, dat je in Amstelveen ontsnapt aan de Amsterdamse drukte? Tijdens het evenement 24HAmstelveen heeft Amstelveen mij verrast en kwam ik dit te weten over het Brooklyn van Amsterdam. 

1. Amstelveen staat in de top 3 gelukkigste gemeenten

Stap op de fiets, rijd door de straten van Amstelveen en je snapt dat mensen hier gelukkig zijn. Er heerst een soort rust en huizen zijn sfeervol gebouwd. Dat de inwoners van Amstelveen zo gelukkig zijn is ook niet gek, want Amstelveen is groen, cultureel, sportief, ondernemend en internationaal. 

2. Amstelveen is de stad van de parken

Zoom in op Google Maps en je ziet veel groene vlekken in Amstelveen. Een van deze groene vlekken is het heempark Thijssepark, waar geschilderd wordt met inheemse planten. Deze planten zijn inheems sinds 1825, want temperaturen veranderen en mensen reizen de wereld rond waardoor het inheemse verandert. Over het schilderen met deze planten wordt goed nagedacht, omdat de planten op verschillende momenten van het jaar bloeien en het elk moment van het jaar een schilderij moet zijn. Het is dan ook niet voor niets een Rijksmonument en dus beschermd. 

In het Thijssepark herken je de Engelse landschapssfeer door de verschillende doorkijkjes en slingerende paden om het tempo van het leven te vertragen. Het is een ware jungle in eigen land, waar tien Amstelveners vol passie en zorgvuldigheid voor zorgen. Met diezelfde passie geven zij rondleidingen in Thijssepark. Het Thijssepark is het bekendste heempark in Amstelveen, maar ook De Braak en Dr. Koos Landwehrpark zijn parels. Ontdek deze drie heemparken tijdens een wandeling van een uur. 

Extra weetje: Amstelveen is officieel eigenaar van het Amsterdamse Bos. Een walhalla voor de natuurliefhebber en een extra reden om ‘de stad van de parken’ te mogen heten. Het Amsterdamse Bos is ook nog eens drie keer groter dan Central Park in New York. 

3. Amstelveen heeft een bierbrouwerij in een kerk

De bierbrouwerijen poppen de laatste jaren de grond uit, maar deze bierbrouwerij in Amstelveen is in een uniek jasje gestoken. Daar waar het altaar stond, staan nu acht bierfusten van de Naeckte Brouwers en daar waar de knielbankjes stonden, is nu een gezellige jaren ’60 huiskamer met een 21 taps tellende drankorgel. ANNA Amstelveen heeft de Annakerk omgetoverd tot een hippe hotspot in Amstelveen. Het is een ontmoetingsplek met een proeflokaal, restaurant, events, muziek en tentoonstellingen. 

Even terug naar het bier en het proeflokaal, want Naeckte Brouwers doet het goed. Met goed bedoelen we award winnend goed. In 2019 wonnen zij twee prijzen tijdens de Dutch Beer Challenge: een gouden medaille voor hun bier Feeks in de categorie licht blond en een zilveren medaille voor hun Naeckte Non in de categorie licht donker. Van mij winnen ze nog een extra prijs: want – ook al liggen de bieren qua smaak ver uit elkaar – het waren ook mijn favorieten.

4. Amstelveen heeft een nieuw hip hotel: Cityden The Garden

Splinternieuw kunnen we de appartementen en studio’s van Cityden The Garden noemen, want sinds februari 2019 zijn de deuren van dit hotel geopend. En, ‘it is not just a hotel’. Het interieur is hip, modern, warm en gezellig. Het ontbijt is uitgebreid en de ontbijtdame maakt graag een vers eitje voor je klaar. Het restaurant is stylish en zo is de bar. Het personeel is vriendelijk, behulpzaam en in voor een praatje. Cityden The Garden is niet zomaar een hotel, want het is volledig in balans. Heb je net als ik een voorliefde voor dé hotspots hotels, maar wel met een knus randje? Zet Cityden The Garden dan op je hotel-bucketlist. 

Wil je het schoon van Amstelveen per fiets ontdekken? Of richting onze hoofdstad fietsen? Bij Cityden The Garden huur je een fiets, waar je met gemak naar alle uithoeken fietst. 

Een ander mooi hotel is het Ammonite Hotel in Amstelveen met een perfecte ligging op de rand van Amsterdam-Zuid. Het hotel ligt ook dichtbij het Amsterdamse Bos waar je met een gehuurde Ammonite fiets kilometers kunt fietsen. De thema’s in het hotel zijn fossielen en edelstenen die je op elke etage bewondert. Voor culinaire hoogstandjes, een verrassende lunch of diner van topniveau met lokale seizoensproducten moet je in het restaurant zijn.

5. Amstelveen heeft een wijngaard

Als ik al aan een wijngaard in Nederland dacht, dan was dit ergens in het verre zuiden van Zuid-Limburg. Maar er is een wijngaard veel dichterbij huis, namelijk in Amstelveen. Wist jij dat? En wist jij dat er in Nederland meer dan honderd wijnboeren zijn en per jaar miljoenen flessen met Nederlandse wijn worden gevuld? Nederlandse wijnen worden – zeker door de Nederlanders zelf – ondergewaardeerd. 

Des te meer reden om de wijngaard in Amstelveen van Jan en Tieke te bezoeken. Vrijwilligers lopen tussen de wijnranken om de druiven te plukken, waarna elk jaar zo’n duizend liter wijn geproduceerd wordt. De Amsteltuin – zo heet de wijngaard van Jan en Tieke – won eerder bronzen plakken voor haar wijnen. Het proeven waard dus! 

6. Amstelveen’s Poel is uniek voor Stand Up Paddling

Poel’s Up is the place to be! Aan de Amstelveense Poel vind je hier namelijk een beach club, maar dan zonder beach. Wel hebben zij een buitenzwembad met uitzicht over de Poel en kan je suppen. Suppen? Ja, Stand Up Paddling. Dacht jij, wat een saaie bedoeling dat suppen? Geloof mij, ik heb nog spierpijn. Het is tof en heel rustgevend, zeker wanneer je door het Amstelveense natuurgebied paddelt. 

Wat het suppen in Amstelveen uniek maakt, is dat je via allerlei smalle watergangen tot Amsterdam en Aalsmeer kan paddelen. Op naar het Amsterdamse Bos of de Westeinderplassen! Zelf paddelde ik een rondje Poel, omdat wij op nachtexpeditie gingen. Overdag geniet je meer van alle uitzichten. 

Foto credits: Henriëtte Bokslag van Travel Around With Me

7. Amstelveen is het startpunt voor een fietstocht langs de Amstel

Pas op dat je niet al fietsend je nek verdraaid, want als je van Amstelveen naar Amsterdam fiets, fiets je niet alleen langs de Amstel. Je fietst ook langs enorm luxe huizen en boten. Spot jij de bekende Nederlanders? 

Onderweg kom je langs terrassen met uitzicht op de Amstel. Stop bijvoorbeeld voor een lunch en/of glas wijn bij Brasserie Paardenburg. Een bezienswaardigheid onderweg is de Riekermolen en het standbeeld van Rembrandt dat naast de molen siert. Rembrandt heeft namelijk vele schilderijen geschilderd aan de oever van de Amstel. 

En, wist jij dit al over Amstelveen? Voor meer tips lees je de tips van Ervaar Amstelveen.


Demi ging voor Gemeente Amstelveen naar het evenement 24H Amstelveen. Dit blog is gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen. 

Vroeger waren een reisdagboek en een fijne pen mijn twee beste vrienden op reis. Tegenwoordig is dat mijn laptop. Om de mooiste herinneringen niet te vergeten en om deze te delen met anderen. Ik heb al wat reisverhalen mogen schrijven, maar er staat nog meer op mijn bucket list, omdat de wereld zo mooi is en zoveel onontdekte plekken heeft waar ik enorm van geniet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.