Een reisverzekering is gemakkelijk af te sluiten, maar waar moet je opletten? Een reisverzekering dekt onvoorziene gebeurtenissen tijdens je vakantie, mits deze in de voorwaarden zijn opgenomen. Tegenwoordig kun je een reisverzekering eenvoudig online afsluiten. Er zijn veel aanbieders van reisverzekeringen, uiteenlopende premies en verschillende dekkingen. Er zijn veel aspecten waar je op moet letten bij het afsluiten van een reisverzekering. Lees hier acht tips voor het afsluiten van de juiste reisverzekering.
Bedenk welke risico’s je tijdens de vakantie kunt lopen en zorg er vervolgens voor dat je weet welke door de reisverzekering gedekt zijn. Je moet dus altijd de reisverzekering op je persoonlijke situatie afstemmen. In de voorwaarden van de reisverzekering staat wat er precies wel en niet door de verzekering wordt gedekt. Lees de voorwaarden dus altijd heel goed door!
Bijna iedere reisverzekering heeft ook een eigen risico. Dit is het bedrag wat je altijd eerst zelf moet betalen voordat je een uitkering krijgt. Dit verschilt per reisverzekering en verschilt vaak op per rubriek. Tevens is het belangrijk om er goed op te letten hoe je bagage en je geld verzekerd is. Dit wordt vaak tot aan een maximum bedrag verzekerd per reis of per gebeurtenis.
Voor een doorlopende reisverzekering betaal je een vaste premie per maand en ben je doorlopend verzekerd. Voor een kortlopende reisverzekering betaal je één keer een bedrag voor het aantal dagen dat je gebruik wil maken van de reisverzekering. Indien je meer dan twee weken per jaar op vakantie gaat, is het voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Bedenk dus goed hoe lang en hoe vaak je op vakantie gaat en beslis dan of een kortlopende- of doorlopende reisverzekering het beste bij je past.
Controleer altijd het aantal dagen dat je aaneengesloten op reis kan gaan. Dit verschilt per reisverzekering en gemiddeld is dit aantal ongeveer twee maanden (60 dagen). Controleer dus altijd wat er in de voorwaarden vermeld staat. Ga je over het maximaal aaneengesloten dagen heen dan kun je vaak de extra dagen bij reserveren tegen extra kosten. Maar dit moet je altijd vooraf melden bij de verzekering!
Bij de meeste reisverzekeraars kun je kiezen uit een Europa- of Werelddekking. Onder de dekking van Europa vallen ook de niet-Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee, bijvoorbeeld Turkije. Kijk dus voor je op vakantie gaat of het land van bestemming onder de Europadekking van de reisverzekering valt of niet. Hier zitten echt verschillen in per maatschappij.
Onder bagage valt de bagage, die verzekerde voor zijn persoonlijk gebruik meeneemt op reis. Wat neem je dus allemaal mee op reis? Ga van te voren goed na waar jouw reisbagage uit bestaat en welke waarde de spullen hebben. Onthoudt dat de reisverzekering dagwaarde van spullen uitbetaald en dat dit bedrag vaak een maximum uitkering per reis/per gebeurtenis heeft. Dit bedrag is terug te vinden in het dekkingsoverzicht. Let op dat je bij verlies, diefstal of vermissing je verplicht bent om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de plaatselijke politie. En het proces-verbaal moet je inleveren bij de verzekeringsmaatschappij.
Ga je gevaarlijke sporten beoefenen op je vakantie? Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld wintersport, bergbeklimmen of abseilen. Hiervoor zul je (vaak) een aanvullende module moeten afsluiten. Er bestaan ook uitsluitingen ten aanzien van gevaarlijke sporten en deze staan in de voorwaarden beschreven.
Een basiszorgverzekering vergoedt in het buitenland alleen het maximale geldende tarief voor wat eenzelfde ingreep in Nederland zou kosten. In een aantal landen is zorg duurder dan in Nederland en zal je het verschil moeten bijbetalen, bijvoorbeeld in Amerika. Om dit verschil te dekken is het belangrijk om een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten.
Kortom een reisverzekering is een persoonlijke keuze, waarbij je van te voren goed naar de polisvoorwaarden moet kijken. Dit kan teleurstellingen voorkomen!