Tijdens mijn bezoek in Nepal zag ik dat dit prachtige berggebied ook negatieve gevolgen met zich mee kan brengen, namelijk de aardbeving van 7 maanden geleden. Het land is hier door overvallen, heftig en ingrijpend voor velen. Een half jaar na de aardbeving is iedereen nog druk bezig met het herbouwen van de huizen en de infrastructuur, maar laten we niet vergeten de mensen te “herstellen”. Daarom zet ik me 2 weken in bij de vrijwilligersorganisatie Nepal Healthcare Equipment Development Foundation (NHEDF). De organisatie helpt de mensen die getroffen zijn door de aardbeving. Hier worden ongeveer 20 mensen opgevangen om hun zo de verzorging te kunnen bieden die ze nodig hebben. De organisatie heeft een prijs gewonnen voor de beste vrijwilligersorganisatie na de aardbeving in Nepal. Dit komt vooral door hun visie: kwaliteit bieden in opvang en zorg, zich niet te richten op de kwantiteit in opvang. Tijdens mijn werkzaamheden voor de organisatie heb ik mij voornamelijk bezig gehouden met het behandelen van de patiënten. Zeven maanden na de aardbeving zijn de wonden letterlijk en figuurlijk nog niet geheeld. Naast de emotionele verwerking heeft men hier te maken met pijnlijke wonden, littekens, geamputeerde ledermaten en botbreuken. Helaas kan het ziekenhuis hier weinig voor de mensen betekenen, men is aangewezen op vrijwilligersorganisaties. Tot overmaat van ramp heerst er bij de grens met India de laatste drie maanden ook nog een crisis. Hier lijdt de gezondheidszorg erg onder. Er worden veel operaties geannuleerd door een gebrek aan materialen en medicijnen. Maar ook brandstof, water en elektriciteit is slecht te verkrijgen in heel Nepal.
Tijdens het maken van een reis zijn velen op zoek naar een ervaring met de lokale bevolking, toch de beste manier om kennis te maken met het land, de cultuur en de manier van leven. Dit kan je vooral ervaren door bij families te verblijven. Zelf verblijf ik hier in het Sanu house. De familie bestaat uit ouders, grootouders en kinderen en ze doen hun best om je de beste tijd te geven in Nepal. Ik verblijf hier samen met een kunstenaar uit India. Poornima probeert met haar projecten de gezondheidszorg te linken met kunst, ook wel kunsttherapie genoemd. Er zijn nog maar weinig projecten die zich bezig houden met de combinatie van kunst en gezondheid. Door het geven van workshops hoopt ze de verwerking van de aardbeving een stukje te stimuleren. Poornima werkt voor de vrijwilligersorganisatie Aarogyaseva. De organisatie zet zich in voor de verbetering van de gezondheidszorg door middel van verschillende projecten, onder andere hier in Nepal.
Maar naast een steentje bij te dragen aan de gezondheidszorg in Nepal, zal ik ook de schitterende natuur gaan ontdekken in Nepal. Momenteel is het winter in Nepal en is de temperatuur een stuk gedaald. Voor vele reizigers kan dit een reden zijn om niet af te reizen naar Nepal, maar deze tijd van het jaar biedt wel een spectaculair uitzicht op de bergtoppen. Na de aardbeving is de stroom toeristen richting Nepal erg gedaald. Zonde, het land heeft zoveel moois te bieden! Voor meer informatie over het projecten Aarogyaseva.
Dit artikel is geschreven door gastblogger Annelies Herikhuisen. Annelies komt uit Den Haag en heeft een passie voor Azië. Haar stage in de gezondheidszorg in India gaf haar de inspiratie om vrijwilligerswerk te doen. In Nederland houdt zij zich bezig met de studie tot huidtherapeut aan de Haagse hogeschool. In de toekomst wil ze nog meer van de wereld ontdekken en haar passie voor reizen en de internationale gezondheidszorg verder ontwikkelen.