Vive Le Voyage

Cuba – Zoveel meer dan old timers

Waar denk jij aan als je aan Cuba denkt?
Als ik aan Cuba dacht kwam ik niet veel verder dan communisme, old timers en rum. Het land bleek echter zoveel meer te bieden te hebben.

Natuur

De natuur in Cuba is overweldigend! Door het lange regenseizoen, van juni t/m december, is de vegetatie daar schitterend en groen.

Ten westen van Santiago de Cuba ligt het berg gebied Sierra Maestra. Vrij vertaald de bergketen van de leraar. De bergen danken hun naam aan de periode dat Fidel Castro en zijn troepen zich hier schuil hielden. De paden en kampementen die zij gebruikten voor en tijdens de revolutie zijn nog steeds te bezichtigen en soms zelfs nog in gebruik.

Maar naast de historische waarde die dit gebied kent is het een wonder schoon gebied. De bergen zijn erg indrukwekkend, de vegetatie groen en zitten vol mooie en zeldzame dieren en planten. Een ware aanrader!
P1000427

Om nooit te vergeten!
In de provincie van Cienfuegos vind je nog een prachtig natuur gebied genaamd Topes de Collantes. Hier kun je mooie natuurwandeling maken in het regenwoud (een beschermd gebied en national park). Hou je wel van wat avontuur dan kan ik je zeker aanraden de Ramo-Tour te doen. Je gaat dan met een gids 5 KM door het regenwoud lopen, waarvan 1 KM door het water. Dit betekent door de beekje wandelen en klimmen en glijden/springen van watervallen.

DSC_9313

Strand

Cuba is een eiland met aan de ene kant de Caribische zee en aan de andere kant de Atlantische oceaan. Het kiezen van je strand hangt wel van het type zee af dat je wilt.

De Caribische zee is zouter, warmer en herbergt meer kleurrijke vissen en koraal.
De Atlantische ocean is minder zout, kouder en wat saaier.DSC00669

Voor de snorkel en natuur fan zou ik willen aanraden je strand bezoek te plannen in/rondom de Varkensbaai. De Varkensbaai (in het Spaans: Bahia de (los) Cochinos) is een baai die zich bevindt aan de zuidkust van het eiland Cuba in de provincie Matanzas. De baai heeft de vorm van een grote onregelmatige gevormde kustinham. Zij wordt ten westen begrensd door het Peninsula de Zapata, een uitgestrekt moeras- en mangrovengebied, en ten oosten door het achterland van het Giron-strand (Playa Giron) waar zich vele kleine landbouwgemeenschappen bevinden.

Historie & Cultuur

De reden waarom vele nu hun reis naar Cuba plannen is vanwege de historie en cultuur van het land. De angst is dat wanneer de banden met Amerika aan worden gehaald en de grenzen open gaan het land zoals hij nu is zal verdwijnen voor een groot deel.
Of dit gaat gebeuren of niet dat durf ik niet te voorspellen. Wel weet ik dat het doodzonde zou zijn als die zou verdwijnen. Het land ademt historie, zit bomvol prachtige verhalen en mensen, met een mooie en unieke cultuur. Het is een land om je te verwonderen.

Must sees

 1. Santa Clara
  Naast dat het een leuk stadjes is om door heen te lopen is Santa Clara voornamelijk het bezoeken waard vanwege de belangrijke geschiedenis van de stad.In de laatste decemberdagen van 1958 vochten de Revolutionaire Troepen van Che Guevara hier een beslissende slag uit met de manschappen van dictator Fulgencio Batista, die een gepantserde trein (Tren Blindado) naar Santa Clara had gestuurd om zijn troepen te ondersteunen. De trein werd nabij het station van Santa Clara met een bulldozer tot staan gebracht, de lading wapens kwam in handen van El Che en zijn mannen, en de overwinning van de Revolutie was een feit.De twee voornaamste bezienswaardigheden in Santa Clara zijn dan ook het monument van de Tren Blindado en het mausoleum van Che Guevara.
  collage santa clara
 2. Trinidad
  Deze prachtige staat in midden Cuba staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
  De stad heeft zijn 16e eeuwse Spaanse look en feel goed weten te waarborgen. Het pittoreske centrum met de kerk van Sint Franciscus, rond de Plaza Mayor, het Palacio Cantero en het Palacio Brunet zijn de hoogtepunten.Vooral de tientallen originele huizen met typische smeedwerken raampartijen, zijn opmerkelijk. collage Trinidad
  Welke kroeg je ook bezoekt, er staat een live bandje te spelen. En ook de plaatselijke cocktail is een aanrader! Natuurlijk met rum ;-)
 3. Havana
  Niet op 1, omdat over deze stad het meeste gesproken wordt en ik hem persoonlijk niet de mooiste vind. Maar uiteraard mag je een bezoek aan La Habana (op zijn Cubaans) niet overslaan.
  collage Cuba
  Havana is de levendige hoofdstad van Cuba. De stad ademt historie en herbergt een hoop oude gebouwen en monumenten.Havana is in drie wijken te verdelen: Havana Vieja (Oud-Havana), Centro Havana en Vedado. Havana Vieja is de oudste wijk vol historische bezienswaardigheden en dus the place to be/visit! Het lijkt alsof de tijd er stil is blijven staan. Centro Havana is een wijk met gebouwen uit verschillende tijden in verscheidene bouwstijlen. En lekker shoppen kan natuurlijk ook.De stad is zoals je hem verwacht en kent uit de verhalen. Vol historie, verhalen, leven, prachtige gebouwen en natuurlijk de old timers!

Natuurlijk zijn er nog meer mooie steden en gebieden in Cuba die het bezoeken meer dan waard zijn. Maar als je beperkte tijd of zin hebt dan zijn de drie bovenstaande steden wel de gene die je in ieder geval gezien moet hebben. 

Muziek

Muziek speelt in Cuba een zeer belangrijke rol. Overal waar je komt spelen ze muziek en wordt er gedanst. Het zijn heerlijke swingende nummers die we allemaal wel kennen dankzij de Bueno Vista Social Club.

Hoewel een aantal leden hiervan helaas niet meer in leven zijn, doen de andere oudere heren nog elke avond een optreden in Havana! Ik zou je willen aanraden deze show te bekijken en lekker mee te dansen!
DSC_8839

De wereld ontdekken is het mooiste dat er is. Er zijn zoveel bijzondere plekken, culturen en mensen in de wereld, die verrijken je leven. Je maakt mij het meest gelukkig als ik de natuur in mag, dit geeft rust en energie. Ik kan mij blijven verwonderen over de schoonheid van de wereld. Midden en Zuid Amerika zijn bij mij favoriet, maar ook Europa en zelfs Nederland kunnen mij boeien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.