Ik heb een tijd gewerkt als online marketeer bij de city marketing organisatie van Utrecht. Utrecht is een prachtige stad, waar ik van hou! Toen ik echter IJsselstein ging herontdekken, kwam ik er achter dat de steden veel met elkaar gemeen hebben. Een citytrip naar Utrecht is een dikke tip, maar neem dan ook even de afslag, tram, taxi, of bus naar IJsselstein. Verkozen tot mooiste vestingstad van Nederland!
Ik beschrijf mijn (her)ontdekkingstocht van IJsselstein op www.thuisinijsselstein.nl, maar ik dacht dit is ook een leuke blog om hier te delen!
!! Als toelichting, ‘Liefs uit’ is de Vive le Voyage formule en biedt vele leuke blogs over Nederlandse steden. In IJsselstein hebben wij echter een blog genaamd Liefs uit IJsselstein: Een blog met belevenissen en foto’s. Door een roze bril waar het kan en een scherpe pen waar het moet. Maar altijd met positieve intenties. En ook: met andere verhalen.
Ik heb eens even gekeken naar de top 10 tips in Utrecht en ontdekte dat IJsselstein ook soortgelijke prachtige must sees heeft, maar dan in het klein.
De IJsselsteinse Idylle is een plek waar wilde planten en bloemen groeien. Vlinders en bijen hebben bloemen nodig om nectar en stuifmeel te kunnen vinden en daarmee te overleven. Helaas zijn er steeds minder plekken met bloemen te vinden door alle bebouwing. Dankzij Idylle is hier verandering in gebracht. De Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenhoudersvereniging leggen samen met veel vrijwilligers idylles aan voor meer kleur in het landschap. Grote bloemrijke plekken in de stad, het buitengebied of langs sloten of wegen. Heerlijke plekken om te wandelen en te genieten.
Of bezoek een van de vele eetbare tuinen in IJsselstein.
IJsselstein is een schitterende historische stad en al meer dan 700 jaar oud. Vanouds is het een vestingstadje en daar zijn nog veel elementen van terug te zien. Bekijk de stad vanuit een ander perspectief tijdens een vaartocht door de grachten. De vaarroute voert je door de vestinggrachten, langs onder meer een 14e eeuwse kerk, 15e eeuwse stadsmuur, 16e eeuwse kasteeltoren, 17e eeuwse poortwachters woning, 18e eeuwse korenmolen en de 19e eeuwse basiliek. Of volg de gracht tijdens een wandeling. Hoe dan ook beloofd het een mooi perspectief te bieden.
Het stadscentrum van IJsselstein staat onder de locals bekend als ‘Het Stadje’. Een mooi, knus, en gezellig centrum met een veelzijdig aanbod aan horeca en winkels. Het stadje bruist ook echt! Zo hebben we elke vrijdag een markt, een hele straat vol met leuke discotheken en kroegjes (voorstraat), is er tijdens feestdagen altijd een hoop te zien en doen in het centrum en wat denk je van carnaval? Het wordt niet voor niets klein Brabant genoemd! Bekijk hier alle evenementen die plaatsvinden in en om het stadje.
Een prachtige kerk! Echt een aanrader om eens te bekijken, te klimmen naar de top en als je op tijd bent kun je de ooievaar nog zien op zijn nest.
Informatie van Uit in IJsselstein:
Deze laat-gotische kerk is rond 1307 gebouwd en heeft een pseudo-basilikaal schip met een kooromgang. Begin 14e eeuw kreeg Gijsbrecht van Amstel, de eerste Heer van IJsselstein, van de bisschop toestemming, dichtbij zijn kasteel een kerk te bouwen. Deze kerk werd in 1310 gewijd aan Sint Nicolaas. De Sint Nicolaaskerk was naast het kasteel het belangrijkste gebouw van de stad. Hoogtepunt van de bouw was de kerktoren in 1532. Deze beroemde, door de Italiaanse bouwmeester Alessandro Pasqualini ontworpen toren is het oudste gebouw in renaissancestijl in Nederland.Bekijk alle evenementen rondom en in de kerk.
Museum IJsselstein is een klein, maar erg leuk museum om te bezoeken. Sowieso wil ik iedereen aanraden die in IJsselstein woont om de historie van je eigen stad eens te ontdekken in de vaste expositie in MIJ. Daarnaast hebben ze wisselende exposities die vaak ook erg mooi zijn om te bekijken. Momenteel is de expositie ‘Aanstormend talent in MIJ‘ te zien. Een schitterende verzameling van kunstwerken van jonge kunstenaars.
Daarnaast hebben we ook het Zendermuseum. Iedereen kan regelmatig genieten van uitgezonden beelden en geluiden van radio- en televisieprogramma’s. Hoe zit dat nu met de apparatuur die gebruikt is en wordt voor het uitzenden? Dit kunt u zien in het Omroep Zendermuseum.
Traditioneel zal de Historische Kring IJsselstein ook dit jaar weer 4 woensdagavonden vullen met een historische stadswandeling. Bij deze wandeling wordt onderweg verteld over het ontstaan van IJsselstein, de roerige geschiedenis van de stad, informatie over monumenten etc. Super om een keer mee te lopen. Deelname is gratis.
Een prachtig klein natuurgebied om te wandelen, te relaxen en zeker ook voor de vogelspotters! Helaas ietwat omstreden.
Of de put van Weber nu bij Nieuwegein of IJsselstein hoorde is volgens mij nog altijd een discussie. Dit omdat het bedoeld was als een recreatieplas, maar zwemmen wil ik je niet aanraden hier te doen i.v.m. met het bouwpuin en chemische afval dat er gevonden is in de grond. Lange tijd is het de ‘put van Weber’ geweest, een dumpplek voor afval. Toen men jaren later de Nedereindseplas aanlegde kwam dit uiteindelijk aan het oppervlak, letterlijk. Erg jammer anders was het een nog toffere plek geweest. Niet zwemmen dus, maar wel heerlijk om te wandelen en te genieten van de flora en fauna. Of lekker van de berg af skiën? Kan ook hier :-)
Staande op de zuidhoek van de vestingmuur van het oude IJsselstein karakteriseert het silhouet van de stenen stellingkorenmolen ‘De Windotter’ samen met die van de beide kerken het beeld van de vestingstad. De schitterende molen in nog in werking, dus ga er gerust eens een kijkje nemen. De molenaar is zeer vriendelijk en laat je graag van alles zien. Vergeet dan niet naar huis te gaan met een product van de molen. Pannenkoekenmix, jammie!
Marnemoende is de jachthaven in IJsselstein, gesitueerd op de Noord-IJsseldijk. Het is tevens een top locatie als je aan het water wil genieten van de zon met een wijntje en heerlijk eten. Maar ook als je een boot/kano, een locatie voor een feest of een accommodatie met vele verschillende en unieke overnachtingsmogelijkheden wilt huren. Ik vind het echt de zomer stek van IJsselstein! Bootje huren voor een dag en dan slapen op een Kampeervlot in de IJssel is toch geniaal?!
De grootste kerstboom van de wereld staat in IJsselstein. Nee, niet Lopik, IJsselstein! Dit probeert Lopik wel te claimen, maar hij is toch echt IJsselsteins trots. Elk jaar spant het er om of er wel genoeg financiële middelen zijn om de lichtjes in de Gerbrandytoren te laten schijnen, maar afgelopen jaar is het weer gelukt. Zeker vier kilometer aan bevestigingskabel en nog eens vier kilometer voedingskabel moet er aan een stalen ophangconstructie geïnstalleerd worden, maar dan heb je een prachtige verlichtte boom, die al van verre kunt zien.