Nicosia, ook wel Lefkosia, is de hoofdstad van Cyprus. Geografisch gezien ligt Nicosia in het noorden van Cyprus. Politiek gezien, in het midden van het land. De hoofdstad ligt namelijk precies op de grens die het land in tweeën deelt. Ook wel de VN- buffer zone genoemd. Dit maakt Nicosia de enige hoofdstad ter wereld die door een VN buffer zone in tweeën wordt gedeeld. Opmerkelijk is dat je pas sinds april 2008 van het ene naar het andere deel van de stad kunt lopen. Een unieke ervaring die moeilijk te beschrijven is en je zelf moet ervaren.
Het maakt niet uit wat je bezoekt op Cyprus, vaak zul je in aanraking komen met de geschiedenis van het eiland. Wellicht interessant om je even kort te informeren waarom het eiland precies geworden is zoals het nu is en waarom dat Nicosia zo uniek maakt. Want waarom is het eiland van de liefde verdeeld in een Turks en een Grieks deel? Het gedeeld bestuur is tot stand gekomen nadat verschillende volken Cyprus hebben bezet. Een lange tijd voelden verschillende bevolkingsgroepen van Cyprus zich in de minderheid of hadden zij het idee dat andere bevolkingsgroepen werden voorgetrokken. De meeste inwoners van het eiland zijn namelijk Grieks. Dit leidde in 1821 tot een periode met opstanden en geweld tussen de Grieken en de Turken. Toen Cyprus rond 1960 weer een zelfstandig land werd, nadat het ook tijdens de wereldoorlogen bezet was geweest door Groot-Brittannië, maakten Turkije, Griekenland en Groot-Brittannië verschillende afspraken over het bestuur van het land. Na een aantal conflicten ontstonden er echter toch nog verschillende geweldsuitbarstingen die er voor zorgden dat de Turken in 1974 uiteindelijk het noordelijke deel van het eiland bezetten. Dit noordelijke deel wordt tot op de dag van vandaag alleen door Turkije zelf herkend als zelfstandige staat. Verschillende volksverhuizingen vonden plaats. Zo wilden de Griekse inwoners die in het noorden van Cyprus woonden daar niet meer langer wonen. Belangrijk om te weten is dat de geschiedenis een gevoelig onderwerp is onder te bevolking. Probeer dit onderwerp te mijden.
Wie nu denkt dat er in Nicosia niet veel interessants te beleven is heeft het mis. Nicosia is namelijk niet de stad die je op een foto gezet moet hebben, maar juist een stad die je echt zelf moet ervaren. Het opmerkelijkste aan de hoofdstad is namelijk de Ledra street. Dit is de straat die pas sinds 2008 ‘open’ is gesteld en waar je van het Turkse naar het Griekse deel van de hoofdstad kunt lopen, of andersom. Dat je jouw paspoort of ID kaart moet laten zien bij de douane, om in het andere deel van de stad te kunnen komen is vreem maar zeker een unieke ervaring. Ook is het apart en interessant om de verschillen te ontdekken als je de grens bent ‘overgestoken’. Van het traditionele noordelijk deel, met voornamelijk Turkse souvenirkraampjes, naar het zuidelijk deel waar de westerse winkelketens als het ware op je worden afgeworpen. McDonald’s en Starbucks zijn de merken die je meteen opvallen. In de Ledra street kan je goed winkelen, je hebt bij deze bijzondere manier van winkelen zelfs de keuze uit Griekse en Turkse artikelen. En dat in één straat. Nicosia staat vooral bekend om haar oudheid en geschiedenis, een tweetal gebouwen die je zeker moet bezoeken zijn:
Of eigenlijk de Sint Sophia Kathedraal. Deze kathedraal is namelijk volledig omgetoverd tot moskee. Bijzonder is om te zien hoe de bevolking invulling geeft aan deze gebouwen. En hoe ze dat hebben gedaan.
Dit was vroeger de grootste Karavanserai van Cyprus. Een soort overnachtingsplek voor karavanen, ook wel handelsreizigers. Op de binnenplaats bevindt zich een moskee en het gebouw zelf biedt nu onderdak voor verschillende winkeltjes en eetgelegenheden. Heerlijk om in de zon, of schaduw, een lekker drankje te doen in deze bijzondere omgeving.