Vive Le Voyage

Puglia: Onbekend stukje Italië blijkt een must visit voor Foodies!

Op uitnodiging van Transavia vloog ik tijdens het Paasweekend een aantal dagen naar Bari, hoofdstad van de provincie Puglia in Italië. De luchtvaartmaatschappij opende onlangs een rechtstreekse vlucht naar het Zuid Italiaanse kuststadje vanuit Amsterdam, en wilde onze redactie graag laten kennismaken met de nog relatief onontdekte regio, en dat lieten we ons natuurlijk geen twee keer vragen! Want wat blijkt? Puglia blijkt een culinair paradijs voor foodies!

Bij aankomst blijkt al gauw dat Bari geen klein dorp is. Er is een levendig en modern stadscentrum waar naar hartelust geshopt kan worden bij alle bekende winkelketens. Ondertussen kijk je je ogen uit, want de stad staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur en prachtige klassieke gebouwen. Maar er is ook een oud stadscentrum, waar we onder meer de San Nicola Basilica bezoeken. Beroemd vanwege de crypte waar Sint Nicolaas zou zijn begraven.

Osteria

Ons hotel bevindt zich verder landinwaarts, vlakbij de gemeente Fasano. Masseria Montenapoleone is een oude boerderij die door een lokale familie de afgelopen jaren in ere is herstelt en ingericht als kleinschalig hotel. Er zijn maar 15 kamers, die elk zijn unieke eigenschappen hebben. In het restaurant krijgen we ’s avonds een pastaworkshop waar zoon Giuliano ons vertelt dat alle producten die we vanavond zullen gaan eten door de boeren op de Masseria zelf worden verbouwd.


Net zoals in andere gebieden in Italië hechten de Puglianen erg aan de lokale en biologische productie van hun waren. Bijna elke Italiaan die we tegenkomen tijdens ons bezoek vertelt ons dat hij ‘nog nooit in zijn leven een fles olijfolie heeft hoeven kopen’. Wanneer je zelf geen olijven verbouwd, is er immers altijd wel een familielid of kennis die de olie produceert.

Op dag 2 is het tijd om de regio Puglia verder te gaan ontdekken. Dat doen we in stijl, want ’s ochtends staat er een hele rij Italiaanse oldtimers klaar om ons die dag te vervoeren. De PAC is een lokale automobielclub, waar liefhebbers van oude Alfa’s en Fiat’s samenkomen om hun liefde voor de oude klassiekers te delen en de autootjes zo goed mogelijk te onderhouden. Toeristen kunnen de auto’s huren tijdens hun verblijf in Puglia, en een stijlvollere escort kunnen we ons niet wensen in deze regio!

Tijdens onze rondrit bezoeken we diverse dorpjes die stuk voor stuk bijzondere verhalen herbergen. In het schitterede Polignano a Mare treffen we bijvoorbeeld het standbeeld van Domenico Modugno, schrijver van de wereldhit ‘Volare’, tegen een indrukwekkende achtergrond van het dorp dat min of meer op een klif in de zee ligt.

Polignano

Omdat ons bezoek tijdens de Paasdagen valt, valt regelmatig op hoe zeer de Zuid-Italianen nog met hun religie bezig zijn. In elk dorpje treffen we volle kerkzalen aan – het is Goede Vrijdag – en tijdens de lunch bij Osterio del Coco Pazzo in Martina Franca krijgen we bij hoge uitzondering vlees geserveerd, iets wat eigenlijk not-done is op deze heilige dag. Het geeft ons echter ook de kans een selectie aan bijzondere Paasspecialiteiten te proeven waar deze regio bekend om staat, zoals Capocollo (een heerlijke gerookte ham), Bagre (een dure vissoort), Fave (tuinbonenpuree) en uiteraard Polenta.Dat de Italianen van veel en lekker eten houden is voor niemand een verrassing, maar de Puglianen lijken het tot hun levenswerk te maken om ons nergens hongerig te laten vertrekken. Dat begint ’s ochtends al met een sterk bakje espresso in de beste koffiezaak uit de regio, Cafe Mokadoro inCisternino, waar we behalve koffie uiteraard ook de nodige pasticceria (koekjes en klein gebak) toegestopt krijgen.

Food

In Ceglie Messapica is onlangs zelfs een gerenomeerde kookschool geopend door een selectie sterrenchefs, waarvoor inmiddels al meer dan 6000 aanmeldingen zijn binnengekomen. Om de hoek proeven we een heerlijke selectie van enorm oude vintage wijnen bij een van de beste restaurants in de regio, Cibus. Tijdens onze terugrit naar Fasano paseren we Ostuni, ‘De Witte Stad’, een eeuwenoud dorp dat omringt wordt door olijfgaarden en dan ook bekend is om zijn olijfolie.

Voor het tijd is om terug te vliegen naar Amsterdam hebben we op de laatste dag nog één hoogtepunt op de agenda staan: Een bezoek aan Alberobello, een relatief toeristisch dorp dat bekend is om zijn witte huisjes met een puntdakje: De Trulli. Je ziet de huisjes onderweg overal, maar nergens staan er zoveel bij elkaar als in Alberobello. Hoe de trulli ooit hun intrede hebben gedaan in het Zuid-Italiaanse landschap is onduidelijk, maar vermoed wordt dat de Moren de boerenschuurtjes ooit voor het eerst zijn gaan bouwen in de regio. Tegenwoordig worden ze vaak omgebouwd tot vakantiehuisje, en kun je er eentje huren tijdens je verblijf aan Puglia.

Alberobello

Vanuit Bari vliegen we die middag weer terug naar Nederland, maar niet voordat we onze reis culinair hebben afgesloten bij Eataly, een mega-foodmarkt vol Italiaanse delicatessen. Behalve een uitgebreide selectie wijnen, kazen, pasta en lokale zoetigheden om mee naar huis te nemen, heeft de megawinkel, waarvan er inmiddels al 9 in heel Italië zijn, ook een selectie restaurants waar je lekker kunt lunchen of dineren.

En dan is het echt tijd om afscheid te nemen van de hartelijke gastvrijheid in Zuid-Italië. Alhoewel de regio qua schoonheid wellicht iets inlevert op bijvoorbeeld het veel bekendere Toscane en Umbrië, moet gezegd worden dat het hier duidelijk een stuk minder platgelopen is, en de lokale bevolking kosten nog moeite spaart om het je tijdens je verblijf naar de zin te maken. De ideale plek voor een korte vakantie dus, want nu ben je er vanuit Amsterdam in slechts 2 uurtjes.

Marjolijn (1981) is internetondernemer en woont in Amsterdam. Ze is mede-eigenaar van startup Foodzy en online uitgeverij OKGO en blogt daarnaast voor sites zoals Dutchcowgirls en Numrush. Op Vive Le Voyage bericht ze vooral over haar lievelingslanden Italië, Ierland en Schotland, de lekkerste food adresjes over de hele wereld, handige travel apps en schitterende reisaccommodaties.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.