Vive Le Voyage

Vier-stedentrip in Nederland

Misschien dat je op zoek was naar een weekendje Parijs, Londen of Rome, maar heb je eigenlijk wel eens nagedacht om gewoon in Nederland een aantal steden te bezoeken? Natuurlijk is dat niet helemaal hetzelfde, maar Nederland barst van culturele steden met prachtige historische bezienswaardigheden en originele activiteiten. En dat gewoon dicht bij huis! Met dit blog wil ik je kennis laten maken met verschillende, niet zo voor de hand liggende, steden die je met elkaar zou kunnen combineren. Een stedentrip in eigen land dus! Hieronder heb ik de eerste vier (in volgorde) op een rijtje gezet.

Middelburg

Met nog geen 50.000 inwoners is Middelburg een van de kleinere grote steden van Nederland, als je me nog kunt volgen. De stad is de hoofdstad van de provincie Zeeland en heeft een historische stadskern. Ten tijde van de VOC was Middelburg, na Amsterdam, namelijk de belangrijkste stad van Nederland. Middelburg kent gezellige straatjes (zoals het Kuiperspoort straatje), cafeetjes, historische pleintjes, boetiekjes, kunsthandels maar ook de wat grotere winkelketens zijn er gevestigd. Middelburg wordt ook wel monumentenstad genoemd. Je vindt er zeker duizend grote en kleine monumenten. Zo is er de Abdij, het indrukwekkende stadhuis, de oude Lange Jan kerk en zijn er ook prachtige pakhuizen die je stuk voor stuk het verleden van de stad laten proeven. En over proeven gesproken, proef in Middelburg de heerlijkste specialiteiten zoals oesters, lamsoor en kreeft. Er worden door de stad zelfs culturele wandelingen georganiseerd. Naast het eten is Middelburg erg in trek bij shoppers en hoewel de stad geen kustplaats is, de zee is natuurlijk niet al te ver weg om even lekker uit te kunnen waaien.

Breda

De prachtige oude binnenstad is iets waar Breda echt in uitblinkt. Alles in de stad ademt als het ware de Brabantse gezelligheid, een authentieke sfeer die je niet zomaar in elke stad voelt. Naast het bourgondische eten en drinken dat je er kunt proeven op een ontspannen terrasje op bijvoorbeelde de Grote Markt kun je je er ook heerlijk winkelen. Leuke winkelstraten zijn de Veemarktstraat, Nieuwe Ginnekenstraat of de wijk het Ginneken. In deze straten vind je de leukste boetiekjes, maar ook leuke koffiebars en restaurants. De 4 gezelligste Cafés heeft Anne-Floor voor je uitgezocht.
Maar als je liever wilt ontspannen, ga dan picknicken in stadspark Valkenberg of maak een boottochtje over de Singels van de stad en geniet van de natuur. Ook kun je de culturele eigenschappen van Breda ontdekken door de verschillende musea zoals bijvoorbeeld het MOTI te bezoeken. Of natuurlijk de Grote Kerk, die je niet ontgaan kan zijn. Voor nog meer inspiratie lees: Liefs uit Breda.Dordrecht

Ook Dordrecht is een stad die rijk is aan historie, de stad wordt namelijk door velen gezien als de oudste stad van Holland en kreeg in 1220 haar stadsrechten. Bezienswaardigheden die je in Dordrecht kunt vinden zijn als eerst de Grote kerk, met zijn onvoltooide toren. De binnenhavens die je in kunt lopen, en waarvan er één wordt overkruist door het Scheffersplein en het stadhuis. Aan dit plein bevinden zich verschillende uitgaansgelegenheden en in de zomermaanden kun je hier heerlijk genieten op een terrasje. Loop langs de oude havens en bewonder de historische koopmanshuizen waarvan 50 een typisch Dordtse gevel hebben. Of ontspan je even in het Nationaal Park de Biesbosch, en laat de hektiek van de randstad even van je afglijden. Nabij Dordrecht ligt ook het plaatje Kinderdijk (valt onder werelderfgoed) dat vanaf het centrum van Dordrecht met de Waterbus prima te bereiken is.

Amersfoort

Prachtige geveltjes, grachten en historische bouwwerken. Als je door het centrum van Amersfoort loopt dan reis je als het ware terug in de tijd. In het centrum van de stad kom je onder andere de Sint Jan-toren tegen, de kerk waarvan men zegt dat deze op het middelste punt van Nederland staat. Met haar 98 meter hoogte is de Sint Jan-toren de op twee na hoogste kerktoren van Nederland. Bezoek de koppelpoort, vaar over de grachtjes, beklim de Onze Lieve Vrouwetoren of neem een rondleiding door Paleis Soestdijk. Naast het oude stadsgedeelte, dat erg goed bewaard is gebleven, is er ook een nieuw stadsdeel van Amersfoort. In het nieuwe stadsdeel zie je de creativiteit van de stad erg naar voren komen. Ga aapjes kijken in de Amersfoortse Dierentuin of ga languit op het stadsstrand liggen. Genoeg om te doen dus.

Student toerisme aan de NHTV in Breda. Mensen inspireren met de mooiste onbekende plekjes op de wereld. Niet volgen, maar ontdekken. De wereld is mooi, het leven is kort. Let's go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.