In Thailand is deze week een walvis overleden na het doorslikken van 80 plastic zakken. Plastic afval is voor niemand gezond. Helaas krijgen ook wij mensen regelmatig plastic binnen. Zo bevat onder andere veel vis microdeeltjes plastic, die vissen binnenkrijgen via de plasticsoep. Doen we niets, dan bevatten onze oceanen in 2050 straks meer plastic dan vis.
Plastic afval is dus een groot probleem, maar al heel makkelijk kun je iets doen om je plasticverbruik te verminderen. Juist op reis. Met deze vijf tips gebruik je vrijwel geen plastic tijdens het reizen.
Leestip: vier tips om de wereld te bedanken voor je reis in het teken van Purpose Travel.
Tijd voor actie! De projecten om de groeiende hoop plastic afval tegen te gaan, en ons plastic verbruik te verminderen, schieten als paddenstoelen uit de grond. National Geographic startte de Plastic Plegde en roept mensen op minder plastic te gebruiken, de Europese Commisie presenteerde recent een ambitieus voorstel tegen plastic, en reisorganisatie Better Places maakte deze week haar missie bekend om eind 2019 al haar klanten plasticvrij op reis te laten gaan. Mooi nieuws voor World Oceans Day! Maar ook jij als individu draagt gemakkelijk een steentje bij tegen plasticsoep.
Simpele tip nummer één: neem je eigen hervulbare waterfles mee op reis. Dit scheelt je al snel twee plastic waterflesjes per dag. Beter voor je portemonnee én voor het milieu. En wist je dat je in veel andere landen ook gewoon het water uit de kraan kunt drinken? Check isthewatersafetodrink.com.
Twijfel je of je kraanwater kunt drinken of weet je dat het water niet drinkbaar is? Dan is een Lifestraw de oplossing. Met deze waterfilter filter je tot wel 1.000 liter water en drink je dus overal het water uit de kraan (of zelfs een beekje…). Peru, Bali of Tanzania? Plastic flesjes water kopen is wereldwijd voortaan verleden tijd.
In Nederland zijn de plastic tasjes sinds 2016 afgeschaft, maar in veel andere landen is dit nog niet het geval. Doe je boodschappen in het buitenland, dan krijg je niet zelden je boodschappen in meerdere plastic tasjes mee. Wil je minder plastic verbruiken? Neem dan je eigen – linnen of katoenen – boodschappentas mee op reis.
Je staat er bijna niet bij stil, maar hoeveel rietjes verbruik je tijdens het reizen? Zeker weten een stuk meer dan thuis. In elke smoothie, elk frisje en elke cocktail prijkt ongetwijfeld een bontgekleurd en plastic rietje. Voortaan bestel jij dus je drankje zonder. Tenzij ze houten rietjes hebben misschien. Milieuvriendelijker én Insta-proof!
Geldt niet alleen voor plastic natuurlijk, maar ruim je troep op. Dagje naar het strand of hiken in het oerwoud? Laat geen afval achter. Gooi het in de prullenbak of neem het mee als je geen afvalbak kan vinden. Wie bonuspunten wil verdienen, ruimt ook het afval van anderen op. Check de Boskalis Beach Cleanup Tour of ga op eigen houtje ‘ploggen’.
Deze gastblog is geschreven door Saskia Griep, oprichter van reisplatform Better Places. Better Places is een snelgroeiend reisplatform en biedt kwalitatief hoogstaande reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking. Samen met een reisexpert die al jaren in een bestemming woont stel je je rondreis samen, helemaal zoals je zelf wilt. Better Places compenseert de CO2-uitstoot van al haar reizen, inclusief internationale vluchten middels een Gold Standard project. Op de Duitse markt opereert Better Places onder de naam FairAway en op de Engelstalige markt als Better Places Travel. Better Places ontving in mei 2018 het B Corp-certificaat.